Blog Justin Jansen

Te ambitieuze doelstellingen voor personeel: wanneer dat (g)een goed idee is

Het landschap waarin je als ondernemer opereert verandert vaak. Zeker de laatste tijd. Als ambitieuze ondernemer beweeg je hierin mee. Leert jezelf daaraan aan te passen. Ook je bedrijf. Maar je wil ook flexibiliteit zien bij je mensen. Je wil dat ze leren, zich aanpassen, makkelijk mee veranderen. Maar hoe doe je dat goed? In deze blog geeft hoogleraar Ondernemerschap Justin Jansen antwoord.

Justin Jansen 21 maart 2022

Personeel uitdagen ambitieuze doelstellingen justin jansen

Afbeelding: Shutterstock.

Justin Jansen

Hoogleraar

Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap (Rotterdam School of Management), academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en onder meer mede-auteur van de bestseller 'Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen', ook in onze webshop te bestellen.

Met Justin Jansen als een van de docenten organiseert De Ondernemer samen met nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepeneurship Het Groeicollege. Waarin jouw groeiambities centraal staan. Hier lees je er meer over.

Dus je wil je medewerkers extra stimuleren en een extra push om het beste uit zichzelf te halen. Dat kan je doen door uitdagende en ambitieuze doelstellingen te geven. Daarmee stimuleer je je mensen om echt ‘out-of-the-box’ te denken en meer intrinsiek gemotiveerd te zijn om het beste in zichzelf naar boven te halen. Doelstellingen waarbij je niet alles tot in detail definieert, maar mensen de vrijheid geeft om zelf met een goede aanpak en oplossingen te komen.

  • Wie wil doorgroeien, moet groot durven denken: je bedrijf klaarmaken voor de toekomst, innoveren en schaalbaar maken. Ontdek de groeistrategieën van Jumbo, Picnic en Takeaway en leer deze toepassen op jouw bedrijf tijdens Het Groeicollege. Meer weten? >
    Kijk live mee naar een sneakpreview van het hoorcollege van prof. dr. Justin Jansen, geheel vrijblijvend, op vrijdag 25 maart of dinsdag 29 maart>

Zo daagde het management van Just eat Takeaway zijn medewerkers uit om iedere maand maar liefst honderden nieuwe restaurants aan het platform te binden. En wat te denken van Coolblue? Volgens Pieter Zwart zou Coolblue een net promotor score, oftewel de kans dat een klant het bedrijf aanraadt bij anderen, moeten kunnen halen van 75. Terwijl veel bedrijven niet eens een score halen van 30.

Lees ook: Wordt het dan nu echt de tijd voor het mkb?

Ambitieuze doelstellingen

We zien ook ambitieuze doelstellingen rondom het openen van winkels. Toen Coolblue zich realiseerde dat het openen van fysieke winkels in een bepaalde regio de online verkopen omhoog zou stuwen, daagde Pieter Zwart zijn medewerkers uit om voor het einde van het jaar 25 nieuwe winkels wilde openen. Dus geen uitbreiding met vijf of acht winkels, nee, meteen met vijfentwintig! Daarmee gaf hij de afdeling die binnen Coolblue verantwoordelijk is voor het winkelbeleid een enorm uitdagende doelstelling mee. En daarmee het beste naar boven halen bij je mensen door ze echt te stretchen, ze aanmoedigen tot grootse prestaties en een echte topsporter van ze maken.

  • Wie wil doorgroeien, moet groot durven denken: je bedrijf klaarmaken voor de toekomst, innoveren en schaalbaar maken. Ontdek de groeistrategieën van Jumbo, Picnic en Takeaway en leer deze toepassen op jouw bedrijf tijdens Het Groeicollege. Meer weten? >
    Kijk live mee naar een sneakpreview van het hoorcollege van prof. dr. Justin Jansen, geheel vrijblijvend, op vrijdag 25 maart of dinsdag 29 maart>

Maar opgelet! Het gebruik van uitdagende doelstellingen kent ook een schaduwkant. In plaats van mensen te motiveren om tot baanbrekende oplossingen te komen kunnen ze ook leiden tot stilstand. Medewerkers kunnen uitdagende doelstellingen zien als onhaalbaar en belachelijk. En daarmee leiden ze eerder tot frustratie en demotivatie dan tot leren en vernieuwen.

Lees ook: Hoogleraar Jansen: 'Je wilt groeien, maar heb je eigenlijk wel een goed verhaal te vertellen?'

Wat blijkt? Het gebruik van uitdagende doelstellingen is alleen effectief voor medewerkers die meer ervaren zijn en al verschillende rollen hebben vervuld binnen je bedrijf. Juist nieuwe medewerkers raken eerder gestrest van uitdagende doelstellingen en proberen door ondoordachte acties de doelstellingen te halen. Zonder goed na te denken over eventuele consequenties. Hoewel veel ondernemers juist denken dat het bieden van een (zeer) uitdagende werkomgeving goed is om nieuwe medewerkers te motiveren, blijkt dit juist de eerste jaren niet effectief te zijn.

Boemerang-effect

Sterker nog, het kan als een boemerang zorgen voor stress, meer ziekteverzuim of zelfs het vertrek van belangrijke talenten. Zorg ervoor dat nieuwe medewerkers eerst de organisatie goed leren kennen en de manier van werken alvorens meer uitdaging te gaan bieden! Hoe meer ervaring, hoe groter de effectiviteit van uitdagende doelstellingen op de prestaties van je medewerkers! Denk daar goed aan als je je medewerkers wilt motiveren om sneller te leren en nieuwe activiteiten te ontplooien.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws