Blog Jan van Nederveen

Waarom het gevoel van trots zo belangrijk is voor een ondernemer

De eerste keer dat je jezelf vanuit je eigen bedrijf ‘salaris’ uitbetaalt, is een mijlpaal, zo begint Jan van Nederveen (Managing Director Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf) zijn blog voor de Week van de Ondernemer. Of je nu begint als zzp'er of met een BV: zo’n eerste salaris heb je helemaal op eigen kracht verdiend. Dat voelt goed, zo’n ijkpunt. Triomfantelijk keek hij de eerste keer dan ook naar het bedrag op zijn rekening. ,,Ik waande me Dagobert Duck, al was het bedrag veel minder spectaculair dan tijdens mijn vaste baan."

Jan van Nederveen 16 november 2021

IMK jan van nederveen directeur

Maar ik was tevreden. Ik had een business-idee uitgewerkt, dat voorgelegd aan een aantal bevriende relaties, het idee weer verder uitgewerkt en jawel: daar was mijn eerste klant. En nog veel later betáálde ook die eerste klant. Maar voordat je op dat (betaal)punt aanbelandt, heb je één ding nodig: doorzettingsvermogen. Heel veel doorzettingsvermogen. En het omarmen van… geen tot weinig inkomsten.

Lees ook: Omdat iedereen het beste idee van Nederland heeft: zo ga jij van dromen naar dóén

Vieren van kleine succesjes

Meestal begin je als startende zelfstandige dan ook met het terugbrengen van je kosten. In mijn beginfase als ondernemer zegde ik allerlei abonnementen op en zette ik onnodige kosten stop, zodat ik het langer kon uithouden zonder inkomsten. En toen er eindelijk sprake was van inkomsten, bleek dat te verbleken bij het salaris dat ik eerder had.

Maar het was het waard. In mijn vorige (vaste) baan was ik blij als mijn project de volgende fase van besluitvorming doorkwam, als ik een geweldige presentatie bij de board had gehouden of mooie verkoopcijfers kon laten zien. Nu ik alles zelf doe, ervaar ik een heel andere vorm van tevredenheid. Als ondernemer vier je veel vaker ook de kleinere succesjes.

,,Bij een eigen bedrijf voel je trots in álles. En die trots geeft je de energie om door te gaan, elke dag weer keihard te werken en elke keer weer dat stapje extra te doen. Kortom, die trots is de motor van jouw bedrijf"

Jij bént het bedrijf, het gaat over jou

Een voorbeeld: in het begin van IMK Sparren boog ik me over onze website. Na een flinke pluk werk was ik hartstikke blij toen de site af was, maar nog mooier was het toen de eerste klant via die website binnenkwam en reageerde met: ,,Wat hier staat, is precíés wat ik zoek.” De spreekwoordelijke vlaggen in Huize IMK Sparren gingen uit.

Wat verder leuk is, is dat als je een eigen onderneming hebt, je daar (als het goed is) graag over vertelt. Ook als je net wat tegenslag hebt ervaren of minder inkomsten hebt dan voorheen. Jij bént het bedrijf en het gaat over jou. Hoe anders is dat in vergelijking met je eerdere (vaste) baan, waar het in een gesprek op een verjaardag of in de kroeg altijd meteen over dat bedrijf ging, en zelden over jouw rol in dat geheel. Natuurlijk, ook toen kon je vertellen over mooie resultaten of producten, maar toch: het is anders.

Lees ook: Mis je als ondernemer een klankbord? Zo regel je een zakelijke vriend

Wat dat ‘andere’ precies is? Het antwoord is: trots. Bij een eigen bedrijf voel je trots in álles. En die trots geeft je de energie om door te gaan, elke dag weer keihard te werken en elke keer weer dat stapje extra te doen. Kortom, die trots is de motor van jouw bedrijf. En al die bedrijven samen zijn weer de motor van onze economie.

Jan van Nederveen

Managing director IMK

Jan van Nederveen is ondernemer en aandeelhouder in twee bedrijven samen met IMK, het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zijn bedrijven zijn gericht op het succesvoller maken van ondernemers. Daarvoor heeft hij ruim 25 jaar een prachtige corporate-carrière gemaakt bij onder andere IBM, KPN, Pon en Delta Lloyd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws