Blog Martin Hersman

Martin Hersman over mentale fitheid leidinggevenden: 'Leiders, ondernemers, reflecteer'

Als kleine jongen sliep Martin Hersman graag bij zijn neef. In deze blog beschrijft de voormalig topschaatser wat hij daar leerde over vitaliteit. En wat jij er als ondernemer of leidinggevende van kan leren. Tip van de sluier: durf te reflecteren. ,,Wat heb je nodig voor meer energie en om een memorabele collega of leider te zijn? Het is vaak simpel; neem een voorbeeld aan oom John.''

Martin Hersman 13 mei 2022

Reflectie zelfreflectie zakenman vitaliteit

Kijk eens wat vaker in de spiegel als leidinggevende en doe aan zelfreflectie. Foto: Shutterstock

Martin Hersman

Managing partner Lifeguard

Oud-topschaatser Martin Hersman is managing partner bij Lifeguard en maakt als vitaliteitsspecialist deel uit van de Raad van Advies van De Ondernemer.

Een mooie herinnering heb ik aan mijn oom, directeur van een groot transportbedrijf. Als ik bij mijn neef logeerde zag ik altijd hoe hij ’s morgens langs de spiegel liep. Dan zei hij altijd tegen zichzelf: ‘John, you look very strong!’ Hij lachte dan hard naar ons en ging goedgehumeurd naar kantoor. Volgens mijn tante heeft hij dat 40 jaar lang iedere dag gedaan. Het was zijn manier om de dag met een positieve insteek te beginnen.

Ik mag regelmatig spreken in zalen, kantoren en theaters. De interactie met mensen geeft mij veel inzicht in de fitheid van Nederland. Vanwege mijn topsport-achtergrond denken velen dat ik vooral naar het fysieke aspect kijk. Dat doe ik uiteraard, maar mijn aandacht ligt op de mentale fitheid.

'Kijk eens in de spiegel. Ze doen wat jij doet, niet wat je zegt. Leiders en ondernemers; reflecteer!'

'Bij veel leiders die ik coach of train schort het aan veerkracht'

Mentale kracht is bepalend voor de fitheid van de mens. En die kan op dit moment bij de meeste personen beter. Met name bij veel leiders die ik coach of train schort het aan veerkracht. Mijn ervaringen worden ook bevestigd door nationale en internationale onderzoeken. Het is niet goed gesteld met onze mentale veerkracht. Het is gemakkelijk om te wijzen naar de nieuwe generatie. ‘Ze zitten gewoon te veel op hun telefoon’ en ‘toen ik jong was mochten we ook niet zeuren!’. Ik denk dat dat te gemakkelijk is, want mensen volgen gedrag. Dus kijk eens in de spiegel. Ze doen wat jij doet, niet wat je zegt. Leiders en ondernemers; reflecteer!

Het toonaangevende onderzoeksbureau Hay Group ziet wereldwijd een afname van mentale fitheid van leidinggevenden. En in Nederland zijn de feiten nog slechter. Volgens het onderzoek creëert wereldwijd 55 procent van de leidinggevenden een demotiverend werkklimaat, door een gebrek aan richting te geven, te weinig vertrouwen te tonen in het personeel en dat het niet altijd duidelijk is wat het personeel moet doen.

Lees ook: Martin Hersman: 'Investeer nu in vitaliteit, anders ben je te laat'

Leiders bepalen werkklimaat en het concurrentievermogen voor onze toekomst

Meer dan de helft van de leidinggevenden zorgt er dus voor dat mensen met minder energie thuiskomen dan dat ze zich in de ochtend met hun werk begonnen. In Nederland is dat percentage zelfs 68 procent. Meer dan twee op de drie dus!

Misschien is het daarom logisch dat veel mensen graag thuis werken. De desbetreffende leiders bepalen het werkklimaat in Nederland, het concurrentievermogen voor onze toekomst en niet te vergeten: de sfeer bij veel mensen thuis. Het zorgt ervoor dat mensen afgebrand thuiskomen en geen positieve invloed op hun thuisomgeving meer hebben.

Wat heb je nodig voor meer energie en om een memorabele collega of leider te zijn?

Op mijn vraag tijdens trainingen: ‘Wie of wat gaat het merken als ik mijn energie beter manage?’, antwoordt 70 procent dat ze een leukere vader, moeder of partner zullen zijn. Dat de huisgenoten het leuk vinden als ze het weekend met positieve energie beginnen. En niet een ouder die uit zijn plaat gaat op het sportveld als de ruwweg vijftienjarige scheidsrechter van de D’tjes op zaterdagmorgen een keer niet zo best fluit. Een betere reden om iets aan je veerkracht te doen kan ik eigenlijk niet bedenken.

Wat heb je dus nodig voor meer energie en om een memorabele collega of leider te zijn? Het is vaak simpel: neem een voorbeeld aan mijn oom John en kijk naar jezelf in de spiegel: 'Do I look strong?'.

Lees ook: Werken aan je gezondheid voor vijven: geef jij het goede voorbeeld?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws