Blog Jan van Nederveen
Omdat iedereen het beste idee van Nederland heeft: zo ga jij van dromen naar dóén
Oké. Je hebt een baan, maar óók een briljant idee voor een eigen bedrijf. Een speciale catering voor thuiswerkers, de verhuur van e-bakfietsen, cyberbeveiliging voor het mkb. Hoe dan ook, een geweldig idee. De vraag is: hoe ga jij er nou voor zorgen dat je er letterlijk en figuurlijk werk van maakt? In deze blog geeft Jan van Nederveen een samenvatting van de route (want die is er) en wat het eerste en belangrijkste is dat je moet organiseren als je je eigen bedrijf gaat starten.

Hoe ga jij ervoor zorgen dat je letterlijk en figuurlijk werk maakt van je briljante idee? Jan van Nederveen geeft tips. Foto's: Ruud Voest.
Werk het uit
Je begint met het uitwerken van jouw beste idee van Nederland, zodat je het kunt delen met anderen. Vervolgens zoek je iemand op die je op een goede manier het vuur aan de schenen kan leggen, of anders gezegd: iemand die je idee begrijpt maar ook kritisch is. Zo kun je samen bepalen of je idee realistisch is en welke mogelijke belemmeringen er zijn. Dit is nodig, maar ook heel spannend. Je bent verliefd op jouw idee en natuurlijk hoop je dat iedereen dat is.
Het kan bijvoorbeeld een topidee zijn om een eetcafé te beginnen op die ene mooie plek, maar als je tegelijkertijd thuis de zorg hebt voor kleine kinderen, is dat een belemmering. Beoordeel vervolgens of jij hebt wat nodig is om je idee succesvol te realiseren. Zijn je sterke punten nodig en je minder sterke punten – want helaas, die hebben we állemaal - minder nodig? Als je heel creatief bent en tegelijkertijd lichtelijk chaotisch, is een handel in technische onderdelen niet de meest passende keuze.
Lees ook: Van corporate-carrière naar het vrije ondernemerschap: dit zijn de valkuilen
Zie het voor je
Helder tot zover – en staat je idee nog overeind ? Dan komt hier het moment om je in te leven in je toekomstig ondernemerschap. Hoe ziet je dag er straks uit? Je hebt je eigen werktijden, je eigen werkplek, je neemt je eigen beslissingen en… met wie praat je over je ideeën? Je hebt immers – vooralsnog - geen collega’s. Probeer je voor te stellen hoe je nieuwe werk als ondernemer eruit ziet. Bevalt het je, wat je voor je ziet? Of denk je: oei, nee, dit is eigenlijk totáál niet wat ik wil. Brrr. Het kan allemaal.
Schrijf een ondernemingsplan
Still there? Mooi. Dan is het tijd om een ondernemingsplan te maken. Een businessplan. Je gaat bedenken wat je producten en/of diensten zijn, wat daar uniek aan is en hoe je aan klanten komt. Wat zijn de kansen en bedreigingen, welke doelgroepen, wat is de concurrentie en hoe ga jij je daarin staande houden.
Schrijf alles lekker op, want dan kan je het met anderen delen en om feedback vragen. Weet wel: als het om een eenvoudige situatie gaat, houdt dit plan je op hoofdlijnen. Als er financiering nodig is, is er een uitgebreider en goed onderbouwd plan nodig.
"Als je voor jezelf begint heb je altijd een periode waarin je moet rondkomen zonder inkomen uit je nieuwe onderneming. Houd er rekening mee dat dit vaak langer is dan vooraf verwacht"
Na de beschrijving van de 'marktkant' komen de cijfers: hoeveel kun je verkopen en met welke kosten én wat blijft er dan over? Houd er bij de berekeningen rekening mee dat de opbrengsten meestal later komen dan de kosten – en dan vaak nog wat later dan verwacht. En: calculeer ook de kosten van je eigen levensonderhoud in. Voor niets gaat immers alleen de zon op.
In deze fase kan het je enorm helpen als je iemand hebt die je kan begeleiden. Voor het stellen van vragen en ook om focus te houden op de voortgang. Het maken van een businessplan is niet voor iedereen de spannendste fase, tenslotte.
(Even geen) inkomsten
Als je start vanuit een baan, heb je vaak kunnen sparen en soms krijg je een steuntje in de rug van je (voormalig) werkgever. Als je voor jezelf begint heb je vrijwel altijd een periode waarin je moet rondkomen zonder inkomen uit je nieuwe onderneming. Houd er rekening mee dat die periode vaak langer is dan je vooraf verwacht. Het kan dus zomaar nodig zijn ook je kosten omlaag te brengen. Is dat nodig? Doe het dan zo snel mogelijk, want dan bespaar je het meest.
Het geeft rust als je weet dat je het even uit kunt zingen zonder inkomsten. Valt er weinig te zingen, zoek dan uit wat de mogelijkheden voor aanvullende financiering zijn.
Lees ook: Mis je als ondernemer een klankbord? Zo regel je een zakelijke vriend
De start van mijn bedrijf vroeg om beperkte investeringen - wel was er een spaarpot nodig om langere tijd de ondernemingsinkomsten aan te vullen. Mijn kosten bracht ik wel direct bij de start naar beneden in de gedachte dat het ondernemerschap dat waard is, én ik verwachtte dat deze investering zich op termijn zou uitbetalen. Doordat ik in het begin een paar sommetjes heb gemaakt over inkomsten en uitgaven, ging ik het avontuur met een gerust hart aan.
Hulp organiseren
Iedere starter kan wel wat hulp gebruiken. Om je idee te toetsen, je plan te ‘challengen’ en je op heel veel gebieden de weg te wijzen. Mentoren, startupcoaches, ondernemerscoaches, familie of vrienden bijvoorbeeld.
Belangrijk is om iemand te zoeken die:
- Ervaring heeft met ondernemen
- Tegengas kan geven als je plan (wellicht iets té) rooskleurig is
- Frequent beschikbaar is als jij dat nodig hebt
Wekelijks contact met ondernemerscoaches
Een mentor, goede vriend of oom die vrijblijvend een keer met je wil sparren, is heel waardevol – maar je hebt wat meer nodig. Ook als het even tegenzit of juist als je in de goede flow zit heb je iemand nodig als jou dat uitkomt. Bij het IMK hebben we bijvoorbeeld ondernemerscoaches die elke week contact met je hebben. Die je helpen van het idee tot realisatie tot en met de eerste btw-aangifte.
Zelf heb ik die structurele hulp bij het starten niet echt gehad en daardoor weleens een onhandige keuze gemaakt. Maar meer tijd was ik kwijt aan het alles zelf moeten doen en het missen van een stok achter de deur. Hierdoor heb ik echt zes tot acht maanden langer nodig gehad om echt van start te gaan. Zonde. Ik raad iedere starter dan ook aan de hulptroepen goed te organiseren, zodat je echt een vliegende start kan maken.
Jan van Nederveen
Managing director IMK
Jan van Nederveen is ondernemer en aandeelhouder in twee bedrijven samen met IMK, het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zijn bedrijven zijn gericht op het succesvoller maken van ondernemers. Daarvoor heeft hij ruim 25 jaar een prachtige corporate-carrière gemaakt bij onder andere IBM, KPN, Pon en Delta Lloyd.