Blog Ralph van Dam
Meedoen aan een ondernemersverkiezing: Wanneer je dat wel en niet moet doen
Het jaar 2023 ligt voor ons. Ondernemer Ralph van Dam heeft zijn plannen klaar en ziet dat ook bij andere ondernemers. Daarbij ziet hij veelal het winnen van een wedstrijd voorbijkomen. Een plan dat niet zonder risico's is.

Auteur Ralph van Dam op archiefbeeld.
Ralph van Dam
Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internetstart-ups en scale-ups en kent het klappen van de zweep als het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming Journey of Enterprises (JOE). Ralph is tevens mede-initiatiefnemer van het non-profit initiatief Geldfit Zakelijk, voor ondernemers in financieel zwaar weer.
Check zijn boek Langs de Afgrond, ‘lessons learned van een ondernemer’ op www.langsdeafgrond.nl. Ook verkrijgbaar als luisterboek!
Waarschijnlijk heb je als ondernemer plannen gemaakt en ambities uitgesproken. Wellicht ga je met je bedrijf dit jaar deelnemen aan een verkiezing of aan een wedstrijd. Een goed idee! Maar: wees je ook bewust van de keerzijdes van competities. Hoogmoed komt namelijk nog weleens voor de val.
Ondernemend Nederland kent tal van wedstrijden en verkiezingen. Ben je het snelst groeiend of het meest duurzaam? Gooi je wellicht lokaal hoge ogen of ben je een opvaller binnen je eigen branche? Het loont om in die gevallen een gooi te doen naar een award. Marketingtechnisch is deelname namelijk heel interessant. Wie een prijs wint, is aantrekkelijk voor eigen medewerkers en sollicitanten en wekt vertrouwen en belangstelling bij (nieuwe) klanten. Het zit nu eenmaal in onze aard om graag bij een winnaar te horen.
Voordelen ondernemersverkiezingen
Meedoen aan een verkiezing zorgt er bovendien voor dat je alles intern op scherp zet. Processen worden afgestoft en nog eens kritisch onder de loep genomen, de administratie wordt tot in de puntjes op orde gebracht en je producten of diensten shinen als nooit tevoren. Nergens is nog ruis, alles doet ertoe. Een verkiezing is ook een mooi instrument om je te meten met je collega’s in het land of in je eigen sector. Waar sta je met je bedrijf? Hoe word je gezien en beoordeeld door een vakjury, door mensen met kennis van zaken?
Als je deelneemt aan een wedstrijd, zorg er dan voor dat je bent voorbereid op de winst – zeker wanneer je eenmaal tot de laatste genomineerden behoort. Zet berichten voor je social media alvast klaar en bereid alles online goed voor, zodat je website met één druk op de knop geactualiseerd kan worden. Bestel indien relevant bijtijds verpakkingen op maat en regel fysieke uitingen met de uitslag. Plan alvast afspraken in voor interviews met de (regionale) media en vakbladen.
Zorg er bovenal voor dat je de pitch over je bedrijf perfect op orde hebt. Wellicht moet je je bedrijf presenteren ergens in dit proces: verzeker jezelf van een goed verhaal, dat je vlammend over de bühne weet te brengen. De een is hier beter in dan de ander, maar het valt te leren! Laat je hierbij eventueel professioneel begeleiden. Die investering is het waard; een goede pitch blijft je namelijk van pas komen, ook bij de komst van een nieuwe investeerder of een grote klant.
Lees ook: FOTY Awards 2022: Martin van Kranenburg zzp'er van het jaar
Risico's ondernemersverkiezingen
Stel: je wint. Dat is fantastisch! Maar zoals je weet, heeft iedere medaille een keerzijde. Als lid van jury’s en als deelnemer aan dergelijke verkiezingen weet ik als geen ander dat de winst van een award enorm kan afleiden van de dagelijkse praktijk. Voor je het weet, ben je alleen nog maar druk met optredens en interviews. Of permitteer je het jezelf om na een hectische periode waarin je alles op scherp moest zetten achterover te leunen en te genieten van de winst. Je hebt de award gewonnen – maar je verliest jezelf. En je bent écht niet de eerste die het overkomt.
De juiste ondernemersverkiezing
Ik adviseer ondernemers die aan verkiezing willen deelnemen om dit proces een kop en een staart te geven. Kies een award uit die in lijn ligt met je strategie, zet alles op alles om de winst te pakken, bedenk vooraf hoe je die winst wil inzetten voor je bedrijf en bereid die exposure goed voor. Maar houd het daar dan vervolgens ook bij. Laat dat podium bijzaak zijn en geen hoofdzaak worden. Verlies je niet in de manier waarop de wedstrijd in de (social) media wordt opgeklopt, in Bekende Nederlanders of misschien zelfs royals in de jury, in de grootte of hoogte van de prijs of de aansprekende locatie van de prijsuitreiking.
Realiseer je dat het uiteindelijk allemaal showbizz is en dat het gros van de deelnemers niet wint. Een galadiner is geweldig leuk en kan je zeker de nodige contacten opleveren, maar het is niet de dagelijkse praktijk. Laat de wedstrijd voor jou werken, maar sla er niet in door. Als je wint, heb je vrienden. Maar uiteindelijk zijn het toch vooral je klanten die je elke dag weer tevreden moet zien te houden.