Blog Stef Smit

Hoe je oude dieselauto nog 3.000 euro waard kan zijn

Extreem hoge brandstofprijzen, milieuzones in grote steden en een te lage prijs bij inruil. Als ondernemer heb je het maar flink te verduren, want de kosten voor het rijden in een dieselauto lopen ongemerkt flink op. Wordt het rijden van een dieselauto dan echt alleen maar afgestraft? MKB-Claim-directeur Stef Smit schrijft erover in deze blog.

Stef Smit 27 juni 2023

Diesel auto milieuzone stef smit consumentenclaim

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Stef Smit

Directeur van ConsumentenClaim en MKB-Claim

Stef Smit is directeur van ConsumentenClaim en MKB-Claim, de specialisten in massaclaims. Aan consumenten en bedrijven wordt de mogelijkheid geboden om op basis van no cure no pay hun recht te halen. Alleen bij resultaat wordt een bijdrage gevraagd. Met ruim 60 gespecialiseerde medewerkers is het bedrijf uniek in Nederland. Sinds 2018 werkt ConsumentenClaim samen met de Consumentenbond onder de naam Consumentenbond Claimservice.

Misleiding onder de motorkap

Joris is eigenaar van een installatiebedrijf gespecialiseerd in cv-ketels en warmtepompen. Hij heeft een aantal bestelbusjes die rijden op diesel. Ook in die auto’s is sjoemelsoftware geïnstalleerd. Hierdoor stootten de voertuigen meer uit dan is toegestaan. Met een slimme truc hebben autofabrikanten ervoor gezorgd dat een dieselauto tijdens de keuring ‘schoon’ is, maar op de weg veel meer uitstoot dan is toegestaan.

De Ondernemer Live

Stef Smit is dinsdag 27 juni te gast bij het kijkradioprogramma De Ondernemer Onderweg, live van 13. 00 tot 14.00. Hij spreekt onder meer over de mogelijkheden van deze dieselclaim. Daarnaast zijn ook Buena Vista Supercar verhuur-oprichter Danny Vijverberg en Laurens Bos van Vouwwagenzaak.nl te gast. De uitzending bekijk je live op de website van De Ondernemer.

In het hart van de auto bevindt zich de Electronic Control Unit (ECU) die alles regelt wat nodig is om met de auto te kunnen rijden. Deze unit is voorzien van ingewikkelde software waar autofabrikanten mee hebben gesjoemeld. Zo bleef de auto op de rollerbank van het keuringsstation keurig binnen de toegestane waarden, maar eenmaal op de weg werden de grenzen ruim overschreden.

Erosie op de inruilwaarde

Joris' verhaal staat niet op zichzelf. Veel ondernemers met een dieselauto die is gebouwd tussen 2009 en 2020 zitten in hetzelfde schuitje. Denk bijvoorbeeld aan taxi’s, rijscholen of bedrijven in de logistieke sector. Zo’n sjoemeldiesel is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. De inruilwaarde van deze dieselauto’s zijn namelijk fors gekelderd.

Gelukkig is er nu toch ook goed nieuws te melden. Er lopen al verschillende gerechtelijke procedures tegen autofabrikanten die zich schuldig hebben gemaakt aan dit bedrog met software. En met succes! De rechter heeft al verschillende positieve uitspraken gedaan. In die zaken werd 3000 euro toegewezen voor een nieuwe auto en 1500 euro voor een tweedehands.

Van verlies naar vergoeding

Wanneer jij net zoals Joris in die periode meerdere nieuwe dieselauto’s hebt gekocht, kan de compensatie aardig oplopen. Daarom is het de moeite waard er werk van te maken. Je hoeft alleen maar je kenteken in te vullen om te zien of jouw (oude) diesel voor compensatie in aanmerking komt. Onze Joris heeft dat inmiddels ook gedaan. Als het meezit kan hij straks 15.000 euro bijschrijven voor zijn vijf busjes.

Door hier je kenteken in te vullen kun je zien of jouw diesel in aanmerking komt voor de compensatie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws