Blog Juri Hoedemakers

Zeg ondernemer! Waar zitten jouw blinde vlekken?

Maandag 20 september begint de Week van het Werkgeluk. Volgens Juri Hoedemakers een perfecte week om even stil te staan bij wat jou als ondernemer gelukkig maakt. Of juist bij de zaken die je mist. Om je bewust te worden van de zaken die je aan jezelf of jouw bedrijf zou willen veranderen. En ook om stil te staan bij jouw eigen blinde vlekken. Want ieder mens heeft blinde vlekken, waar zitten die van jou?

Juri Hoedemakers (a.k.a. Drs. Hofnar) 13 september 2021

Ondernemen geluk blinde vlek blog juru hoedemakers hofnar

Met de de Week van het Werkgeluk in aantocht is het volgens Juri Hoedemakers goed als ondernemer eens stil te staan bij jouw eigen werkgeluk. Foto: Shutterstock

Een koning kan niet zonder hofnar. King Lear van Shakespeare zou helemaal nergens zijn geweest zonder zijn trouwe nar, en andere koningen hadden een hofnar nodig als entertainer, spion, criticus of zondebok.

Een maatschappij kan niet zonder hofnar. Waarom denk jij anders dat Arjen Lubach met zijn zondagse tv-programma kijkcijferrecords brak, LuckyTV zo populair is en wij zelfs een ouwe brompot als Maarten van Rossem collectief omarmen?

Lees ook: Juri Hoedemakers: 'Ondernemers, benoem een hofnar'

'Papa je bent alleen maar aan het werk'

Ook een familiefeestje kan niet zonder hofnar. Een goede vriend van mij heeft twee geweldige zoons, van wie een met het syndroom van Down. Hij vertelde dat ze laatst een familiefeestje hadden waarbij de sfeer opeens heel gespannen werd. Het was echt heel naar. Totdat zijn zoon met alle liefde die het mannetje in zich had hardop zei: ‘Gezellig hè?’ Daar moest iedereen om lachen en de spanning was de kamer uit.

Ik kan niet zonder hofnar. ‘Papa, je bent alleen maar aan het werk!’ zeiden mijn kinderen laatst. Al een tijd werk ik zeven dagen per week. ‘Wij bestaan ook nog hoor,’ lieten ze duidelijk merken. Ze hebben gelijk, bedacht ik in een flits. Wat is nu echt belangrijk, dacht ik direct daarna. Diezelfde middag was mijn agenda schoongeveegd en lagen wij met het gezin op het strand.

Als ondernemer heb je ook een mentale spiegel nodig

Een ondernemer of manager kan niet zonder hofnar. Elke leider die zichzelf serieus neemt, heeft tegenspraak nodig, liefst van iemand die hem of haar niet zo serieus neemt als hij of zij zichzelf. Die tegenspraak moet je organiseren. Dat komt niet alleen jouw functioneren ten goede, maar ook de noodzakelijke innovatie, de veerkracht en niet in het minst de sfeer in de organisatie. British Airways stelde al in 1994 een Corporate Jester aan, een bedrijfsnar dus, en die term prijkte zelfs op het visitekaartje van deze Paul Birch, die niet alleen in zijn eentje zorgde voor een gevoel van respect en opwinding binnen het bedrijf, maar veel mensen binnen British Airways echt verder hielp, inclusief de ceo.

"Zorg voor tegenspraak en zorg voor reflectie op jezelf. Structureel en niet vrijblijvend. Of je nu een grote of een kleine baas bent. Zelfs als je jezelf koning waant. Correctie, zéker als je koning bent"

Jij kunt niet zonder hofnar. En dat, beste ondernemer, heb ik geprobeerd duidelijk te maken in mijn boek wat op 23 september gaat verschijnen. Of je nu een flapuit als hofnar aanwijst of een wijs mens die de meeste tijd zwijgt, zorg voor tegenspraak en zorg voor reflectie op jezelf. Structureel en niet vrijblijvend. Of je nu een grote of een kleine baas bent. Zelfs als je jezelf koning waant. Correctie, zéker als je koning bent.

Je kijkt toch ook elke dag in de spiegel in de badkamer, op de wc of in de garderobe? Nou dan. Je hebt ook een mentale spiegel nodig.

Een mens kán niet zonder hofnar, en zeker een ondernemer en leidinggevende niet

En waarom zou je dit van mij aannemen? Omdat ik als niet-zelf-benoemd expert in reflectie en zelfreflectie dagelijks ondernemers en leidinggevenden een spiegel voorhoud en hun blinde vlekken wegpoets, waardoor zij de beste versie van zichzelf worden. Dit komt vervolgens weer ten goede aan het werkplezier van hun medewerkers, waardoor mensen beter samenwerken en alles en iedereen erop vooruitgaat. Niet alleen je omzet, innovatievermogen en klantentevredenheid, maar ook de relatie met je medewerkers en collega’s, je klanten, je kinderen, je partner én de sfeer op familiefeestjes.

Een mens kán niet zonder hofnar, en zeker een ondernemer en leidinggevende niet. Begin met mij als hofnar. Laat mijn boek jouw eerste spiegel zijn. I am the man in your mirror. Laat mij jou de waarheid vertellen.

Lees ook: Nederland Luistert Maand: kunnen ondernemers goed luisteren?

Bedenk dat reflectie niet alleen belangrijk is voor jouw werkgeluk en persoonlijke groei, maar ook voor die van je collega’s of personeel. Het werkt een beetje als dat spreekwoordelijke zuurstofmasker in het vliegtuig: je kunt de ander pas helpen als jij je zuurstofmasker goed op hebt gezet.

Handboek voor iedere leidinggevende die een betere versie van zichzelf wil worden

Mijn boek heb ik geschreven voor iedereen met een leidinggevende functie. Of je nu leidinggeeft aan één persoon of aan honderdduizend mensen, op de werkvloer of aan je partner of kinderen, reflectie begint altijd bij jezelf. Mijn boek is een handboek of gids voor iedere leidinggevende die een betere versie van zichzelf wil worden. In mijn boek ontdek je hoe je anderen kunt inzetten om het reflectieve vermogen van jouzelf en de mensen om je heen te vergroten.

De praktische handvatten en herkenbare cases inspireren je om direct actief met reflectie aan de slag te gaan. In mijn boek wil ik je uitdagen om vanuit een andere invalshoek naar reflectie te kijken, namelijk de invalshoek van de hofnar. En jij kunt er één winnen. Stuur een mailtje met jou naam en beroep naar juri@drshofnar.nl en onder de inzendingen verloot ik 3 exemplaren.

Lees ook: Vakantie, tijd voor reflectie: maar waarom eigenlijk?

Juri Hoedemakers

Verbinder, coach, inspirator

Juri Hoedemakers is winnaar van de scriptieprijs aan de Erasmus Universiteit en expertblogger op het gebied van reflectie bij De Ondernemer.

Hij heeft een Bachelor in Media & Entertainment Management, een Master in Bedrijfskunde en een specialisatie in Management van Verandering. Juri legt als eerste een gedetailleerde en uitgewerkte wetenschappelijke verbinding tussen het hedendaagse management en de hofnar van vroeger.

Momenteel werkt hij aan zijn boek 'Hofnar gezocht: m/v' waarin hij praktische handvatten geeft voor hoe je reflectie in het dagelijkse werk kunt toepassen en wat we daarbij kunnen leren van de hofnar. Meer informatie op www.drshofnar.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws