Blog Job van den Berg

Slimmer ondernemen? Wat je nog dit jaar moet afkijken van online supermarkten

Door zelf de stap te zetten van boodschappen doen naar boodschappen bestellen realiseert data-expert Job van den Berg zich weer hoe slim de online grootgrutters zijn. In deze blog legt hij uit hoe je als ondernemer kunt leren van het datagedreven werken van online supermarkten.

Job van den Berg 24 januari 2023

Online supermarkt data gedreven ondernemen job van den berg

Afbeelding: Shutterstock

Job van den Berg

Chief Data & Insights Officer bij Blue Field Agency en Never Too Much Data

Job van den Berg maakt de kansen van data en AI voor iedereen begrijpelijk en toepasbaar en helpt bedrijven om waarde uit data te halen. Dat doet hij vanuit zijn rol als Chief Data & Insights Officer bij Blue Field Agency maar ook vanuit zijn platform Never Too Much Data waar je concrete inspiratie op kunt doen om datagedreven werken van de grond te krijgen.

Job is een veelgevraagd keynote spreker, podcast host en data-content maker. Hij is expertblogger bij De Ondernemer en heeft een wekelijkse radiocolumn bij De Ondernemer Live.

Je kent wellicht de analogie van de loodgieter waar het thuis lekt. Of de schilder die de kozijnen van zijn eigen huis laat wegrotten. Zo moet ik bekennen dat ik als data en AI-expert pas recent ben overgestapt naar online bestellen en laten bezorgen van producten die in de supermarkt liggen. Online is immers data en vaak AI. Ik vond het toch nog best leuk om door een supermarkt te lopen en in the moment te bepalen wat we gaan eten en me te laten inspireren door wat er wordt aangeboden in fysieke stores. Met twee jonge kids, rijen die steeds langer worden en de bezorgbusjes die af en aan door de straat rijden, ging ik toch overstag. En zo geschiedde dat ik nu ook het data-algoritme voed van een niet nader te noemen supermarktconcern.

Consument als datapunt bij online bestellingen

Want dat is wat er gebeurt als je klant wordt van een online dienst: je wordt een datapunt dat een algoritme voedt dat zich maar op een ding richt: zoveel mogelijke verkopen en conversies realiseren. Hoe doen online platforms dit? Eigenlijk is daar één belangrijke truc voor: het juiste product, op het juiste moment naar de juiste doelgroep sturen. Je wordt getrechterd naar producten waarvan het algoritme denkt dat jij hier warm voor loopt.

Als je erg gesteld bent op je vrijheid en onafhankelijkheid, blijf dan naar fysieke stores gaan want algoritmes en AI dresseren je naar specifieke producten en alleen die producten krijg je te zien. Door mijn definitieve overstap naar online supermarkten word ik bijvoorbeeld alleen nog maar blootgesteld aan luiers, appels en maaltijdpakketten.

Lees ook: Expert Job van den Berg: hoe data kan helpen in 2023 een vliegende start te maken

So far so good en wellicht herkenbaar het gevoel om ‘getrechterd’ te worden door een algoritme. Interessant genoeg worden data scientist en engineers - net als op online platforms - óók steeds vaker beïnvloed door algoritmes. Ze krijgen modellen en codes voorgeschoteld waarvan een AI model denkt dat dit datgene is wat hij of zij wil bouwen.

'Als je erg gesteld bent op je vrijheid en onafhankelijkheid, blijf dan naar fysieke stores gaan want'

Een voorbeeld hiervan is de tool Copilot. Deze tool voorspelt welk model je probeert te bouwen. Je typt, bij wijze van spreken, 'build an AI model' en Copilot vult alle codes om dit model te bouwen aan. Fascinerend: een voorspelmodel voor een voorspelmodel. Dit proces wordt ook wel ‘generatieve AI’ genoemd. Een AI-model produceert iets voor je. De drempel wordt steeds lager om met data en AI aan de slag te gaan want er zijn veel meer laagdrempelige AI-tools nu beschikbaar en die bereiken steeds meer het grote publiek. Wellicht heb je er zelf al mee geëxperimenteerd.

Data gedreven werken zonder te coderen

Wat heb je aan deze informatie en waarom is dit relevant voor jou? Zoals het leven van de consument steeds makkelijker wordt gemaakt zo wordt het leven van een data specialist ook steeds eenvoudiger en comfortabeler. De tijd waarin een data scientist uren code ging schrijven en dit from scratch deed is aan het veranderen richting tools die al heel veel coding automatisch voor je schrijven. Je tikt twee termen en de rest wordt automatisch aangevuld. Het AI-model van het AI-model zou je kunnen zeggen.

Lees ook: De juiste prijsstrategie (tijdens de feestdagen) door middel van AI en Machine Learning

De inzet van AI en machine learning wordt daarmee steeds laagdrempeliger, ook voor het bredere publiek en niet alleen dat clubje dataspecialisten. We noemen dat low-coding.

Wat kan jij met deze informatie en inzichten?

  • Data en AI worden allereerst steeds toegankelijker. Dat betekent niet dat je morgen zelf meteen een model kunt bouwen. Wel dat de drempel lager wordt en het meer voorhanden ligt! En de drempel zal in 2023 alleen maar lager worden want we zitten echt op een kantelpunt dat AI en datamodellen breder beschikbaar en inzetbaar worden. Zie bijvoorbeeld ChatGPT en alle AI-tools die Open.AI onlangs heeft gelanceerd.

  • Net als met online platforms die je als consument gebruikt, worden data tools ook steeds meer platforms waarbij convenience centraal staat. Het kost minder tijd en energie en mankracht. Dat biedt veel mogelijkheden voor productizing en schaalbaarheid.

Tot slot, in plaats van AI en machine learning als vergezicht te zien voor jouw onderneming; is er op de kortere termijn steeds meer mogelijk door deze tools en AI-hulpmiddelen. Schuif je data-ambities daarom niet vooruit maar breng het naar voren; steeds meer data specialisten zijn juist geschoold in het werken met de standaard AI-tools. Dat wordt een nieuwe specialisatie. Doe daar je voordeel mee.

Succes!

Wil je meer inspiratie, tips en tricks om waarde uit data en AI te halen voor jouw bedrijf? Beluister Job’s wekelijkse podcast “Data Dinsdag”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws