Blog Nelleke Griffioen

De Ondernemer op vakantie (1): hoe is het om te ondernemen waar anderen op vakantie gaan?

Juli 2011 op een zonnige zondagmiddag. De gasten van Nelleke Griffioen hebben het gezellig met elkaar op het Berghut-terras of lezen een boekje. Kinderen spelen in de tuin. En terwijl de B&B-coach even door de tuin loop, vraagt een gastenkindje aan haar: ‘Heb jij nu ook vakantie?’. Het antwoord? Je leest het in deze eerste zomerblog van Nelleke.

Nelleke Griffioen 7 juli 2023

Nelleke griffioen echtgenoot gastvrouw blog

Nelleke Griffioen met haar man Hans. Foto: Sandra Koning

Zomerblogs ‘De Ondernemer op vakantie’

Terwijl veel ondernemers deze zomer heerlijk genieten van hun vakantie of komkommertijd, is de zomer voor gastenondernemers juist de drukste tijd van het jaar. Gastenaccommodatie-eigenaar in Oostenrijk, online ondernemer en auteur Nelleke Griffioen neemt je in haar blogserie ‘De Ondernemer op vakantie’ mee in haar lessons learned uit haar B&B-wereld.

Ik smelt en er verschijnt een glimlach op mijn gezicht. Dit kindje benoemt wat wellicht meer mensen denken. En op dat moment voel ik me best heel relaxed. Op zondagavond verzorgen we nooit avondeten en dat is even een moment in de week waarop we iets meer kunnen ademhalen.

Maar nog geen 10 minuten later vang ik op een afstandje een gesprek op tussen twee gasten. Ze lijken er al pratend achter te komen ze het tweede deel van hun vakantieweek in dezelfde Berghutkamer lijken slapen. Het zweet breekt me uit.

'Vanaf die dinsdag blijken twee families gedurende vier dagen in de dezelfde kamer ingedeeld. Ik zal je besparen hoe dat zo gekomen is'

De nachtmerrie van iedere B&B-eigenaar wordt deze vredige zondagmiddag werkelijkheid

Ik sluip vanuit de tuin geruisloos naar ons privéhuis en kruip direct achter m’n computer om mijn boekingsoverzicht even te checken. Inderdaad… Vanaf die dinsdag blijken twee families gedurende vier dagen in de dezelfde kamer ingedeeld. Ik zal je besparen hoe dat zo gekomen is. Maar de nachtmerrie van iedere B&B-eigenaar wordt op deze vredige zondagmiddag werkelijkheid: een overboeking.

Ondertussen geniet Hans na een drukke wisseldag op zaterdag even op de bank. Maar ik kan niet anders dan zijn rust abrupt verstoren. We besluiten eerst een plan B te verzinnen en dan met de moed onder onze arm naar deze gasten toe te gaan.

Binnen enkele minuten zijn we eruit: de ‘overboekingsgasten’ slapen in een prima ingerichte personeelskamer in ons gastenhuis, deze medewerker slaapt in onze slaapkamer, ik slaap in het bed van onze oudste – dan 5-jarige – zoon en Hans slaapt met hem in een tent in onze privétuin. Hans moet ‘alleen nog even’ in twee dagen een houten stapelbed in elkaar timmeren.

Lees ook: Dit stel opende ondanks corona toch Spaans droomhotel: ‘Maar wel met 1,5 jaar vertraging’

Geen vakantie op de plek waar andere mensen op vakantie gaan

Nu nog dit plan aan onze ‘overboekgasten’ vertellen… Gelukkig maken ze er geen punt van. Ze waarderen juist ons probleemoplossend vermogen. Een van deze twee families zijn zelfs goede vrienden van ons geworden. Eind goed, al goed.

Dit is het leven van een gastenaccomodatie-eigenaar. Ook al genieten we enorm van de plek waar wij wonen: wij hebben geen vakantie op de plek waar andere mensen op vakantie gaan. En deze zomer neem ik je op De Ondernemer in mijn zomerblogserie ‘De Ondernemer op vakantie’ mee in het wel en wee in onze ‘B&B’, ter inspiratie voor jouw eigen onderneming.

PS Heb je Vragen, opmerkingen en/of feedback naar aanleiding van dit blog? Leuk! Laat het me gerust weten via Nel@DroomplekAcademie.nl

Nelleke Griffioen

Gastvrouw, auteur en B&B-coach Nelleke Griffioen

In 2009 emigreert Nelleke met haar man Hans, hun peuter en baby naar Oostenrijk om het hotel ‘de Berghut’ te gaan runnen. Het hotel is al snel een doorslaand succes, maar achter de schermen is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Het koppel besluit het roer bijna 7 jaar later om te gooien en gaat mensen met een gastenaccommodatie(droom) online ondersteunen via DroomplekAcademie.nl. Het hotel wordt op dat moment Proefhotel: de plek waar mensen hun ‘Ik Vertrek’-droom kunnen uitproberen.

In 2021 gebruikt het stel de coronalockdown om de Berghut om te toveren tot appartementen waar ze maximaal 10 weken per jaar gezinnen ontvangen in de schoolvakanties. Over alle fases van hun hospitality-avontuur schreef Nelleke drie boeken: Het geheim van de Berghut, DroomplekGeluk en Dagboek van een Gastvrouw.

Lees ook: Nederlandse ondernemers met B&B in Andalusië trotseren ene na andere natuurramp voor ultieme droom

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws