Blog Kim Trotz

Vijf tips die jou helpen bouwen aan een inclusief team

Als ondernemer zijn we kartrekkers, stelt Kim Trotz in haar expertblog. 'We hebben namelijk niet alleen invloed op een organisatie en werkcultuur, maar ook in het grotere geheel: de wereld.' En deze nieuwe flexibele wereld vraagt volgens haar om een nieuwe manier van met elkaar samenwerken. 'Inclusief leiderschap kan helpen hierin succesvol te worden.' Kim en Kiki van The Freelance Qommunity snappen als geen ander hoe je inclusiviteit moet inbouwen in je team, maar ook in je community daaromheen. Vijf tips om je te inspireren.

Kim Trotz 30 juni 2022

Inclusief team werk kim trotz freelance qommunity

Kim Trotz

Co-founder van The Freelance Qommunity

Kim Trotz werd freelancer nadat ze voor twee jaar naar Verona verhuisde, maar miste de sociale aspecten van het gezamenlijk werken. In 2018 organiseerde ze samen met vriendin en zakenpartner Kiki Calis een netwerkevent voor de 'eenzame freelancer'. Dat groeide uit tot het platform The Freelance Qommunity. Hun missie? Van freelancen het leukste beroep van de wereld maken. Op dit moment zijn ze bezig met crowdfuning. Hier lees je er meer over, en zo kom je op de crowdfundpagina.

Wat betekent inclusiviteit op de werkvloer? Deze website vat het goed samen: 'Inclusief is open voor iedereen en zorgen dat iedereen, ongeacht de verschillende achtergronden, gelijkwaardig meetelt en meedoet.'

Als je diversiteit ook een belangrijke waarde vindt om te waarborgen in je organisatie en/of community, dan krijg je geheid te maken met verschillende achtergronden. Daarom is het belangrijk dat iedereen elkaar goed begrijpt. Harvard Business Review deed onderzoek naar waarom inclusief leiderschap tot succesvol samenwerken leidt. Het zorgt voor een hogere performance, betere kwaliteit van beslissingen, goede terugkoppeling en minder absentie. Everybody wins dus. Wij geven je vijf concrete tips om je te inspireren hoe je het vanaf vandaag kan integreren als ondernemer in je team of als freelancer binnen de samenwerking met je klanten.

Lees ook: Workation: vijf tips om te werken vanuit het buitenland

1: Zorg voor intrinsieke motivatie

Deze blog is exclusief voor mensen die ook echt gemotiveerd zijn om inclusief samen te werken. Feitje: van ons leven spenderen we een derde van onze tijd op het werk. Daarom maakt alles wat op de werkvloer gebeurt een enorme impact op de rest van ons leven. Bedrijven hebben dus uiteindelijk heel veel invloed op de wereld. Powerhouse Janet Stovall noemt zichzelf Diversity Pragmatist en Radical Inclusionist en in haar TEDxtalk zegt ze waar het op staat: ,,Business can dismental racism and that’s why they has to be single minded about it. Church can not do it, school can not do it. Business can.”

Waar diversiteit gaat over absolute getallen, gaat inclusie over impact. Inclusie moet gecultiveerd worden en dat begint bij intrinsieke motivatie. Durf jezelf te openen en vraag jezelf: ben ik volledig committed om de status quo te veranderen? Melanie Bosveld, oprichter van bureau Kult&Ace, zegt hierover: ​​,,Het bouwen van inclusieve teams is alleen duurzaam als het management ook echt vanuit deze mindset bouwt. Daarom betrekken wij in onze Diversity, Equity and Inclusion (DE&I)-adviestrajecten altijd het hoger management, anders is het soms water naar de zee dragen. Inclusief leiderschap is hierin key; het creëren van een veilige omgeving waar er open vanuit diverse perspectieven kan worden gecommuniceerd en waar de (verschillende) competenties van ieder worden gewaardeerd.”

Foto: The Freelance Qommunity

2: Creëer een veilige omgeving

The Freelance Qommunity is gelanceerd in de eerste lockdown. De connectie tussen onze freelancers was mogelijk via de marketingmix van online kanalen: Zoom, Slack, mail en social media. Ons netwerk bestaat uit zelfstandig ondernemers uit elke hoek van Nederland en België, en allemaal met verschillende leeftijden en achtergronden. Deze diversiteit vraagt om een bepaalde manier van community-management. Alles mag er zijn, maar zeker online vervalt soms de context van een verhaal. Doordat we onze members Qollega’s hebben genoemd, ontstaat er al verbinding. We respecteren elkaar, geven elkaar ruimte en durven kwetsbaar zijn. Dat schept een band en zorgt ervoor dat we elkaar verder helpen.

Inclusiviteitsexpert Nadine Ridder benadrukt dat iedereen hier verantwoordelijkheid voor draagt: ,,Er is een gedeelde verantwoordelijkheid om duidelijkheid en veiligheid te creëren. Dat betekent dat we met elkaar bepalen wat we individueel nodig hebben om ons veilig te voelen en te kunnen werken op een manier die bij ons past. Heel belangrijk hierbij is dat we naar elkaar uitspreken wat we daarvoor van elkaar nodig hebben en het aangeven wanneer grenzen worden overschreden.” En dat brengt ons naar de volgende tip: openheid en transparantie.

"Iedereen heeft een blinde vlek, onbewuste vooroordelen en privileges waar je uiteindelijk iets mee kunt doen"

3: Open en eerlijke communicatie

Als je het naar jezelf uitspreekt om te veranderen en die veilige omgeving weet te creëren, kun je het daarna met anderen delen. Intrinsieke motivatie betekent namelijk dat je een standpunt inneemt. En daarmee bedoelen we niet dat je je eigen mening van de daken moet schreeuwen. Het gaat erom dat je met een open blik naar de wereld een gesprek kan beginnen. De veilige omgeving online binnen Slack of fysiek op kantoor, geeft je die ruimte.

Je kan je weekly team-meeting bijvoorbeeld beginnen met wat voor jou belangrijk is: ,,Voor mij betekent dat als we inclusief samenwerken, dat iedereen zich gehoord wordt. Hoe denk jij hierover?” Wanneer er een briefing komt van een klant en je het graag wil bekijken vanuit een ander perspectief, dan kan je bijvoorbeeld deze vraag stellen: ,,Ik ben wellicht bevooroordeeld. Hoe kijk jij hier tegenaan?” Dat is vragen om positieve feedback en daar kun je op lange termijn ook je impact mee meten.

Lees ook: Succesvol crowdfunden: The Freelance Qommunity-oprichters leggen uit hoe je knallend start

4: Zorg voor gelijkwaardigheid

Vanuit open communicatie binnen teamverband werk je toe naar een gelijkwaardige structuur. Nadine focust zich op het thema gelijkwaardigheid. Haar training Werk aan Gelijkwaardigheid hebben we laatst aan ons team en Qommunity aangeboden. Want iedereen heeft een blinde vlek, onbewuste vooroordelen en privileges waar je uiteindelijk iets mee kunt doen. Nadine zegt dat er dan echt succesvol gefunctioneerd kan worden: ,,Een inclusief team vraagt in eerste instantie om een samenstelling waarin voldoende verschillende perspectieven zijn vertegenwoordigd. In samenwerking gaat het om gelijkwaardigheid. Dat betekent niet dat er geen leidende en ondersteunende rollen zijn, maar het besef dat alle rollen net zo belangrijk zijn voor het geheel en dus ook zodanig worden gewaardeerd.”

Een mooie oefening kan zijn om bewust te kijken naar je team: waarin verschillen we van elkaar? Of zijn er juist teveel overlappende skills? Melanie geeft hierbij de tip: ,,Het zit in de aard van de mens om andere mensen snel in een hokje te stoppen. Een werknemer kan wellicht introvert zijn, wat op kan vallen in een extraverte omgeving zoals bijvoorbeeld sales of PR. Maar wellicht is deze persoon wel heel goed in structuur en cijfers. Highlight deze goede eigenschappen, ook naar de rest van het team. The strenght of the team lies in diversity!”

"Uiteindelijk zijn we ons hele leven lang aan het leren. Oordeel daarom niet, maar blijf nieuwsgierig. Dit is een mooi uitgangspunt voor de toekomst"

5: Wees nieuwsgierig

Uiteindelijk zijn we ons hele leven lang aan het leren. Oordeel daarom niet, maar blijf nieuwsgierig. Dit is een mooi uitgangspunt voor de toekomst. Creatief consultant Maartje Weijers geeft hierbij de tip:,,Blijf jezelf afvragen hoe jij met jouw netwerk en skills behulpzaam kunt zijn voor anderen.” Ras-Rotterdammer en creative director Leon Kranenburg is ook altijd nieuwsgierig naar de intrinsieke motivatie bij zijn klanten: ,,We kunnen en moeten educaten, soms ook onze eigen klanten of instanties, maar ik verwacht wel een Culturele Sensitiviteit. Een awareness anno 2022 bij de mensen waarmee en waarvoor we werken. Ik vraag daarom door, voel aan en maak dan een beslissing of de samenwerking daadwerkelijk oprecht en echt is. Wanneer een klant er toch een zienswijze op nahoudt waar wij niet achter staan, nemen we afscheid.”

Op deze manier vormen we de ultieme vorm van met elkaar samenwerken. Juist nu is dat belangrijker dan ooit.

Lees ook: Zo krijg je je to-do lijst wél af voor vrijdag

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws