Blog Kim Trotz

Vijf tips om te besparen als ondernemer

In tijden van financiële onrust is het best een uitdaging om rustig te blijven en hoop te houden. Het regent rekeningen en zuiniger leven wordt een must. Afgelopen Prinsjesdag presenteerden wij het Ondernemerskabinet en de aangewezen Minister van Netwerk, Kim Trotz, schakelt graag haar netwerk in om positieve impact te maken. Op de portemonnee, de planeet en de mensheid.

Kim Trotz 12 oktober 2022

Trotz besparen geld inkomsten

Kim Trotz

Co-founder van The Freelance Qommunity en minister van Netwerken in het Ondernemerskabinet.

Kim Trotz werd freelancer nadat ze voor twee jaar naar Verona verhuisde, maar miste de sociale aspecten van het gezamenlijk werken. In 2018 organiseerde ze samen met vriendin en zakenpartner Kiki Calis een netwerkevent voor de 'eenzame freelancer'. Dat groeide uit tot het platform The Freelance Qommunity. Hun missie? Freelancers aan elkaar verbinden en samen impact maken, zodat freelancen het leukste beroep van de wereld wordt.

Tip 1: Van reflecteren kun je leren, écht.

Het laatste kwartaal is aangebroken! Dit is hét moment om je huidige inkomsten en uitgaven naast elkaar neer te leggen, en te kijken wat je kan besparen in het vierde kwartaal. Freelance operations manager Johan de Meijer is koning in (automatische) potjes maken via Knab: ,,Zuinig leven krijg je pas als je inzicht heb in je uitgaven. Schrijf al je uitgaven op, kies wat je wilt houden, verdeel het in categorieën, maak per categorie een aparte rekening en laat je automatische incasso’s uit die rekeningen vloeien. Dan kom je elke maand op 0 voor je potjes en zie je wat je uiteindelijk overhoudt.”

Financieel expert Hugo Janse gaf de Qommunity laatst een workshop over geld. Vroeger, vóór de tijd van online bankieren en Tikkies, had elk huishouden fysieke spaarpotjes om de huur en rekeningen te betalen. Tegenwoordig gaat alles online en ‘voel’ je het geld letterlijk minder. Je hebt er dus ook minder grip op. Het huiswerk van Hugo: schat in hoeveel je uitgeeft in een week, pin dit bedrag en betaal je uitgaven cash. Ik kan je vertellen: dat is best confronterend dus bij deze: vrolijk cashfeest!

Lees ook: Kim Trotz is Minister van (Net)Werken in Ondernemerskabinet: 'Vorig jaar viel het woord ondernemer één keer in de Miljoenennota'

Tip 2: Denk in overvloed, en laat angst los

Zelf heb ik vorig jaar, in onrustige hoogtijden van corona, de 21-daagse Abundance-meditatie van Deepak Chopra gevolgd vol opdrachten die ook gingen over geld. Mijn persoonlijke doel was meer leren denken in overvloed, in plaats van in beperkingen. Bewustwording van bepaalde patronen is daarbij een eerste stap naar actie. Lieke Danenburg, mede-oprichter van financieel platform Elfin, tipt: ,,Bedenk waar nu je grootste angsten liggen, schrijf ze op en vraag jezelf af of het realistisch is én wat je kunt doen om die angsten weg te nemen.” In tijden van financiële onrust moet je als ondernemer scherp blijven en uitkijken om niet in een neerwaartse spiraal vallen als het even minder gaat. Hoe lastig het ook is om soms creatief te blijven, blijf denken in mogelijkheden en vraag op tijd hulp.

Tip 3: Woon slimmer, of werk remote

In de Qommunity is besparen ook het gesprek van de dag op Slack. Qollega Renee van Holsteijn heeft haar woonsituatie helemaal onder controle: ,,Ik houd alles per uur bij (met https://mijn.energieinzicht.nl/) en ik heb een slimme stekker waarmee ik al mijn 'individuele’ apparaatverbruik meet. Ook heb ik een excel met mijn gas- en stroomprijzen en de huidige marktprijzen, en ik houd heel nauwkeurig bij wat wat ik verbruik. Ik weet hoeveel gas ik verbruik met een douchebeurt (via de timer) en weet precies wat een vaatwas- of wasmachine-beurt me kost. Verder heb ik mijn ketel naast de eco-stand ook nog op een lagere temperatuur staan, ben ik enorm aan het isoleren, en heb dikke pantoffels en truien, een een elektrische deken waarmee ik kan werken en een elektrisch dekbed in huis.”

Andere members uit de Qommnity verhuren hun huis en vertrekken naar het buitenland, zoals Jesmin Beuving die naar Thailand vertrok en het grote verschil in maandelijkse kosten van leven in het warme land in deze post vergeleek met Nederland. Qommunity’s co-founder Kiki Calis ziet de huidige crisis ook als een kans: ,,Investeren in zonnepanelen is niet voor iedereen realistisch, want het is duur om aan te schaffen, maar degene die het wel kunnen: doe het! Of kijk of je het samen met buren uit je straat kan regelen.”

Lees ook: Patagonia-topman Matthijs Visch: "Als we echt duurzamer willen worden zullen we minder kleren moeten produceren"

Tip 4: Ga netwerken (en let op je eigen energie)

Duurzaam én gezellig: zoek elkaar op! Tja, geen gekke tip van de Minister van Netwerk. Maar je bespaart letterlijk in je energierekening door als freelancer vaker bij je opdrachtgever op kantoor te werken of met elkaar te co-worken in een co-workspace. Bij elkaar zijn brengt letterlijk en figuurlijk meer warmte en ook minder eenzaamheid. Qollega Matthijs Bakker: ,,Een initiatief als The Freelance Qommunity scheelt de freelance ondernemer denk ik ook ontzettend veel geld, om zo niet alle wielen zelf uit te vinden, met alle financiële misstappen meegerekend.”

Ook moet je goed letten op onze eigen energie, vindt Qollega Simon: ,,Zuinig zijn met je eigen energie is wat mij het beste helpt als zelfstandig ondernemer in deze tijden. Dat betekent stoppen met werken als het simpelweg niet lukt. Een werkomgeving creëren waarin je goed tot je recht komt. Investeren en besparen gaan bij mij hand in hand. Als ik nu investeer in een noise cancelling koptelefoon (bij voorkeur tweedehands) bespaart me dat op de korte termijn energie wanneer ik in een kantoortuin werk. Het helpt me om gefocust te werken, en minder overprikkeld te zijn. De ‘terugverdientijd’ is dus lekker kort."

Tip 5: Kijk vooruit en creëer rust

Als je er lekker in zit, kijk dan vooruit. Welke momenten komen er dit kwartaal nog aan? Zijn er naast de BTW-aangifte nog potjes die je wilt vullen voor bijvoorbeeld de feestdagen?

Maak een financieel plan, en probeer het voor jezelf leuk te maken. Mijn doel is om er een spel van te maken: alleen als ik iets verkoop via bijvoorbeeld Vinted, mag ik iets nieuws kopen. En ik organiseer binnenkort een kledingruil met mensen uit mijn netwerk. Mede-oprichter van financieel platform Elfin, Lieke Danenberg, vult aan: ,,Wil je iets kopen? Stel een cooldownperiode in. Denk er 24 uur over na en maak de beslissing of je het écht nodig hebt.” Als freelancer of ondernemer kun je ook extra inkomsten genereren of een nieuwe side business starten. Super freelancer Edwin Dijkstra schreef er voor Qommunity een blog over met heel handige concrete tips voor het genereren van meer inkomsten.

Lees ook: Zo maak je als ondernemer duurzame keuzes

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws