Blog Kim Trotz
Workation: vijf tips om te werken vanuit het buitenland
Home is where the office is! Als ondernemer - en tegenwoordig ook als werknemer - kun je werken waar je maar wil. Héérlijk. Maar een tijdje met zogenaamde ‘workation’ gaan, gaat niet altijd over rosé in een hangmat en kan ook een uitdaging zijn. Je krijgt te maken met tijdsverschil, brakke wifi en onverwachte deadlines. Kim Trotz is ervaringsdeskundige en geeft tips.

Is een workation iets voor jou en je werknemers? Foto: Shutterstock
Kim Trotz
Co-founder van The Freelance Qommunity
Kim Trotz werd freelancer nadat ze voor twee jaar naar Verona verhuisde, maar miste de sociale aspecten van het gezamenlijk werken. In 2018 organiseerde ze samen met vriendin en zakenpartner Kiki Calis een netwerkevent voor de 'eenzame freelancer'. Dat groeide uit tot het platform The Freelance Qommunity. Hun missie? Van freelancen het leukste beroep van de wereld maken.
Dus hoe doe je dat nou eigenlijk: reizen én werken tegelijk? Zelf ervaarde Kim Trotz, co-founder van freelanceplatform The Freelance Qommunity, hoe het is om twee weken vanuit Argentinië te werken. Ze deelt vijf inzichten met concrete tips om jou te inspireren om jezelf te trakteren op een welverdiende workation.
Tip 1: Zorg dat je (iets) boekt
Door uitstelgedrag met de fijne motivatie - 'nee, het komt nu niet goed uit' - kan het er namelijk ook zo goed als nooit van komen als je een bedrijf draaiende moet houden. Want een gezin, geld of klanten kunnen je daarin (onbewust) tegenhouden. Probeer die vrijheid van ondernemen echt te ownen, maak een keuze en zorg ervoor dat je met jezelf, een collega of vriend(in) de afspraak maakt om die bestemming echt te boeken.
Bij mij werd het Mar del Plata, Argentinië. Mijn vriendin werkte daar een paar maanden voor Dept Agency en dus werd het een soort van in mijn schoot geworpen. Het ticket boekte ik al in november. Vroeg boeken heeft een paar voordelen: je kan ergens naar uitkijken, het scheelt geld en je hebt tijd om alles voor te bereiden en over te dragen. Maar jouw droombestemming hoeft natuurlijk niet gelijk aan de andere kant van de wereld te zijn.
Qommunity-collega, ofwel Qollega, Alex Malone noemt zichzelf een ‘freedom warrior’ en zegt hierover: ,,Ik vermijd de term digital nomad en vind remote werken een tool om meer van de wereld te zien. Remote werken betekent voor mij werken waar en wanneer ik het meest productief ben. Ik kies dus heel bewust mijn werktijden uit en kies daarbij werk- en woonplekken uit die mij energie geven en mij gelukkig maken.”
Een midweekje met de trein naar Antwerpen, Berlijn of Maastricht is net zo leuk, lekker duurzaam en kan je daarom vaker doen per jaar. Tip: zorg dat je op vrijdag reist en gun jezelf wel wat vakantiedagen. In Patagonië was ik bijvoorbeeld echt offline.

Tip 2: Maak heldere afspraken met jezelf
De reis naar je bestemming is hét moment om je automatische piloot overboord te gooien. Het is een ideale manier om jezelf weer te (her)ontdekken. Welke uren ben je het meest productief? Waar word je blij van? Flow lekker mee met de gewoontes van locals en blok die siësta dus bewust in je agenda. Manage je eigen en andermans verwachtingen door alles kraakhelder te communiceren in een overdracht waarin staat wat je wel en vooral ook níet gaat doen.
In mijn Google Calendar stond wanneer ik bereikbaar was voor mijn team. Mijn afspraak met mezelf was om van 09.00 uur tot 15.00 uur te werken zodat ik daarna m’n eigen plan kon trekken. Ik heb er bewust voor gekozen om twee weken fulltime te werken en daarna twee weken vrij te nemen. Qollega Emmelie Steentjes deed het anders: ,,Ga niet fulltime remote werken als je niet op één plek gaat blijven. Het digital nomad-leven is echt fantastisch als je voor langere tijd gaat. Ik ben vijf maanden in Kenia geweest en heb het land echt super goed leren kennen. Je zit langer op een plek waardoor je echt in contact komt met de lokale community en de praatjes verder gaan dan 'waar ben je geweest' en 'waar ga je naartoe'. Ik werkte in die periode drie dagen per week en dat was echt perfect!”
'Het klinkt makkelijker dan het is: Nederland loslaten. Bij mij kwamen er onverwachts wat tegenslagen op de weg en die kon ik nou eenmaal niet negeren'
Tip 3: Zorg dat je daar écht bent
Het klinkt makkelijker dan het is: Nederland loslaten. Bij mij kwamen er onverwacht wat tegenslagen op de weg en die kon ik nou eenmaal niet negeren. Ik schoot eerst in de verkramping. Fun fact: dat werkt niet als je vanaf de andere kant van de wereld zit en probeert alles in een keer op te lossen. Maar soms werkt het echt bevrijdend om je leven letterlijk en figuurlijk met afstand te bekijken. Je ziet daardoor ook wat je wél hebt en ik kwam erachter hoeveel in Nederland goed geregeld is. Het klinkt misschien behoorlijk spiritueel, maar door sommige struggles over te geven aan het universum loste bij mij een hoop vanzelf op. Het hielp om tegen mezelf te zeggen: 'it is what it is'.
Qollega Eva van Keijsteren ervaarde dit ook: ,,In Mexico voel ik me wegstromen van ‘doing’ terug naar de natuurlijke staat van ‘being’. Een staat die we in Amsterdam soms zo kwijt zijn. Als we in being zitten, zijn we open en ontvankelijk voor het leven. We laten doing van de mind los. Maar loslaten betekent voor velen angst. We hebben een diepe overtuiging dat we onze to do’s vergeten, deadlines missen en alles in de soep loopt. Terwijl de natuurlijke flow van het leven iets anders van ons vraagt.”
Mijn huiswerk aan mezelf: deze mindset implementeren en ervoor te zorgen dat ik altijd alles vanuit het moment doe.
Lees ook: Workation voor bedrijven als oplossing voor tanend teamgevoel: deze twintigers geloven erin
Tip 4: Blijf verbonden met je netwerk
OK, je moet natuurlijk niet álles loslaten. Zorg dat je verbinding blijft houden met je team, klanten en netwerk. Plan met je team en klanten op vaste momenten incheckbelletjes in. Zorg dat je je LinkedIn of Slack regelmatig checkt en je op die manier op de hoogte blijft van wat er speelt. Het is namelijk erg verleidelijk op een gegeven moment in je buitenlandse bubbel te verdwijnen als je eenmaal bent geland. Bepaal een ritme voor jezelf, blijf transparant over je to do’s en trek op tijd aan de bel als er iets niet lukt vanwege externe, onverwachte struggles zoals slechte wifi of spierpijn van een tangoles. Maar je hoeft natuurlijk niet 24/7 te laten weten op je socials wat voor ‘fantastische werkplek’ je hebt.
Deel ook kwetsbare of mooie inzichten. Of post helemaal niets als dat je juist nog meer verbinding met jezelf gaat opleveren (ik deed het allebei). Als je alleen reist, connect je namelijk niet alleen beter met jezelf, maar ook met lokale mensen. Door hiervoor open te staan geeft dat weer veel nieuwe energie en learnings om dingen anders te doen op het thuisfront. In Qommunity ontstaan ook andere nieuwe manieren van werken en reizen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen door je netwerk in te zetten door écht op vakantie te gaan en de boel even de boel te laten. Qollega’s en animation designers Dion Luijten en Sjoerd Jones creëren zo de out of office van de toekomst. Want terwijl Sjoerd vakantie viert, neemt Dion al zijn freelance animatie-opdrachten over.
'Mijn Google Calendar ziet eruit als een soort Lowlands-blokkenprogramma. Brainstorms worden netjes opgevolgd door lunch-, koffie- en reistijd'
Tip 5: Plan niet alles
Mijn grootste learning. No joke, ik ben een paar keer keihard uitgelachen door menig Argentijn. Mijn Google Calendar ziet eruit als een soort Lowlands-blokkenprogramma. Brainstorms worden netjes opgevolgd door lunch-, koffie- en reistijd. In Zuid-Amerikaanse plannen ze precies niets. Een blessing and a curse, denk ik zo?
Qollega Julia Koopman dacht dat ze ook productiviteit kon plannen door even helemaal weg te gaan: ,,Ik had in mijn hoofd dat, wanneer ik boven op die berg in Zwitserland zou werken, al mijn to do’s – letterlijk – als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Ik rekende op een hyperfocus en hoopte in de mountains bergen werk te verzetten. Eenmaal daar ontdekte ik dat je ook mee moet gaan met wat er op je pad komt en je je takenlijst soms iets moet inkorten. Door mijn verwachtingen bij te stellen, kon ik uiteindelijk meer genieten van het remote werken.”
De Argentijnen die me uitlachten hebben me wel aan het denken gezet: bekijk het leven met de dag. Als je op donderdag ineens zin hebt om na werk toch op stap te gaan, hoef je niet te wachten tot vrijdag. Morgen is morgen. Dan zien we dan wel weer. Eva vindt ook dat wij als ambitieuze aanpakkers vaak te veel vragen van onszelf: ,,Als we niet meer moeten maar alleen maar mogen, wat gebeurt er dan? Dan nemen we de tijd voor en geven we ruimte aan diep voelen wie we zijn en wie we willen zijn. Dan bouwen we een leven vanuit onze authentieke essentie, van binnen naar buiten en niet andersom. Dan ervaren we de vrijheid en keuzevrijheid, die we niet altijd voelen, maar altijd hebben. Dan ervaren we zonder druk of stress de focus en helderheid in onze mind om dingen voor elkaar te krijgen.”
Alles is mogelijk, oftewel: todo es posible. Het enige wat je moet doen is zelf keuzes maken. Ik ben heel benieuwd naar je volgende reisbestemming. Mail me gerust met jouw #workation- of #outofoffice-plaatje.