Blog Juri Hoedemakers

Advies voor de koning (en ondernemers) als het vertrouwen afneemt: zet een hofnar in!

Afgelopen weekend verschenen er naar aanleiding van het onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag diverse media met dezelfde kop: 'Niet eerder zo weinig vertrouwen in koning en koningin'. Wat er geschreven wordt over het koningshuis is niet mals maar zeker niet onoplosbaar, aldus Juri Hoedemakers (a.k.a. Drs. Hofnar) in zijn blog. Het in ere herstellen van het aloude beroep van hofnar zou volgens hem een passende oplossing zijn. Maar, wat de koning overkomt kan ons als ondernemer ook overkomen. Wat als het vertrouwen in jou als baas afneemt?

Juri Hoedemakers (a.k.a. Drs. Hofnar) 26 april 2022

Koning Willem Alexander Koningsdag

Foto: ANP.

Juri Hoedemakers

Hofnar

Juri Hoedemakers (34) heeft de scriptieprijs gewonnen aan de RSM Erasmus Universiteit met zijn scriptie over de waarde van de hofnar in moderne organisaties.

Vervolgens mocht hij daar een boek over schrijven. Dat boek 'Gezocht: Hofnar' bereikte plek 3 in de top 100 en dat zorgt ervoor dat hij bijna iedere week lezingen mag geven bij bedrijven en mag spreken op (digitale) evenementen.
Daarnaast is hij vanaf september 2021 aan het promoveren op de hofnar aan de Erasmus Universiteit en is hij in oktober 2021 ook daadwerkelijk aangesteld in de functie van hofnar bij AFAS Software.

Lees ook: Het effect van je gedrag: bewustwording in je bedrijf organiseren volgens Juri Hoedemakers (Drs. Hofnar)

Veel van de ondervraagden uit het onderzoek van EenVandaag hebben nog altijd moeite met het handelen van het koningspaar in coronatijd zoals de vakantie naar Griekenland in oktober 2020, maar ook het verjaardagsfeestje van prinses Amalia, waar te veel gasten voor werden uitgenodigd.

Maar ook als ondernemer heb je een voorbeeldfunctie en zullen mensen een mening hebben als je dat goede voorbeeld niet geeft. Heb jij je keurig aan de regels gehouden de afgelopen twee jaar? Of heb je ook een tripje gemaakt of een feestje gegeven waarvan jouw medewerkers zich toch even achter de oren moesten krabbelen.

Lees ook: Wat doet een hofnar eigenlijk? En wat heeft een ondernemer daar aan?

Weet wat er speelt binnen je bedrijf

Daarnaast vond een meerderheid uit het onderzoek van EenVandaag het inkomen van de Oranjes en de vergoeding voor personeel en onkosten te hoog. Dat vonden mensen al langer, maar de onvrede daarover verdiept door de incidenten in coronatijd. Deze elementen opgestapeld voeden een beeld van een koning die niet aanvoelt wat er speelt in de samenleving.

En ook over jou als ondernemer kan worden geroddeld dat je te veel verdient en dat je personeel je maar patserig vindt in je te dikke auto. En ook jij als ondernemer kan een beeld laten ontstaan dat je niet weet wat er speelt binnen jouw bedrijf.

De hofnar zorgt voor reflectie en benoemt blinde vlekken

Toch zagen de leden van het panel van EenVandaag ook positieve ontwikkelingen, zoals de opvang van Oekraïense vluchtelingen op het Oude Loo en dat prinses Amalia besloot haar toelage de komende jaren nog terug te storten. En aan het eind van het onderzoek werd er nog gevraagd naar tips om het vertrouwen in de monarchie te verbeteren en daar kwamen diversie interessant dingen uit. Zo kregen de Oranjes het advies ‘beter na te denken over wat de gevolgen van je acties zijn voor de gewone man. En als je dat niet kunt, verzamel dan goede critici om je heen’. Andere tips luiden: meer zichtbaar zijn, wat geld inleveren en een andere tekstschrijver in de arm nemen, die meer in gewone taal formuleert.

En dan komt die hofnar om te hoek. Iemand die bij iedere beslissing of handeling even een spiegel voorhoudt en de blinde vlekken benoemt. Iemand die gevraagd en ongevraagd advies geeft. Die zorgt voor tegenspraak en bewustwording. Zorgvuldig de negatieve maar ook de positieve kanten belicht en naar voren brengt. En je soms even stil laat staan en na laat denken.

Lees ook: Welke lessen trekken de Boekencasters uit 'Gezocht: Hofnar' en wat kan jij er als ondernemer mee?

Morgen is de perfecte dag om even na te denken over de vraag: wie is jouw hofnar? En heb je er geen? Mail mij dan op juri@drshofnar.nl

Wat een koning zonder hofnar is als een auto zonder spiegels. Het maakt het allemaal een stuk veiliger voor jezelf én voor anderen.

Fijne Koningsdag!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws