Blog Patrick Wessels
'Over 1 uur verloopt deze aanbieding': de aftelklok is misleidend, zo verleid je wel tot aankoop
Helemaal verbieden doet de ACM het niet, maar misleiding met een aftelklok wordt scherper in de gaten gehouden. Dat moet de consument beschermen, omdat die anders te veel onder druk komt te staan. Dat stelt de Autoriteit Consument en Markt, die zegt 41 webwinkels op de vingers te hebben getikt. Maar, hoe kun je als webwinkel dan nog wel consumenten verleiden tot een aankoop? Consumentenpsycholoog Patrick Wessels geeft in deze blog tips.

Beeld: Shutterstock
Patrick Wessels
Consumentenpyscholoog
Patrick Wessels blogt op deze website over consumentenpsychologie. Zijn master Economic & Consumer Psychology aan de Universiteit Leiden vormt de basis voor zijn kennis. Patrick combineert nieuwsberichten, wetenschappelijke artikelen en praktische tips, om daar vanuit de consumentenpsychologie dieper op in te gaan. Hij is regelmatig in de media te zien en horen, voor De Ondernemer schrijft Patrick al geruime tijd maandelijks een expertblog.
Een aftelklok verleidt consumenten tot aankopen, omdat het een gevoel van urgentie creëert. Dat komt door de combinatie van schaarste en geanticipeerde spijt.
Consumenten ervaren schaarste, omdat de tijd waarin ze (met korting) kunnen bestellen beperkt is. Het moet voor het aftellen van de klok gebeuren, anders is de aanbieding niet meer geldig. Die schaarste motiveert het brein om snel in actie te komen.
Lees ook: Waakhond pakt webshops met misleidende 'tijdelijke' kortingen aan
In aanvulling op dat effect ervaren consumenten geanticipeerde spijt. Wie nu niet toeslaat is straks te laat. Het brein vindt het moeilijk om een optie verloren te laten gaan, dus slaat liever nu toe (‘voor het geval dat’).
Met de aftelklok is niets mis
Met zo’n aftelklok is in principe niets mis. De op=op-aanbieding bestaat ook al zo lang dat er retailers zijn, en daar is nooit iemand over gevallen. Dat is ook niet waar de ACM zich op richt met de waarschuwingen, zo lijkt het.
Het gaat er in plaats daarvan om dat de aanbiedingen met aftelklokken soms helemaal geen tijdelijke aanbiedingen zijn. Als de klok is afgelopen start er een nieuwe klok, met dezelfde aanbieding. Of zelfs met een betere aanbieding. In die gevallen is er volgens de ACM sprake van misleiding.
Echte aanbiedingen: het anchoring-effect
Wat mag er dan nog wel om consumenten te verleiden tot aankopen? De aftelklok kan nog steeds, als er inderdaad sprake is van een tijdelijke aanbieding. Dat geldt voor klokken die in 24 uur aftellen voor een dagaanbieding. En dat geldt voor aftelklokken die binnen een paar minuten aftellen om de ervaren stress nog verder te verhogen.
Lees ook: Patrick Wessels: ‘zo krijg je de klant aan een abonnement’
Helemaal los van de aftelklokken is het de moeite waard om het anchoring-effect voor kortingen tot in de puntjes te perfectioneren. Door aan te geven hoe duur het product eigenlijk was creëer je een anker, waarmee de consument gaat vergelijken. Ook bij een reguliere korting is het namelijk geanticipeerde spijt dat psychologisch een belangrijke rol speelt. Het anchoring-effect kan dat principe meer kracht geven, dus bijdragen aan meer urgentie.
Klassiek prijzen winkels hun producten af met in het klein de oude prijs, een streep erdoor en dan de nieuwe prijs. Dat kan psychologisch slimmer:
Maak de oude prijs groter
Zet er een rode streep doorheen
Toon de nieuwe prijs kleiner
Rond eventueel de nieuwe prijs af als het gaat om hedonistische aankopen, dus alles wat de consument leuk vindt (en niet per sé nodig heeft). Rond af op hele euro’s, zoals 97 of 99 euro. Of rond juist niet af als de klant het product wel nodig heeft (zoals schoonmaakartikelen of opbergbakjes). Dan past een prijs van 7,26 of 3,54 weer beter. Laat het euroteken weg om de associatie met geld uitgeven te verzwakken.
Lees ook: Psychologische tips: zo betaalt je klant lachend bij de kassa
Op die manier presenteer je online de perfecte aanbieding. Dat kan met een aftelklok als het verleiden is in plaats van misleiden. En anders valt er ook zonder aftelklok voldoende te verleiden om de consument tot aankopen te bewegen.