Blog Juri Hoedemakers
Gezin versus je bedrijf: hoe zorg je nú voor een goede werk-privé balans?
De Internationale Dag van het Gezin was het, op 15 mei. Een goed moment om de spiegel voor te houden, schrijft coach Juri Hoedemakers. Want hoe zorg jij voor een goede balans tussen werk en privé? 'We zijn afschuwelijk druk. Maar druk waarmee? Of druk voor wie? Of druk voor wat? Zijn we druk met het juiste? En zijn we druk met de oorzaak of met de oplossing? Aan de oorzaak kunnen we helaas nog steeds niets doen, maar aan de oplossing wel. Dus zijn we druk met het goede?'

Paradox
En: het leek wel of iedereen het steeds drukker kreeg. Je zou toch denken dat we door de techniek van de afgelopen decennia veel minder tijd aan werk en huishouden kwijt zouden zijn en dus veel meer tijd zouden hebben voor elkaar, als gezin. Tel alleen al die uren tijdswinst eens bij elkaar op die de computer, mobiele telefoon, wasmachine, wasdroger, vaatwasser, automatische stofzuiger en automatische grasmaaier ons besparen.
Lees hier een van de eerdere blogs van Juri Hoedemakers: Hoe zou een museum over jou als ondernemer eruitzien?
Covid-19
Hier bovenop kan door de pandemie nog eens de tijdswinst geteld worden door het minder (file)rijden en de digitale manieren van zaken doen. Dan zou je toch denken dat je echt wel wat tijd ‘over’ moet hebben. Maar waar gaat die tijd dan precies aan op? 'Aan overleven', hoor ik vaak om mij heen. Maar wat houdt dat ‘overleven’ dan precies in? Ben je aan het piekeren over wat er gebeurt óf kan gebeuren, of ben je met eventuele oplossingen bezig? Wat is het precies? En hoe maak je dan nog tijd voor je gezin? En als je dan tijd maakt voor je gezin, wat stelt dat dan voor? Om mij heen hoor ik nog steeds de verhalen dat we thuis niet meer met elkaar communiceren, één op de zes werkenden kampt met burn-out klachten en we zitten naast elkaar op de bank met de eigen telefoon in de hand. Fascinerend, vind je niet?
Stop
Ten eerste: waar ben je precies druk mee? En waarom? Wie zorgt er voor die druk? Van wie komt die tijdsdruk af? En waarom? Probeer die vragen eerst eens te beantwoorden. Waarom ben je druk? En probeer dan de échte ‘waarom’ boven te krijgen. En als je die boven hebt vraagt je dan af of het ook anders kan en misschien wel of het überhaupt nodig is.
Waarom willen we niet stilstaan en onszelf even de goede vragen stellen? Van een auto accepteren we toch ook dat deze onderweg moet stilstaan om te tanken. Maar als we zelf die auto zijn willen we in één ruk naar Spanje rijden zonder ook maar een keer te hoeven tanken. Waarom? Goed voornemen voor morgen. Gooi thuis nu eens deze vraag op tafel: Wat vinden jullie van de balans tussen mijn werk en ons privé? En luister naar de antwoorden. Dat kan heel inspirerend zijn kan ik je, als collega-ondernemer, vertellen.
Waar ben je precies druk mee? En waarom? Wie zorgt er voor die druk? Van wie komt die tijdsdruk af? En waarom?
Thuis als perfecte tool voor reflectie
Sowieso is het goed om dit soort reflectie-vragen wat vaker thuis de keukentafel te laten passeren. In ons privéleven vinden we namelijk veel mensen die ons reflectieve vermogen kunnen verhogen. Voorbeelden daarvan zijn echtgenoten en ouders of andere familieleden of vrienden. Dit zijn allemaal mensen met wie wij onder normale omstandigheden een vertrouwensband hebben opgebouwd die de vrijheid geeft om ons een spiegel voor te houden en soms ook gevraagd of ongevraagd een mening te geven. Kinderen zijn hierbij misschien wel het beste voorbeeld. Kinderen nemen vaak geen blad voor de mond en zeggen gewoon wat er in hen opkomt. Zij hebben het hart op de tong en zijn zich vaak niet bewust van de impact van hun woorden en daden op de ontvanger.
Lees ook: Welke rol vervult je partner op de route naar zakelijk succes?
Hofnar
Die rol van flapuit was ook een van de zestien functies van de hofnar van vroeger. De hofnar had het hart op de tong. Hij zei wat hij dacht en bracht ook slecht nieuws recht voor zijn raap. En misschien was hij wel de enige die de koning slecht nieuws kon brengen. Hij sprak, dacht, voelde, zag en handelde op ongewone wijze. Hij stoorde zich bewust of onbewust niet aan de codes van ‘normaal menselijk gedrag’. En misschien is dat wel wat we als ondernemer nu nodig hebben. Iemand die gewoon zegt 'druk baassie! Ik weet dat het kl*te tijden zijn, maar vergeet je je mooie gezinnetje niet!? Er komt een moment dat je niet meer van elkaar kunt genieten!'
Een andere rol van de hofnar was trouwens die van adviseur. Iemand die met je mee kan denken en jou verder kan helpen. En dat doe ik graag ik deze rare tijd. Dus mocht je met de handen in het haar zitten en graag eens willen sparren in mogelijkheden bied ik bij deze een gratis telefonisch consult aan van 30 minuten. Bij interesse kun je mij mailen op juri@drshofnar.nl. Kop op en geniet van elkaar!
Juri Hoedemakers
Verbinder, coach, inspirator
Juri Hoedemakers is winnaar van de scriptieprijs aan de Erasmus Universiteit en expertblogger op het gebied van reflectie bij De Ondernemer.
Hij heeft een Bachelor in Media & Entertainment Management, een Master in Bedrijfskunde en een specialisatie in Management van Verandering. Juri legt als eerste een gedetailleerde en uitgewerkte wetenschappelijke verbinding tussen het hedendaagse management en de hofnar van vroeger.
Momenteel werkt hij aan zijn boek 'Hofnar gezocht: m/v' waarin hij praktische handvatten geeft voor hoe je reflectie in het dagelijkse werk kunt toepassen en wat we daarbij kunnen leren van de hofnar. Meer informatie op www.drshofnar.nl