Bas van der Veldt
Eindbaas AFAS Software
Bas is een man met een missie. Namelijk dat werk heel veel leuker en beter kan, én met meer oog voor de maatschappij. Daarom maakt zijn bedrijf software waarmee je al je administratie en processen kunt regelen. Snel en zonder gedoe. Zo heb je altijd grip en houd je tijd over voor dingen die écht belangrijk zijn. Onder leiding van Bas groeide AFAS met meer dan 700 procent. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders ontvangen iedere maand een digitale loonstrook via AFAS. En - minstens zo belangrijk - Bas mag zich volgens Great Place to Work de beste werkgever van Nederland noemen.
Een tijdje geleden gaf ik Rutger Bregman (schrijver van mijn favoriete boek De meeste mensen deugen) een rondleiding in ons Clubhuis en Theater. Na afloop zei hij: ,,Weet je waar jij en AFAS me aan doen denken? Aan Ted Lasso.”
Die naam kende ik niet, dus dat heb ik dezelfde avond nog opgezocht. Het blijkt een populaire tv-serie te zijn, over een American football-coach (Ted Lasso) die gevraagd wordt om in Engeland een voetbalteam te coachen. De eigenaresse is een vrouw die na de scheiding van haar man maar één doel heeft: zijn favoriete club kapotmaken, en terugbrengen naar de zaterdagamateurs. Vandaar ook dat ze een coach vraagt die alleen verstand heeft van een heel andere sport.
Lees ook: Geld kwijt door prutsers? Niet druk over maken, maar afboeken
Goed gevoel
Ted bakt er in eerste instantie sportief gezien inderdaad niet veel van, maar als het gaat om de cultuur des te meer. Zijn hele aanpak is liefde. Voor de spelers, het publiek, zelfs voor de eigenaresse, voor wie hij elke week heerlijke koekjes meeneemt. Iedereen wil voor Ted lopen en werken. Met resultaat. Ted leidt de club weliswaar niet naar de top, maar op hun eigen niveau doen de voetballers het prima.
De vergelijking die Rutger Bregman maakte, is voor mij een enorm compliment. Want dit is precies hoe we het bij AFAS willen. We zien onze werknemers als professionals. En we vertrouwen erop dat ze met de beste bedoelingen naar hun werk komen. Het enige wat wij moeten doen, is zorgen dat zij zich veilig en vertrouwd voelen, zodat ze de beste versie van zichzelf kunnen zijn.
Hoeveel ondernemers ik wel niet hoor klagen over werknemers die hun werk niet goed doen, die onvoldoende inzet tonen, of die het gewoon niet snappen.
Micromanagen
Dat is wezenlijk anders dan de klassieke manier van ondernemen, waarbij je doel is om winst te maken, en je werknemers nodig hebt om dit doel te bereiken. Werknemers zijn dan vooral een middel. En dat levert – ik zeg het even bot – altijd gezeik op. Hoeveel ondernemers ik wel niet hoor klagen over werknemers die hun werk niet goed doen, die onvoldoende inzet tonen, of die het gewoon niet snappen. In hun beleving zijn de enigen die echt hard werken zijzelf.
Deze ondernemers zijn de hele dag aan het instrueren, controleren en corrigeren. Aan het micro-managen dus. En daar worden ze flink moe van. Ik denk dat dit geen werkdrukprobleem is, maar een voldoeningsprobleem. Je bent als ondernemer druk met de verkeerde dingen. Je richt je niet op datgene waar je trots op bent. Dat kan het product zijn dat je maakt, de dienst die je levert, of de geweldig hoge klanttevredenheid. En in ieder geval kan dat alleen als je het sámen met je medewerkers doet.
Lees ook: Deze tools en trucs helpen Bas van der Veldt (AFAS Software) efficiënter werken
Met liefde
‘Met liefde’, zo noemen wij dat bij AFAS. En dat betekent allereerst dat we hen geven wat ze nodig hebben. Wat dat ook maar is. Een mooie kans, een lekkere lunch of een superleuk bedrijfsuitje. En in ieder geval ook altijd iets persoonlijks. Zo heb ik een collega die onzeker is en voor wie het heel belangrijk is om regelmatig te horen dat hij het goed doet. Dus zeg ik dat, elke week opnieuw. En ik meen het nog ook. Wil je er meer over lezen? Ons familiestatuut staat ook online.
Kleine disclaimer: deze strategie werkt alleen als je werknemers weten wat ze te doen hebben, als je duidelijke organisatiedoelen hebt. En het kost in eerste instantie ook echt wel tijd. Of vooral creativiteit. Je moet de ruimte in je hoofd maken om te zien waar iedere werknemer (en dat is dus voor iedereen wat anders) zich fijn bij voelt, en dat ook bieden. Een ongelijke behandeling dus.
Bevlogen werknemers zorgen voor een hogere omzet en arbeidsproductiviteit én betere dienstverlening
Schouders eronder
Toch ben ik ervan overtuigd dat het uiteindelijk bakken tijd oplevert. Als jij aandacht en liefde aan je werknemers geeft, geven zij dat aan jou. Mensen voelen zich echt verantwoordelijk voor hun werk. Zetten de schouders eronder en praten op verjaardagsfeestjes vol vuur over jouw bedrijf. Je krijgt bevlogen werknemers. En die zorgen voor een hogere omzet en arbeidsproductiviteit, én betere dienstverlening, zo blijkt uit verschillende onderzoeken.
Aandacht en liefde geven, is geen trucje, het kan alleen met persoonlijke betrokkenheid. Nog even terug naar de koekjes die Ted Lasso elke week meeneemt voor de eigenaresse. Zij vindt ze heerlijk. De lekkerste ooit zelfs. Maar dat wil ze niet toegeven, en eigenlijk wil ze ze het liefst helemaal niet aannemen van Ted. Daarom vraagt ze een medewerker om uit te zoeken waar Ted die koekjes vandaan heeft. Winkel na winkel struint de medewerker af, zonder resultaat.
Aan het einde van de aflevering zie je Ted in de keuken, met een schort voor, gebogen voor een oven. Hij bakt ze zelf.