Blog Jan Meerman

'Ze weten niet wat ze ondernemers aandoen. Ik snap het als winkels open gaan'

'Een boekhoudkundige regeling die is bedacht door iemand die nog nooit in een winkel is geweest'. Zo noemt INretail-directeur Jan Meerman in zijn nieuwe blog het winkelen op afspraak dat per 3 maart voor niet-essentiële winkels gaat gelden. ‘En dan met z’n tweeën verstoppertje gaan spelen in een gigantisch tuincentrum? Het is veilig, wij kunnen en willen nu open!’

Jan Meerman (INretail) 26 februari 2021

Click collect hema open inretail

Foto: ANP

Lees ook: Ook INretail naar rechter: eist heropening winkels

‘Ik kan er met mijn verstand niet meer bij dat de overheid niet inziet dat winkels gewoon veilig zijn. Nergens in de cijfers en berekeningen komen winkels voor als een risicoverhogende besmettingshaard. En dan komen ze met een maatregel voor twee klanten per winkel? Hoe kun je het bedenken! Dat heeft iemand gedaan die nog nooit in een winkel is geweest.

Neem een tuincentrum van 2000 vierkante meter. Daar mogen maar twee klanten tegelijk naar binnen. Die mensen kunnen verstoppertje spelen. Ze vinden elkaar nooit meer. Hoe kun je nou bedenken dat je op basis van zo’n getal een indeling maakt? Terwijl wij al maanden zeggen dat je een indeling moeten maken op basis van vierkante meters. Tien meter per klant, twintig, desnoods dertig. En koppel er een timeslot van een uur aan. Dan ben je veilig, dan staan er niet te veel mensen in de winkel, dan kun je voor je klant zorgen. En voorkom je fun shopping.

'Wij zeggen al maanden dat je een verdeling moet maken op basis van vierkante meters'

Minimaal helft winkels groter dan 300 vierkante meter

We hebben maanden geleden al zo’n goed en veilig systeem aangeleverd. Dat wordt klakkeloos opzij geschoven, het is heel frustrerend. En ik ben reëel: voor kleine winkels is twee klanten per winkel een prima oplossing. Maar minimaal de helft van alle winkels in Nederland is groter dan 300 vierkante meter. In een winkel van 1000 vierkante meter kun je totaal niet uit de voeten met zo’n regeling.

Lees ook: 'Beste Mark, dat persoonlijke contract, dat is een wurgcontract'

Theoretisch bedacht: twee klanten per verdieping

En dan hebben ze ook nog bedacht dat het per verdieping geldt, maar dat is zo’n theoretische benadering. De meeste winkels hébben geen verdieping. Ik kreeg een mailtje van een modewinkel in Assen: zij hebben 1300 vierkante meter. Verderop in de straat zit een modewinkel van 250 vierkante meter, verdeel over twee verdiepingen. Die winkel mag vier klanten tegelijk binnen hebben en een winkel die vijf keer zo groot is mag er in diezelfde tijd maar twee ontvangen.

Ze weten niet wat ze ondernemers aandoen

Dit soort regelingen is zo ridicuul dat je als overheid voortdurend meer draagvlak verliest. Ik was bij de minister van EZ en zei: het is niet meer uit te leggen. We zien rijen bij de bakker, de slager en de supermarkt. En dan komen ze voor de niet essentiële winkels met zo’n technische, boekhoudkundige maatregel. Mensen die dit bedenken realiseren zich totaal niet wat ze ondernemers aandoen. Ik denk dat er in en rond het kabinet wel discussie over wordt gevoerd, maar dat personen die het voor ons anders willen, worden overruled door de mensen die alleen maar naar cijfers kijken en geen idee hebben of het in de praktijk gaat werken.

Lees ook: Tuinbranche pleit voor meer dan twee klanten op buitenterrein tuincentra

Ik snap het als winkels toch open gaan

En dan is het nog maar de vraag of ondernemers zich vanaf 3 maart aan die regels gaan houden. Ik denk het niet. Je kan niet verwachten dat ondernemers lijdzaam kijken hoe hun bedrijf eraan gaat. Ik doe geen oproep om toch open te gaan, maar ik snap het wel als het gebeurt.

'Je krijgt gemiddeld nog altijd maar 50 tot 60 procent van de geleden schade vergoed en dan heb ik het niet over de winst die je misloopt'

Steungeld komt pas over twee maanden

En nog iets: als je dit dan doet met die twee klanten per winkel, zorg dan in ieder geval dat de steun goed geregeld is. Die steun is echter nog steeds niet voldoende. Je krijgt gemiddeld nog altijd maar 50 tot 60 procent van de geleden schade vergoed en dan heb ik het niet over de winst die je misloopt. Plus: woensdag 24 februari hebben bijna alle ondernemers een brief gekregen dat de steun over het eerste kwartaal niet eerder dan half april wordt uitgekeerd. Dit vind ik zo slecht. Als ondernemer heb je nu cash nodig. Je vraagt steun aan, de overheid heeft er een loket voor geopend en dan krijg je zo’n brief. Ondernemers zijn woest. En nog wat: ze kijken nog eens naar de criteria van het vierde kwartaal van 2020. De aangepaste, verbeterde regelingen krijg je nog niet.

Ondernemers kunnen niet nog twee maanden wachten

Je komt er als overheid niet meer mee weg door te zeggen dat je je best doet. Je kunt niet tegen ondernemers zeggen dat ze nog twee maanden moeten wachten. De ondernemer heeft geen geld meer om aan zijn verplichtingen te voldoen en kan ook niet meer in zijn eigen onderhoud voorzien. Wij verwachten dat ondernemers gaan stoppen. Het aantal neemt al fors toe. Het leed dat dat achter zit is zo groot.

Lees ook: Rechtszaak KHN tegen overheid om vertraging uitbetalen TVL-regeling

90 procent consumenten wil winkels open

Ik zag een poll waaruit bleek dat 90 procent van de consumenten ook wil dat de winkels weer opengaan. Natuurlijk speelt veiligheid een rol, dat weten consumenten al van de bakker en de slager. Ze willen ook weer naar de modewinkel en het tuincentrum. Met een tijdslot van een uur, zodat ze niet als een noodgang door zo’n winkel moeten gaan.'

Jan Meerman

Voorzitter INretail

Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft tweewekelijks een blog voor De Ondernemer.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.