Blog Vincent van Lettow
Duurzaam ondernemen is de hype voorbij: zo pak je het aan
Zo’n 10 jaar geleden vroeg een medewerker van neuromarketeer Vincent van Lettow of ze hun internetbureau niet konden positioneren als ‘duurzaam bureau’. ,,Ik heb hem waarschijnlijk aangekeken alsof ik water zag branden, want ik had geen idee wat ik me daarbij moest voorstellen'', aldus Van Lettow in zijn blog. Tijden zijn inmiddels veranderd.

Beeld: Shutterstock
Vincent van Lettow
Neuromarketeer
Vincent van Lettow is auteur van het boek Dát gaat me te ver en oprichter van Lettow Studios; een online bureau gespecialiseerd in resultaatgerichte websites en -shops. Opgeleid als marketeer met een voorliefde voor online communicatie én met inmiddels meer dan vijftien jaar ervaring in het vak, draagt hij dagelijks samen met zijn team bij aan het online succes van zijn opdrachtgevers. Ontstaan vanuit een behoefte om marketing en communicatie vooral in dienst te stellen van het grotere doel en aangemoedigd door een onstilbare interesse in gedragspsychologie, heeft Vincent door de jaren heen honderden opdrachtgevers ondersteund in hun online communicatie.
Konden we ons niet beter bezighouden met overleven en geld verdienen? Alhoewel we samen hebben gebrainstormd over hele donkere websites (zodat er minder stroom nodig is om het te presenteren op je scherm) en eenvoudige websites (zodat er minder data verzonden wordt, wat weer gunstig is voor het stroomverbruik), zijn we in de praktijk nooit verder gekomen. Niet veel later heeft hij zijn baan opgezegd, gaat Vincent van Lettow verder.
Dat het ook anders kan, hebben we de laatste jaren met vallen en opstaan geleerd. Veel van onze opdrachtgevers hebben ‘duurzaam ondernemen’ opgenomen in de kern van hun bestaan. Zo werken we voor architecten die aan de wieg stonden van circulair bouwen, ontwikkelden we een webshop met puur duurzame relatiegeschenken en helpen we afvalinzamelaars met slimme online toepassingen om onze afvalberg te reduceren.
Nu de hype voorbij is en duurzaamheid een vaste plek heeft verdiend in het ondernemerschap, zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden als jij duurzaamheid in wil zetten in jouw bedrijf.
''Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten en diensten van bedrijven die duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen''
Waarom zou je eigenlijk duurzaam willen ondernemen?
Een belangrijk argument om duurzaamheid centraal te willen stellen in jouw onderneming, is natuurlijk het willen nemen van verantwoordelijkheid. Als bedrijf hebben jouw inspanningen vaak een grotere impact dan die van jou als individu. Toch is dit zeker niet de enige motivatie om duurzaamheid een kans te geven in jouw bedrijf.
Steeds (milieu)bewustere markt
Steeds meer consumenten geven de voorkeur aan producten en diensten van bedrijven die duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen. Door duurzaam te ondernemen, kunnen bedrijven tegemoetkomen aan deze groeiende vraag en nieuwe marktkansen benutten.
Kostenbesparingen
Duurzaam ondernemen kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn. Een efficiënter gebruik van grondstoffen, energiebesparing en afvalvermindering kunnen tenslotte resulteren in lagere operationele kosten.
Lees ook: Marco Aarnink: 'Bestorm de online markt zónder oogkleppen en mét focus'
Verbeterd merkimago en klantenloyaliteit
Welke klanten bedien je liever? Klanten die jouw bedrijf kiezen vanwege de prijs of om waar je voor staat? Klanten die jou kiezen vanwege je duurzame aanpak, zijn in de regel minder prijsbewust. Ze zullen minder rondshoppen en de kans is groot dat ze loyaal zijn en langer klant blijven.
Aantrekken en behouden van talent
Niet alleen klanten kiezen liever voor een organisatie die zijn steentje probeert bij te dragen. Ook het werven en behouden van de juiste arbeidskrachten zal eenvoudiger gaan. Met een beetje geluk zetten ze zich zelfs nog extra in. Ze doen het tenslotte niet (alleen) voor jouw of hun eigen portemonnee.
Investeerders
Niet iedere onderneming heeft natuurlijk als doel om investeerders te vinden, maar wat voor klanten en medewerkers geldt, geldt ook voor investeerders. Steeds meer investeerders richten zich op bedrijven met sterke duurzaamheidsprestaties. Deze worden vaak beschouwd als beter gepositioneerd en vormen minder risico op de lange termijn.
''Het is heel makkelijk om te roepen dat je duurzaam bezig bent, maar als dat alleen maar lege woorden zijn, prikt men daar zo doorheen''
Voorkom ‘greenwashing’ in jouw bedrijf
Het is heel makkelijk om te roepen dat je duurzaam bezig bent, maar als dat alleen maar lege woorden zijn, prikt men daar zo doorheen. Probeer dan ook niet te overdrijven en maak zeker geen valse claims. Consumenten zijn steeds beter geïnformeerd en hebben het door als jij duurzaamheid puur inzet voor je eigen gewin.
Aan de andere kant heb je natuurlijk de kans dat jouw klanten je beschuldigen van greenwashing, terwijl jij nog zo je best doet om duurzaam bezig te zijn. Wees daarom eerlijk over je inspanningen, successen en uitdagingen. Jouw klanten zijn dol op authenticiteit. Betrek ze bij jouw initiatieven en zij zullen je belonen op het moment dat je echt een verschil probeert te maken.
Vorig jaar nog werden Decathlon en H&M door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de vingers getikt omdat ze termen zoals Ecodesign en Conscious gebruiken, zonder bij deze claim toe te lichten wat er precies duurzaam aan was. Decathlon heeft dit moment overigens aangegrepen om wel écht hun beste beentje voor te zetten. Op de website is nu uitgebreid terug te vinden welke initiatieven het bedrijf neemt én wat ze daadwerkelijk voor elkaar hebben gekregen.
Hoe duurzaamheid juist geen moeite kost
Alhoewel iedere poging om bij te dragen aan een betere wereld er natuurlijk één is, helpt het enorm als je voorkomt dat het bij een eenmalige inspanning blijft. Veel ondernemers in het MKB ervaren duurzaamheid echter als complexe uitdaging, die steeds weer moeite kost.
Om te beginnen zijn duurzaam en maatschappelijk betrokken ondernemen in het algemeen hele brede begrippen. Er zijn aspecten die zorgen dat we zuinig zijn op onze planeet, terwijl anderen zich richten op het uitbannen van slavernij en kinderarbeid of het bestrijden van armoede. Start daarom bij de basis en begin klein.
Kies de specifieke aspecten van duurzaamheid die het meest relevant zijn voor jouw bedrijf. Focus eerst op die gebieden en breid daarna geleidelijk uit naar andere aspecten. Het één is niet belangrijker dan het ander, maar door te focussen op één aspect zul je eerder resultaten boeken en word je gemotiveerd om door te gaan.
Lees ook: Deze supermarkttechniek wil je ook in je webshop toepassen
Druppel op een gloeiende plaat?
Als ondernemer in het mkb vraag jij je wellicht af hoeveel je überhaupt kunt doen en of dat het niet slechts een druppel op de gloeiende plaat is. Zo hebben wij als bureau gekozen voor het aspect waarin we zuinig proberen te zijn op onze planeet, maar onze eigen footprint was eerlijk gezegd al niet zo groot.
Natuurlijk bieden we alleen nog maar webhosting aan op 100 procent groene stroom, hebben we zelf zonnepanelen en rijden we elektrisch. We proberen echter daadwerkelijk het verschil te maken door onze kennis en ervaring beschikbaar te stellen aan organisaties die zich inzetten voor onze wereld. Middels de Lettow Social Club delen we tips en best-practices en nodigen we bezoekers uit om zich aan te melden voor onder andere een serie gratis webinars op het snijvlak van online communicatie en duurzaamheid. We hopen op deze manier organisaties te inspireren om serieus aan de slag te gaan met duurzaamheid en zo ons steentje bij te dragen.
