Blog Ralph van Dam

'Nog niet meteen vol gas, maar juist nu eerst even stilstaan bij je onderneming'

We leken een beetje op koeien in een lentewei. Vrolijk dartelden we met elkaar richting kroegen en restaurants toen de horeca haar deuren weer opende. Wat een goed gevoel dat na een lange winter de samenleving weer open gaat. Dat wij elkaar weer kunnen en mogen ontmoeten en dat ondernemers hun mouwen opstropen om er tegenaan te gaan. Toch betoogt Ralph van Dam in deze blog om juist even terug te kijken, hoe weinig zin je er misschien ook in hebt. Want juist nu is het hét moment om met je personeel te reflecteren.

Ralph van Dam 16 februari 2022

Reflectie team crisis ralph van dam

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Ralph van Dam

Raad van Advies De Ondernemer

Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internetstart-ups en scale-ups en kent het klappen van de zweep als het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming Journey of Enterprises (JOE). Ralph is tevens mede-initiatiefnemer van het non-profit initiatief Geldfit Zakelijk, voor ondernemers in financieel zwaar weer.

Check zijn boek Langs de Afgrond, ‘lessons learned van een ondernemer’ op www.langsdeafgrond.nl.

Het liefst laten we de moeilijke coronaperiode nu definitief achter ons. We richten onze blik op de toekomst en willen vol gas vooruit. Toch pleit ik ervoor om juist nu nog een moment stil te staan bij alles wat ons is overkomen, om zo de continuïteit en de weerbaarheid van onze ondernemingen veilig(er) te stellen. Neem de tijd om een middag met je medewerkers te gaan zitten en te reflecteren op alles wat er in de afgelopen twee jaar is gebeurd. Wat is jullie overkomen? Hoe zijn jullie daarmee omgegaan? Wat bleken jullie goed op orde te hebben? En waar zaten de zwakke plekken?

Lees ook: Hoe Moonback-ceo Niels Meijssen reflecteert volgens de GRIP-methode

Risicomanagement

Als ondernemers íets saai vinden, is het wel dit soort risicomanagement. Het voelt alsof je je bezig moet houden met remmende factoren, die in de meeste gevallen toch nooit zullen gebeuren. En jij wilt vóóruit! Maar draai het eens om. Maak van een risico een omstandigheid die je afhoudt van je doel. Dat is een veel uitdagender beeld, toch? Zo’n omstandigheid kun je accepteren, maar je kunt er ook voor kiezen om die omstandigheid te voorkomen, te verminderen of te verzekeren zodat je doelstellingen nooit in gevaar komen. Willen wij de weerbaarheid en de continuïteit van onze ondernemingen waarborgen, dan is het wel degelijk van belang om onze risico’s en uitdagingen in kaart te brengen. Als ondernemer moet je juist op het moment dat de wind weer in de zeilen komt je ‘lessons learned’ inventariseren en daarvan leren.

Mogelijk is er in de afgelopen periode kwetsbaarheid aan het licht gekomen op het gebied van financiële reserves. Misschien bleek je je personeelsbestand niet goed te hebben ingericht. Wellicht kreeg je problemen met leveranciers en voorraden. Wat kun je hiervan leren? En hoe kun je je op basis daarvan beter voorbereiden op de toekomst? Op een volgende crisis, die beslist gaat komen ook al hebben we nu nog geen idee van de gedaante of omvang. Probeer een business continuity plan voor je bedrijf te maken – hoe groot of klein je ook bent. Natuurlijk kun je onmogelijk voorspellen wat er allemaal nog staat te gebeuren – net zoals de lockdowns waarmee we te maken kregen complete overmacht waren. Maar je kunt op basis van het verleden wel op moeilijke periodes voorsorteren.

Lees ook: Won Yip: 'Dossiers 'Groningen' en 'Toeslagenaffaire' zijn nog niets vergeleken met dit coronabeleid'

Vaak hebben we in een bedrijf onze focus volledig op groei gelegd. Het kan geen kwaad om ook eens te focussen op ‘houden wat je hebt’. In de afgelopen twee jaar hebben velen van ons datgeen wat ze hadden tussen hun vingers zien doorglippen: in financiële of andere vorm. Uit recent onderzoek blijkt dat 38% van alle MBK-ondernemers momenteel liquiditeitsproblemen heeft. Een ongelooflijk triest getal. Hoe kunnen we voorkomen dat we ooit weer in zo’n situatie als deze belanden? Dat we tenminste behouden wat we hebben?

Nodig temidden van al die fijne mensen die je weer mag zien dus binnenkort ook eens de advocaat van de duivel uit aan je tafel. Ontdek waar je zwaktes liggen en leer van de afgelopen crisis wat je in de toekomst anders en beter kunt doen. Misschien is deze tijd dan niet helemaal voor niets geweest. Want je weet wat de Amerikanen zeggen: what doesn’t kill us, makes us stronger. Laten we dat cliché verstevigen door juist nu alles weer gaat lopen een moment van reflectie in te plannen. Voor je het weet is ‘het nieuwe normaal’ namelijk alweer de waan van de dag.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws