Blog Lennard van Otterloo
'Flauwekul-aankondigingen als afleidingsmanoeuvres van Boris Johnson'
Als een goochelaar die met z’n rechterhand moet afleiden van het konijn dat links klem zit in de hoed, zo beschrijft 'Onze Man in Londen' de opmerkelijke schijnbewegingen die hij afgelopen week heeft gezien. 'Flauwekul-aankondigingen als het weer toestaan van producten verkopen in oude eenheden als pound (454 gram) en ounce (28 gram) zijn een afleidingsmanoeuvre', schrijft Lennard van Otterloo in zijn blog.
Laatste update: 26 september 2021 22:00

De Britse premier Boris Johnson steekt een duim op na het toespreken van de 76e zitting van de Algemene Vergadering van de VN in New York City. Foto: ANP/EPA.
Het Verenigd Koninkrijk is, na een voorzichtige introductie in 1875, midden jaren zestig officieel begonnen met het overschakelen op het metriek stelsel. De enige mensen die op school nog zijn onderwezen in yards, feet, pounds en ounces zijn hun pensioendatum nabij of voorbij. Bovendien, de overstap was al bijna tien jaar onderweg toen het land lid werd van de Europese Economische Gemeenschap dus met EU lidmaatschap (en dus Brexit) heeft het weinig te maken.
Maar, als je de belofte verbreekt om de pensioenen gekoppeld te houden aan de inflatie dan is het een prima onderwerp om gepensioneerden af te leiden. De relevante kranten openen met het nieuws dat ‘we’ weer terug mogen naar 'die goeie ouwe Engelse maten' en geen gepensioneerde haan die kraait naar die versobering van de pensioenen.
Lees ook: Boek 'Propaganda' vertaald: in 2021 even actueel als in 1928
Geen grammetje extra werk
Maakt dit wat uit voor ondernemers? Nee. De huidige voorschriften komen uit de Weights and Measures Act (1985) en er zullen geen nieuwe verplichtingen komen om producten met andere eenheden te verkopen. Er komt hooguit misschien een optie om ook weer pounds en ounces te gebruiken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan want waar haal je anno 2021 een in ounces geijkte weegschaal vandaan?
Bovendien, reken maar dat ‘Trading Standards’ (het Britse equivalent van de Voedsel- en Warenautoriteit) deze onverwachte aankondiging met een diepe zucht uit de krant heeft moeten vernemen. Die zullen het net zulke flauwekul vinden als de meeste Britten. De experts verwezen het plan in ieder geval al snel naar de prullenbak.
In de praktijk blijft alles dus hetzelfde: je blijft producten verkopen in metrische eenheden, tenzij het bier van de tap is (blik, fles en fusten bier zijn wel gewoon metrisch) en niemand kan je iets maken.
De 51e staat van de VS?
Een andere komische ontwikkeling deze week was de suggestie, na het bezoek van Boris Johnson aan Washington, dat het Verenigd Koninkrijk een aanvraag zou doen om lid te worden van NAFTA, het North American Free Trade Agreement of het 'United States–Mexico–Canada Agreement' (USMCA) zoals Trump hem hernoemd heeft.
Eén van de Brexit-beloften immers was een snelle handelsovereenkomst met de Amerikanen. Meer gebaseerd op emotie dan data was het in de praktijk al snel duidelijk dat er flink wat praktische bezwaren aan zitten. Bovendien, zo wanhopig als de Britten op zoeken waren naar een deal, zo onbelangrijk is het Verenigd Koninkrijk voor de Verenigde Staten. En dat is te merken.
Zo wanhopig als de Britten op zoeken waren naar een deal, zo onbelangrijk is het Verenigd Koninkrijk voor de Verenigde Staten. En dat is te merken.
Deze week werd nog maar eens duidelijk gemaakt dat het Verenigd Koninkrijk (VK) als handelsmarkt voor de Amerikanen ongeveer zo groot is als Vietnam. Geen prioriteit dus, al helemaal niet voor een president die het binnenland belangrijker vindt dan het buitenland.
De oplossing om af te leiden van het gebrek aan Amerikaanse interesse? De suggestie dat het VK van plan was zich voor NAFTA aan te melden. Ook al staat dat verdrag niet open voor andere landen en kent het niet eens een aanvraagprocedure.
Het maakt weinig uit. Het doel is niet om mensen met handelservaring te overtuigen. Het doel is om de man en vrouw in de straat te overtuigen dat er nog steeds een doel is.
De kosten voor het bedrijfsleven komen zo erg dichtbij de 7,8 miljard pond dat het land jaarlijks aan netto EU-contributie betaalde toen het nog lid was.
Brexit: kostenpost van acht miljard
Zitten Britse ondernemers te wachten op een handelsdeal met de VS? Sommigen wel, in de hoop om het verlies van EU-klanten te kunnen compenseren. Aan de andere kant zullen veel zich inmiddels ook wel realiseren dat een handelsovereenkomst niet zaligmakend is. Het lost zeker niet alle obstakels op.
Zo werd een paar weken geleden bekend dat het Britse bedrijfsleven per jaar bijna 8 miljard pond kwijt zal zijn aan nieuwe bureaucratie in de handel met de EU. Ondanks de handelsovereenkomst. Er zijn nog steeds Rules of Origin certificaten nodig. Of exportdeclaraties.
De kosten voor het bedrijfsleven komen zo erg dichtbij de 7,8 miljard pond dat het land jaarlijks aan netto EU-contributie betaalde toen het nog lid was. Ik ben benieuwd of daar straks ook weer een afleidingsmanoeuvre voor nodig is.,
UPDATE -Britse regering: 10.500 tijdelijke visa vanwege personeelstekort
Het VK zal tot 10.500 tijdelijke werkvisa verstrekken aan vrachtwagenchauffeurs en pluimveearbeiders om chronische personeelstekorten in het land tegen te gaan, kondigde de regering zaterdag aan. De visa worden verstrekt voor de periode oktober tot eind december.
Door het nijpende chauffeurstekort in het land zijn er benzinetekorten. Naar schatting tientallen van de meer dan 8000 Britse pompstations zijn helemaal uitverkocht en dus gesloten. Bij anderen tankstations spelen tekorten voor bepaalde brandstoffen. De situatie zorgde vrijdag al voor paniekreacties van automobilisten. Er ontstonden lange rijen met auto's die voor de zekerheid nog even wat extra benzine of diesel wilden inslaan. De Britse exploitant van tankstations EG Group kondigde ook al beperkingen aan op de hoeveelheid brandstof die automobilisten kunnen kopen vanwege de zeer grote vraag.
Het besluit om meer werkvisa te verstrekken is een ommekeer voor premier Boris Johnson. Zijn regering heeft na de brexit de immigratieregels aangescherpt en wilde het land minder afhankelijk maken van buitenlandse arbeidskrachten. Door het Britse vertrek uit de EU zijn tienduizenden chauffeurs naar Europa teruggekeerd. Naar schatting is er op dit moment een tekort van 100.000 chauffeurs.