Blog Martin Hersman

'Terug naar de normale situatie. Wat doet dat met je mensen, je bedrijf?

Vitaliteitsexpert Martin Hersman ervaart tijdens zijn coachingsessies dat we te weinig tijd besteden met elkaar om te leren van deze tijd. En hij realiseerde het zich onlangs ook in de file. De file.

Martin Hersman | Raad van Advies 13 mei 2021

File snelweg transport

Deze week stond ik voor het eerst sinds tijden weer in de file. Ik kan niet zeggen dat ik dat gemist heb. Na een flinke wandeling die ik traditioneel opvolg met zelfgemaakte espresso van een Italiaans merk, stapte ik in mijn auto en draaide in 7 minuten de A4 op.

Een oud fenomeen zag ik opduiken. Rode lampen en kruizen op de matrixborden. Het was mij snel duidelijk dat ik voor het eerst in maanden mijn afspraak moest gaan bellen met de mededeling dat ik het niet ging halen. Een afspraak die ik makkelijk vanuit de keuken via Teams had kunnen doen. Samen met nog duizenden eenlingen stond ik stil. Eenlingen die gezamenlijk op weg waren om op hetzelfde tijdstip weer samen met collega’s of klanten live meetings te plannen of aan de koffie te gaan.

Een bekende uitspraak van Churchill is: 'Never waste a good crisis'. Ik zie heel veel mensen die deze crisis niet gebruiken om te leren. Straks hebben we allemaal dat katergevoel. Wel vage ideeën en er te weinig mee gedaan.

Mij bekroop op dat moment hetzelfde gevoel van dat je misschien wel kunt herinneren als je terugkomt van vakantie. En wellicht heb je het ook ooit geroepen: vanaf nu ga ik het helemaal anders doen! Het strak managen van je dag of, het beginnen van een Bed & Breakfast in Toscane of die sportschool die je zou openen, uiteindelijk kwam er niets van terecht, want het is heel menselijk om weer terug te vallen in oude vertrouwde patronen.

Die ochtend in de file realiseerde ik me des te meer dat we langzaam teruggaan naar een normale situatie. Het gaat met horten en stoten, reken daar maar op. Tijdens mijn coachingsessies ervaar ik dat we te weinig tijd besteden met elkaar om te leren van deze tijd.

Een bekende uitspraak van Churchill is: 'Never waste a good crisis'. Ik zie heel veel mensen die deze crisis niet gebruiken om te leren. Straks hebben we allemaal dat katergevoel. Wel vage ideeën en er te weinig mee gedaan.

Lees ook: Martin Hersman: ' Corona klap in gezicht waar we ons niet op konden voorbereiden?'

Eigenlijk zijn het twee simpele vragen die je met je team zou moeten bespreken. En dat team kan net zo goed je gezin zijn.

De eerste en een positieve vraag is: wat was helpend in dit jaar in de manier zoals we samen hebben gewerkt? De vraag die je ook dient te bespreken is wat er pijn deed in deze tijd: wat was absoluut niet helpend in onze situatie? Als je dat duidelijk hebt, kun je ook bepalen wat je gaat doen om dat te behouden of elimineren. Dan kun je de middelen die van jouw team of gezin een kampioensploeg maken ook echt in gaan zetten.

In het begin van coronaperiode (zie de Lees ook-link naar de blog hierboven) gebruikte ik de quote van bokser Mike Tyson: 'Iedereen heeft een plan, totdat ze in hun gezicht worden geslagen'. Heb jij een plan? Ik ben benieuwd!

Martin Hersman

Vitaliteitsexpert

Martin Hersman is Managing Partner bij Lifeguard, spreker, trainer en commentator bij NOS Studio Sport. Na zijn internationale schaatscarrière werkte hij onder meer als Chief Vitality bij de Baak, was hij uitgever bij Sanoma en marketeer bij KPN. Het is Martins ambitie om zijn kennis en ervaring in de topsport en het bedrijfsleven te gebruiken om mensen, teams en organisaties te helpen hun energie beter te benutten en beter te presteren.

Martin is bovendien vanaf het eerste uur lid van de Raad van de Advies van De Ondernemer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws