Ivo Samplonius en Rebecca van der Weijde
Ivo Samplonius is een zeer ervaren audio-engineer en ceo van Studio IVO en PodWorkz, twee succesvolle studio’s gespecialiseerd in audioproductie. Van voice-overs, audionabewerking van vele tv-programma’s en het creëren van radiocommercials, tot de volledige productie van podcasts: alles is mogelijk. Ivo startte zijn carrière op 14-jarige leeftijd als jinglemaker bij de publieke omroep, en zette in 2010 zijn jongensdroom van een eigen audiostudio om tot werkelijkheid.
Rebecca van der Weijde is mede-eigenaar van PodWorkz, en neemt als Creative Director de inhoudelijke en productionele kant van het podcastproces op zich. Ook Rebecca liep langdurig rond bij de publieke omroep, waar ze werkte als online redacteur, producent en podcastmaker. Met die laatste functie zette ze de beginnende podcastafdeling stevig op de kaart. Rebecca gelooft er heilig in dat elk merk, bedrijf of organisatie een goed en interessant verhaal in zich heeft.
Elk bedrijf heeft een verhaal. Het één is een succesvol familiebedrijf, 150 jaar geleden begonnen als klein bedrijfje in de woonkamer van een boerderij en inmiddels uitgegroeid tot wereldwijd merk, en het ander is een piepjonge start-up, bedacht door een paar enthousiaste ICT-studenten en gerealiseerd door middel van crowdfunding. Hoe dan ook: het delen van je ondernemersverhaal is een goede manier om jouw business te ‘verkopen’ aan een potentiële klant.
Storytelling als communicatiemiddel
Storytelling is een zeer sterk communicatiemiddel, waarbij je empathie en herkenbaarheid opwekt (‘zelfs dit grote, succesvolle merk is ooit klein begonnen’) en de nieuwsgierigheid van het publiek aanwakkert (‘hoe zijn ze dan zo groot geworden?’). Maar hoe giet je zo’n verhaal nou in een aantrekkelijke vorm van communicatie? Een video is interessant, maar vaak vrij kostbaar in tijd en geld. Ook leg je jezelf bij voorbaat al een beperking op: de gemiddelde aandachtsspanne van een kijker op social media is 47 seconden, dus je hebt weinig tijd om je verhaal te doen. Je kan een artikel schrijven. Daar heb je ruimte voor inhoudelijke verdieping, maar je mist wel de directe interactie met de daadwerkelijke oprichters, ceo’s en medewerkers van het bedrijf.
De gemiddelde aandachtsspanne van een podcastluisteraar is 20 tot 30 minuten. Volop de tijd om jouw verhaal te vertellen, dus
Vormgeven van je verhaal
Wij pleiten voor een podcast. De gemiddelde aandachtsspanne van een podcastluisteraar is 20 tot 30 minuten. Volop de tijd om jouw verhaal te vertellen, dus. Tijd voor de volgende keuze. Op welke manier ga je je verhaal vormgeven? Je hebt verschillende mogelijkheden. Wij zetten de vijf - volgens ons beste - opties onder elkaar:
- 01.
De ontstaansgeschiedenis-podcast: als ondernemer ben je 24/7 betrokken bij je bedrijf en weet je elke stap die er in het verleden is gezet. Maar dat geldt niet voor alle medewerkers. En dat is jammer, want een werknemer die de geschiedenis van een bedrijf kent, voelt zich onderdeel van de ‘familie’ en is daardoor ook meer bereid sneller te lopen. Een podcast is een mooie manier om deze geschiedenis te vertellen. Met audiofragmenten en verhalen van vroeger, quotes van de oprichters en voormalig eigenaren, en passend sound design om de luisteraar in het verhaal te trekken.
- 02.
De interne podcast: als medewerker van een bedrijf blijf je graag op de hoogte van alles wat er gebeurt. Natuurlijk kun je daarvoor een interne nieuwsbrief lezen, of een bezoekje brengen aan de intranet-website. Maar bij deze vormen van communicatie is er altijd een voelbare afstand met de afzender. Dat probleem ga je uit de weg met een podcast, ingesproken door de directeur, of een manager. Dit verkleint de afstand tussen directie en werknemers en laat meteen zien dat de bovenste laag van het bedrijf actief betrokken is bij de dagelijkse gang van zaken. Wil je de interne zaken het liefst niet aan de grote klok hangen? Zet je podcast dan op privé - op die manier kan je hem alleen beluisteren via een directe link.
- 03.
De onboarding-podcast: of je nou veel of weinig werknemers hebt - het is altijd zaak om nieuwe medewerkers zo snel en efficiënt mogelijk onderdeel te laten worden van je bedrijf. Een tijdbesparende manier om dat te doen, is het maken van een onboarding-podcast. In een of meerdere afleveringen word je als kersverse medewerker meegenomen door het bedrijf. De directie heet je welkom, de restaurantmedewerkers vertellen over de grootste lunch-hits, de manager van P&O laat je horen waar je met vragen terecht kan en een doorgewinterde medewerker vertelt meer over de verschillende afdelingen. Informatie en vermaak gaan hier hand in hand, waardoor je als nieuwe werknemer al snel een vertrouwd, welkom en veilig gevoel krijgt.
- 04.
De medewerkers-podcast: zet je trouwe medewerkers in de spotlights! Door ze verhalen te laten vertellen over hun werk, de bedrijfscultuur en de groeimogelijkheden, worden je werknemers ‘uithangborden’ voor je bedrijf. Geen perfecte praatjes, maar oprechte en authentieke verhalen. Perfect om als ‘podcast-snack’ te delen op social media.
- 05.
De recensie-podcast: wie is er niet gek op een mooie recensie van een klant? Een positieve beoordeling of ervaring op je website of via Google is natuurlijk zeer welkom, maar het krijgt nog meer waarde als de meningen worden gegoten in podcastvorm. Zo kun je door middel van een interview een gesprek opnemen tussen een klant en een projectmanager. Neem de ups én de downs mee - zo hou je je business zo transparant mogelijk.
PodWorkz Podcast Pilot Pop-up
Nog een belangrijke, laatste tip: maak een pilot. Heb je een goed idee, maar moet je eerst je manager nog overtuigen? Of wil je - voordat de productie start - eerst zeker weten of je verhaal wel echt in audio werkt? Een pilot is dé oplossing. Door een pilot uit te denken, uit te werken en op te nemen, kom je alle mogelijke obstakels in het maakproces tegen en kun je met elkaar goed bepalen wat je over wil brengen aan je luisteraars. Ook is het de perfecte manier om eventuele andere betrokkenen te overtuigen van de toegevoegde waarde van een zakelijke podcast. Daarnaast is een pilot goed betaalbaar en in korte tijd te realiseren.
Win-win, dus!
De hele maand februari staat bij PodWorkz in het teken van pilots maken. Met onze speciale ‘PodWorkz Podcast Pilot Pop-up’-actie willen we mensen bewegen om hun idee uit te werken en met elkaar - én ons - een pilot op te nemen. Op die manier hopen we nog meer mensen mee te nemen in onze liefde voor audio. Ga voor meer informatie naar www.podworkz.nl/pilot.
Lees ook: Attentie podcastmaker! Zo vergroot je je luisterpubliek