Blog Job van den Berg

Is AI de sleutel tot duurzaam ondernemen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en het gebruik van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie en data. Is dit een dynamisch duo of maakt AI het juist complexer om verantwoord te kunnen ondernemen? Data- en AI-expert Job van den Berg geeft antwoord in zijn expertblog.

Job van den Berg 31 juli 2023

Prinsjesdag ondernemerskabinet job van den berg

Foto: Ruud Voest

Job van den Berg

Data- en AI-expert en partner bij ai.nl

Job van den Berg is data- en AI-expert en partner bij ai.nl. Hij is expert-blogger bij De Ondernemer en heeft een wekelijkse radiocolumn (Data Dinsdag) over de kansen van data en AI bij De Ondernemer Live.

Er zijn nog beperkte regels als het gaat om de inzet van AI. Kun je met het ontbreken ervan überhaupt spreken van verantwoord ondernemen met AI? De milieukant: het is geen geheim dat AI een enorm beroep doet op onze beperkte hulpbronnen, met een bijbehorende CO2-uitstoot. Maar wordt deze ecologische voetafdruk niet meer dan gecompenseerd door AI-toepassingen die ons juist helpen verantwoorder en duurzamer te ondernemen?

Lees ook: Technologie als Super-Stagiair: De Impact van AI op Productiviteit en Werkgeluk

1+1 wordt 3 met AI

Even terug naar de kern. AI is technologie die taken kan uitvoeren die normaal menselijke intelligentie vereisen. Het is de co-piloot en superstagiair van je bedrijf, die taken overneemt, waardoor je productiviteit verbetert. En vaak is een bijkomend voordeel dat het lagere kosten tot gevolg heeft en het ook nog eens positief uit kan pakken voor het milieu. 1 + 1 wordt dan echt 3.

Een voorbeeld: AI toepassen om optimale transportroutes te bepalen voor vrachtvervoer. Deze AI-modellen houden rekening met alle omstandigheden om zo efficiënt en tegen de laagst mogelijke brandstofkosten routes te bepalen. Of een AI-gestuurd energiesysteem dat op basis van apparaat gebruik, het aantal zonuren en de energiecapaciteit de temperatuur regelt in kantoorgebouwen met lagere energiekosten én minder energieverbruik tot gevolg.

Lees ook: Het risico dat je loopt als je ChatGPT links laat liggen

AI als businesscase

AI is dus echt een businesscase. Of beter gezegd. Door AI kan MVO een businesscase worden: het kan je commercieel model aantrekkelijker maken door kosten te verlagen en omzet te verhogen. De CO2-footprint van servers die AI voeden is daarom vaak een klein offer voor een groter doel. Naar mijn overtuiging zijn AI en MVO absoluut een match made in heaven, mits AI op de juiste manier wordt toegepast.

Want met de juiste toepassing en begrip van AI, geloof ik dat we een toekomst tegemoet kunnen zien waarin technologie en maatschappelijk verantwoord ondernemen hand in hand gaan. Nu alleen nog het bewustzijn bij ondernemers over de kansen die AI kunnen bieden, de juiste kaders en wetgeving. Dat laatste komt er gelukkig snel met de ‘EU AI Act’ aan en dat is belangrijk ook. Verdiep je er alvast in en verduurzaam jouw businessmodel.

"Door AI kan MVO een business-case worden - het kan je commercieel model aantrekkelijker maken door kosten te verlagen en omzet te verhogen"

Maar, nu denk je wellicht: AI dat is nog heel ver weg voor mijn bedrijf. Vergeet niet dat je met ‘eenvoudige’ data óók al duurzamer en verantwoorder kunt ondernemen. Een eenvoudig voorbeeld: kijk eens hoeveel energie je verbruikt en wat de piekmomenten zijn. Bedenk of je op die piekmomenten het energieverbruik kunt verlagen door bijvoorbeeld iets eerder de winkel te sluiten of een apparaat een uur voor sluitingstijd alvast uit te zetten. Op maandbasis bespaart dat een flinke dosis energie én kosten.

Lees ook: AI en de winkel van de toekomst: het einde van de traditionele customer journey?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws