Na opnieuw een jaar van stijgende kosten en aanhoudende problemen met de supply chain, zijn bedrijven eraan gewend geraakt te werken in een veranderlijk economisch landschap. Veel bedrijven kijken uit naar de nieuwe kansen die een nieuw jaar brengt. Toch zal ook in 2024 bedrijfsgroei nog moeilijk te realiseren zijn. Met hoge rentetarieven en energieprijzen in het verschiet zullen veel bedrijven in plaats van in te zetten op groei, op zoek gaan naar nieuwe manieren om efficiënter te worden en maximaal rendement te halen uit elke uitgegeven euro.
Deze toenemende drang naar efficiëntie kan worden gelinkt aan de recente opmars van kunstmatige intelligentie (AI). Nu AI in 2023 mainstream is geworden, onderzoeken groeiende bedrijven hoe AI ze kan helpen bij automatisering en het verkrijgen van strategische inzichten, en hoe ze met AI hun onderneming een boost kunnen geven.
Hier volgen de vijf belangrijkste manieren waarop bedrijven efficiëntie en productiviteit kunnen stimuleren in 2024.
Door meer te doen met minder
De economische omstandigheden blijven de winstmarges drukken en zorgen voor operationele problemen bij bedrijven. Een verhoging van de efficiëntie en productiviteit zal in 2024 cruciaal zijn voor succes. Zakelijk leiders kunnen alleen beheren wat ze kunnen meten. Voor succes in het nieuwe jaar, moet het management eerst goed de cijfers kennen - van prestatiemetriek tot supply chain-gegevens. Alleen zo kunnen ze manieren ontdekken om ‘meer te doen met minder’.
Een verhoging van de efficiëntie en productiviteit zal in 2024 cruciaal zijn voor succes
Voor deze productiviteitsslag is robuuste gegevensintegratie nodig en automatisering van handmatige processen, voor alle interne teams van finance en sales tot operations. Er zijn sterke argumenten om de productiviteit te verhogen, ongeacht het huidige zakelijke landschap. Het Internationaal Monetair Fonds benadrukt het verband tussen verhoogde productiviteit in Europa en het verlichten van financiële druk op de korte termijn, terwijl uit onderzoek is gebleken dat met slechts een constante jaarlijkse productiviteitsstijging van 1 procent van het mkb over een periode van vijf jaar, geavanceerde economieën al zouden kunnen groeien - bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk met zo’n 94 miljard pond.
Door niet toe te geven aan FOMO (Fear Of Missing Out) en doordacht te plannen
Omdat de voordelen van AI het komende jaar alleen maar zullen toenemen, zullen veel bedrijven mogelijkheden verkennen om geïntegreerde en generatieve AI toe te voegen aan hun bedrijfsbeheersysteem - om de productiviteit van gebruikers te helpen verhogen, kosten te verlagen, de kracht van hun gegevens te benutten, en de algehele efficiëntie te verbeteren. AI moet in de eerste plaats worden gebruikt om te adviseren en ondersteuning te bieden. Door AI te combineren met financiële en operationele gegevens, webanalyses, leadgeneratiegegevens en klanttevredenheidsmetrics, kunnen bedrijven unieke trends ontdekken om nieuwe inzichten te verkrijgen of strategieën te ontwikkelen om hun klantbereik te vergroten.
Mkb-bedrijven moeten echter hun enthousiasme temperen om niet hals over kop AI te implementeren zonder hier goed over te hebben nagedacht. Ze moeten eerst goed in kaart brengen hoe verbonden hun gegevens eigenlijk zijn, en ervoor zorgen dat AI gebruikmaakt van informatie uit verschillende bedrijfsonderdelen. AI is zo goed als de gegevens waarmee het is getraind. Daarom is het belangrijk om over bedrijfsinformatie te beschikken die volledig is geïntegreerd en waarin elk bedrijfsonderdeel is meegenomen.
Mkb-bedrijven moeten hun enthousiasme temperen om niet hals over kop AI te implementeren zonder hier goed over te hebben nagedacht
Door de ‘software hairball’ op te lossen
‘Meer doen met minder’ is direct gekoppeld aan het oplossen van de ‘software hairball’. We zitten in een periode van gestage convergentie, waarbij fabrikanten, detailhandelaren en servicebedrijven vaker alles-in-één platforms worden. Dit leidt tot ingewikkelde ‘hairball’-scenario’s waarbij bedrijven vijf softwareproducten hebben voor vijf verschillende doelen. Deze hairball voegt alleen maar complexiteit toe. Gegevens worden mogelijk in silo’s bewaard of vereisen complexe integratieprocessen. Dit neemt niet alleen een hap uit het budget, er zijn ook extra interne resources nodig om technologieën van meerdere leveranciers te beheren.
Bedrijven hebben behoefte aan eenvoud en de mogelijkheid om verbinding te maken tussen processen en bedrijfsonderdelen. In 2024 is zichtbaarheid van realtime, betrouwbare gegevens van essentieel belang om proactieve actie mogelijk te maken. Met één geïntegreerd systeem kunnen bedrijven gegevens van verschillende afdelingen, zoals financiën, voorraad en supply chain, samenbrengen in één totaalweergave om rendement te helpen maximaliseren en klantrelaties te verstevigen, en investeren in toekomstige groei.
Door ESG hoger op de zakelijke agenda te zetten
Zakelijk leiders zien ESG-prestaties (Milieu, Maatschappij en Governance) niet langer als iets wat alleen betrekking heeft op grote ondernemingen. Ook snelgroeiende kleine en middelgrote bedrijven moeten een strategie voor ESG-succes uitstippelen.
Investeerders, klanten en werknemers geven steeds meer de voorkeur aan bedrijven met duidelijke doelen en daadwerkelijke vooruitgang op het gebied van ESG, met name rond milieu en duurzaamheid. Ook regelgeving maakt ESG relevant, met de richtlijn inzake duurzaamheidsrapportage (CSRD) die grotere ondernemingen en beursgenoteerde mkb-bedrijven verplicht om in 2024 te rapporteren op verschillende ESG-gebieden.
Strengere regelgeving vergroot de behoefte van bedrijven aan meer tools en maatregelen om te helpen bij compliance. Vooral systemen die verder gaan dan standaard financiële en managementrapportage en specifieke, niet-financiële metrics ondersteunen, - zoals registratie van CO2-uitstoot en gebruik van plastic -, zullen hierdoor alleen maar relevanter worden. In 2024 zal ESG-succes dé sleutel zijn voor het aantrekken van bewuste consumenten, het werven van gewild talent, het verhogen van de omzet en het verkleinen van de risico’s - wat allemaal met elkaar verbonden zal zijn.
Ook snelgroeiende kleine en middelgrote bedrijven moeten een strategie voor ESG-succes uitstippelen
Door maximaal hun voordeel te doen met Industry 4.0 (slimme productie)
Na jaren slechts een belofte te zijn geweest, breken volgens het ‘Global Smart Manufacturing Market Report 2023' Industry 4.0 (slimme productie en slimme magazijnen), eindelijk door, en zien we prognoses voor een aanzienlijke groei. Nadat het van oudsher werd gedomineerd door grotere internationale organisaties, is door nieuwe ontwikkelingen in automatisering, robotica en AI, Industry 4.0 nu ook voor groeiende fabrikanten en logistiekbedrijven een realistisch doel geworden.
Slimme tools en verbonden systemen kunnen niet alleen de echte wereld begrijpen, maar er ook mee communiceren, en voorspellingen doen die organisaties een verhoogde productiviteit opleveren. Het kan ook de operationele efficiëntie verbeteren, door bijv. plotselinge stillegging van productiefaciliteiten zo veel mogelijk, of volledig, te voorkomen, of door verstoringen te beperken bij problemen in de supply chain. Als ze deze voordelen erkennen, zullen bedrijven in verschillende bedrijfstakken vanzelf digitaler worden met als doel nieuwe, innovatieve en concurrerende bedrijfsmodellen te implementeren. Gegevens zijn de lijm voor het samenbrengen van processen en om Industry 4.0 tot realiteit te maken. Groeiende fabrikanten moeten in 2024 kijken naar geïntegreerde bedrijfssystemen die flexibele planning, verbeterde controle en gedetailleerde analyse van supply chain-gegevens mogelijk maken.