Blog Nelleke Griffioen

De Ondernemer op vakantie (5): waarom de B&B Vol Liefde-kandidaten zo moedig zijn

Al drie zomers lang is het televisieprogramma B&B Vol liefde Nelleke Griffioen haar guilty pleasure. ,,Ik vind het elke ochtend weer een feestje om de nieuwste aflevering in mijn oren vooruit te luisteren, terwijl ik de broodjesservice voor de gasten verzorg en de buitenboel netjes maak'', aldus de ondernemer in haar vijfde blog waarin ze vertelt waarom ze enorm veel bewondering heeft voor de deelnemers van het RTL-programma.

Nelleke Griffioen 4 augustus 2023

Nelleke Griffioen hart

Foto: Nelleke Griffioen

Zomerblogs ‘De Ondernemer op vakantie’

Terwijl veel ondernemers deze zomer heerlijk genieten van hun vakantie of komkommertijd, is de zomer voor gastenondernemers juist de drukste tijd van het jaar. Gastenaccommodatie-eigenaar in Oostenrijk, online ondernemer en auteur Nelleke Griffioen neemt je in haar blogserie ‘De Ondernemer op vakantie’ mee in haar lessons learned uit haar B&B-wereld.

Ik vind het heerlijk om een kijkje in de keuken te krijgen bij kleurrijke collega’s die naast hun drukke leven ook nog eens op zoek aan naar de liefde. Wat had ik dit programma graag zelf willen bedenken: een heerlijke cocktail van Boer zoekt Vrouw, Ik Vertrek en Bed and Breakfast. En laten we eerlijk zijn: op deze manier de liefde vinden is bijna een onmogelijke opgave voor de deelnemende B&B-eigenaren. Dus: absolute smultv-garantie.

En ik had hier van alles kunnen schrijven over Martijn, Bram, Marian, Joy, Walter, Petri, Leendert en Debbie (mijn favoriet). Want wat doen we dat graag: ‘er iets van vinden’ en verbazing uiten. Maar als mede-gastenaccommodatie-eigenaar voel ik ook vooral compassie. Ik breek graag een lans voor deze moedige deelnemers.

''Ik weet hoe kwetsbaar het volgen van je hart is. Hoe spannend is om zekerheid achter je te laten en een eigen onderneming te starten in het buitenland, zonder garanties te hebben''

Zweet, moed en tranen

Ik weet uit ervaring dat je met het runnen van je gastenaccommodatie al 24/7 bezig kunt zijn (ook al is het voor een aantal deelnemers tijdens de opnames laagseizoen). Laat staan dat je tussen het maken van de ontbijtjes, beantwoorden van mails en het wieden van de tuin door ook nog eens de liefde wilt vinden. Met vaak ook nog eens verschillende dates door elkaar. Wetende dat er zo’n drie weken lang wordt gefilmd en er maar een fractie verknipt van wordt uitgezonden. Petje af!

Ik weet hoe kwetsbaar het volgen van je hart is. Hoe spannend is om zekerheid achter je te laten en een eigen onderneming te starten in het buitenland, zonder garanties te hebben. Dat daar zweet, moed en tranen aan te pas komen. Laat staan dat er ook nog eens een camera op je neus staat tijdens iets kwetsbaars zoals het vinden van de liefde.

Kandidaten van het populaire tv-programma 'B&B Vol Liefde'. Foto: RTL

In dezelfde modder als de B&B Vol liefde-deelnemers staan

Het is zo gemakkelijk om een oordeel te hebben over mensen die iets doen, wat je zelf niet doet of durft. De Amerikaanse auteur Brené Brown moedigt moedige mensen graag aan:

‘If you are not in the arena, I am not interested in or open to your feedback.’

Want hoe fair is iemands feedback als deze persoon met zijn of haar niet in dezelfde modder als de B&B Vol liefde-deelnemers heeft gestaan?

Laten we moedig zijn eens wat vaker aanmoedigen en daar compassie voor hebben. Moed boven goedkoop commentaar.

Deze keer sluit in mijn zomerblog niet af met een vraag voor jou als ondernemer, maar met de tip om B&B Vol liefde te gaan kijken, als je dat nog niet doet. Want het is gewoon heerlijke ‘moedige mensen’-televisie. Echt vakantievoer.

PS Heb je vragen, opmerkingen en/of feedback naar aanleiding van dit blog? Leuk! Laat het me gerust weten via Nel@DroomplekAcademie.nl

Nelleke Griffioen

Gastvrouw, auteur en B&B-coach Nelleke Griffioen

In 2009 emigreert Nelleke met haar man Hans, hun peuter en baby naar Oostenrijk om het hotel ‘de Berghut’ te gaan runnen. Het hotel is al snel een doorslaand succes, maar achter de schermen is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Het koppel besluit het roer bijna 7 jaar later om te gooien en gaat mensen met een gastenaccommodatie(droom) online ondersteunen via DroomplekAcademie.nl. Het hotel wordt op dat moment Proefhotel: de plek waar mensen hun ‘Ik Vertrek’-droom kunnen uitproberen.

In 2021 gebruikt het stel de coronalockdown om de Berghut om te toveren tot appartementen waar ze maximaal 10 weken per jaar gezinnen ontvangen in de schoolvakanties. Over alle fases van hun hospitality-avontuur schreef Nelleke drie boeken: Het geheim van de Berghut, DroomplekGeluk en Dagboek van een Gastvrouw.

Lees ook: De Ondernemer op vakantie (4): zo is het om samen te werken met je liefdespartner

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws