Blog Niels Meijssen
Crowdfunding niet alleen financiering: het is ook je ideale marketingkanaal
Toen Niels Meijssen twee jaar geleden op LinkedIn schreef dat hij bij 1000 likes een crowdfunding zou overwegen voor een eerlijke hotelboekingssite, dacht hij vooral aan crowdfunding als de ultieme manier om het idee te valideren. Vrij snel leerde hij dat die aanpak voor Moonback veel meer opleverde dan alleen geld. Hoe een goede crowdfunding je personeel, marketing en een vaste klantenkring oplevert.

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock
Niels Meijssen
Startup-strateeg Todaytomorrow / ceo Moonback
Niels Meijssen is partner bij de digitale studio Todaytomorrow en oprichter van de 'eerlijke boekingssite' Moonback. In 2020 werd hij door De Ondernemer verkozen tot Meest Inspirerende Ondernemer van het Jaar. Niels is verder onder meer juryvoorzitter van Droomstart.
Inmiddels weet ik dat er nog veel meer voordelen zijn van crowdfunding, naast validatie en startkapitaal. In deze blog deel ik samen met mijn collega Mart Evers de lessen die we leerden en waarom jij als ondernemer ook crowdfunding zou moeten overwegen. Mart is 10 jaar geleden trouwens afgestudeerd met een scriptie over crowdfunding en coördineerde onze crowdfunding in 2020.
Bouwen aan een achterban
Toen ik mijn boze LinkedIn-post over coronasteun voor Booking deelde, ontplofte die al snel met likes, comments en shares. Allemaal mensen die mijn frustratie deelden en uitkeken naar een alternatief boekingsplatform. Om te kunnen blijven communiceren met deze eerste groep enthousiastelingen, begonnen we de dag na de LinkedIn-post een nieuwsbrief onder de werktitel Beterboeken. Onze belofte: we houden je wekelijks (later tweewekelijks) op de hoogte over de vorderingen van onze plannen voor een eerlijke boekingssite. Het bleek een gouden zet en het begin van het bouwen aan een achterban die ons op latere momenten op tal van punten zou bijstaan.
Lees ook: Niels Meijssen over crowdfunding BeterBoeken.nl: 'Benodigde miljoen gaan we zeker halen'
Het voordeel van het bouwen aan een achterban voordat de crowdfunding begon, was dat mensen ons alvast leerden kennen. We betrokken ze bij ons verhaal en we kregen feedback, heel veel feedback! Dit hielp ons enorm bij het aanscherpen van onze plannen. Communiceren via de nieuwsbrief zorgde er ook voor dat we zelf de controle hadden over de verspreiding van onze plannen. We waren zo dus niet afhankelijk van het algoritme van een socialmediaplatform.
Toen de crowdfunding vier maanden later van start ging, had onze achterban dus al meerdere updates van ons gehad en konden we direct een bericht uitsturen naar de meest betrokken mensen. Het resultaat was een vliegende start van de campagne. Toen de crowdfunding daarna zichtbaar werd voor het grote publiek stond er al een mooi bedrag op de teller.
Onze achterban wordt nog iedere dag groter en heeft een enorme waarde voor ons. Ze vormen onze trouwste klanten, beste testpanel en mond-tot-mond-promotors die we ons kunnen wensen.
De start van onze marketing
Een tweede voordeel van crowdfunding is dat het je dwingt om vanaf het begin na te denken over marketing. Je verhaal moet kloppen, anders investeert er natuurlijk niemand in jouw idee. Crowdfunding is dan ook een goede test of je marketingboodschap werkt en bovendien krijg je in de aanloop van je campagne veel feedback en vragen van mensen. Hiermee kun je niet alleen je plannen en boodschap aanscherpen, het is ook enorm waardevol als je later je product of dienst gaat verkopen. Crowdfunders zijn ten slotte ook je eerste klanten.
Lees ook: Hoe vanzelfsprekend storytelling voor een startup als Moonback is
Er is nog een link tussen crowdfunding en marketing: free publicity. Omdat crowdfunding helemaal openbaar is, is de kans groot dat je campagne wordt opgepikt door media. Ze delen jouw verhaal dan via social media, blogs of zelfs landelijke media zoals krant of tv. Natuurlijk kun je jouw crowdfunders ook vragen om een handje te helpen door de campagne te delen op hun social profielen of in chatgroepen.
Nog een voordeel: netwerk
Crowdfunders doen introducties en media die schrijven over je campagne zorgen ook weer voor nieuwe contacten. Zo bouw je in korte tijd een mooi netwerk op. Denk aan potentiële klanten en leveranciers, maar ook niet onbelangrijk in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt: personeel!
Een kleine greep uit de zaken die via ons netwerk op ons pad zijn gekomen: onze eerste twee werknemers, in een heel vroeg stadium contact met de hotelvereniging in Antwerpen en de techniek die we gebruiken om met hotelsystemen te koppelen. Dat waren echt cadeautjes voor ons en zo konden we in rap tempo van idee naar een werkende boekingssite komen.
Crowdfunding is natuurlijk ook gewoon geld
Net zoals bij een banklening of angel investeerder zorgt crowdfunding ook gewoon voor harde euro’s om je ondernemersplannen waar te maken. Het voelt heerlijk bevrijdend om bij traditionele financierders weg te blijven, maar je moet dan wel bereid zijn om al je vrienden, familieleden en kennissen te benaderen om mee te doen. Een vuistregel bij crowdfunding is dat je 30 procent van je doelbedrag moet kunnen invullen via je eigen netwerk. De realiteit is namelijk dat een crowdfundingcampagne pas gaat lopen met onbekende mensen als er al wat geld op de teller staat.
Lees ook: Crowdfunding Moonback: 'eerlijke antwoord op Booking.com' wil 2 miljoen euro ophalen
Wij spreken wel eens ondernemers die interesse hebben in crowdfunding, maar het eng vinden om mensen die ze goed kennen te vragen om te investeren. Zakelijk en privé komt voor hen dan te dicht bij elkaar, maar je zult hier toch echt overheen moeten stappen. Zonder de groep die jou persoonlijk kent en vertrouwen in je heeft, zal het niet lukken om jouw pitch succesvol bij een onbekend publiek over te brengen.
'With great power comes great responsibility'
Crowdfunding is een ontzettend mooie manier om kapitaal op te halen en tegelijkertijd een betrokken groep met ambassadeurs van je bedrijf op te bouwen. Realiseer je wel dat je ook na een succesvolle crowdfunding de verantwoordelijkheid hebt om je crowdfunders betrokken te houden. Je moet open en eerlijk zijn over je toekomstplannen en behaalde resultaten. Onze ervaring is dat mensen het heel erg waarderen wanneer je in duidelijke taal uitlegt waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt, ook al zal niet iedereen het altijd met je eens zijn. Bij traditionele financiering heb je misschien een handjevol investeerders die meekijken. Nu heb je er tientallen of misschien wel honderden of duizenden.
Ondernemen in het openbaar is wel iets waar je bewust voor moet kiezen. Dat betekent trouwens niet dat alles perfect moet gaan. Je kunt heus fouten maken en dit goed uitleggen. Crowdfunders zijn niet voor niks vanaf het begin betrokken. Ze geloven in je idee en zijn loyaal en begrijpen dat plannen soms iets anders lopen, maar ze laten wel van zich horen. Dat is gelukkig meestal ontzettend leuk.
Crowdfunding ondersteunt je missie
Wij zijn ervan overtuigd dat crowdfunding en de daarbij behorende achterban een van onze grootste krachten is in het behalen van onze missie om de platformeconomie socialer te maken. Crowdfunding is sowieso bijzonder geschikt voor ondernemers met een sociale of duurzame missie.
Wij deden onze crowdfunding via CrowdAboutNow, die missiegedreven bedrijven ondersteunt. Er zijn ook andere crowdfundingplatformen waar je soms puur voor rendement investeert in gevestigde bedrijven. Daar is uiteraard niets mis mee en ook voor hen is crowdfunding een mooie alternatieve financieringsmethode, maar die bedrijven zijn minder op zoek naar de andere bijkomende voordelen van crowdfunding.
Behoor je tot de groep missiegedreven ondernemers en wil je meer weten over crowdfunding? Neem gerust contact met ons op via LinkedIn (check Mart of Niels).