Dit betekent overigens niet dat we alleen nog voor Greenpeace willen werken, maar zorgt ervoor dat we extra trots te werk gaan als we voor een opdrachtgever aan de slag mogen die zich inzet om de scheepvaart of de bouw te verduurzamen, of een conferentiecentrum dat zijn winst investeert in duurzaam bosbeheer.
''Je blijft altijd sceptici houden, dus ook bij een duurzame aanpak. Niet iedereen verdiept zich in het onderwerp zoals jij dat doet''
Samen kom je verder
Een ander belangrijk inzicht is dat je het als ondernemer niet alleen doet. Werk samen in interne teams, zoals productontwikkeling, inkoop, verkoop en productie, om duurzaamheidsinspanningen op elkaar af te stemmen. Nodig vervolgens externe partners zoals leveranciers en brancheorganisaties uit om samen te werken en ervaringen te delen. Vaak werken deze samenwerkingen aanstekelijk, waardoor er een fijne wisselwerking ontstaat.
Verdwaal je snel in mogelijkheden of beperkingen? Overweeg dan het gebruik van bestaande duurzaamheidsstandaarden en certificeringen zoals Fair Trade, Green Key of B Corp, om de complexiteit te verminderen. Betrek je communicatie-afdeling bij al je inspanningen en zorg je bedrijf transparant communiceert (ook als het een keertje niet lukt om je doelen te behalen).
Consistentie: mag ik dan nooit meer met het vliegtuig op vakantie?
Je blijft altijd sceptici houden, dus ook bij een duurzame aanpak. Niet iedereen verdiept zich in het onderwerp zoals jij dat doet. Zij denken misschien wel dat zure regen en het gat in de ozonlaag verzinsels waren, aangezien je er nu niets meer over hoort. Ze vergeten voor het gemak dat dit wellicht het resultaat is van de gezamenlijke inspanning die we hebben geleverd, om die problemen juist op te lossen.
Toch moet je het de sceptici niet te makkelijk maken. Als jij stelt dat jouw organisatie zich inzet voor een beter milieu, kan de directeur niet in een vervuilende diesel voor komen rijden. Dergelijke inconsistenties kunnen leiden tot wantrouwen en een negatief imago.
'Maar, mag ik dan nooit meer met het vliegtuig op vakantie?', hoor ik menigeen vragen, als ik voorstel om duurzaamheid op te nemen in hun unieke waardepropositie. Dat is natuurlijk een vraag die iedereen voor zich moet beantwoorden. Net als met iedere waarde waar het bedrijf voor staat, is het goed om te beseffen dat de persoonlijke keuzes van de directeur impact kunnen hebben op het imago van het bedrijf.
Lees ook: ChatGPT: hoe AI de komende jaren het ondernemerschap zal veranderen
Betere wereld vraagt om een andere aanpak dan een scherpe weekaanbieding
Door duurzaamheid centraal te stellen, kun je jouw communicatie voorzien van een extra niveau. Waar je ieder nog op zoek was wat je nu weer op je social media kunt plaatsen, kun je storytelling inzetten om de impact van je duurzame en maatschappelijk betrokken initiatieven te laten zien. Vertel verhalen over de mensen, groepen en het milieu die baat hebben bij jouw inspanningen. Dit helpt om emotionele verbindingen met je doelgroep te creëren en hen te laten zien waarom deze kwesties belangrijk zijn.
Betrek je klanten bij je duurzaamheids- en maatschappelijke initiatieven. Geef ze de mogelijkheid om bij te dragen aan positieve verandering door bijvoorbeeld een deel van hun aankoop te doneren aan een goed doel of door deel te nemen aan evenementen en campagnes gerelateerd aan je duurzaamheidsinspanningen.
Over de Lettow Social Club
Wil jij met jouw organisatie ook bijdragen aan een mooiere wereld? Door je aan te melden voor de Lettow Social Club:
neem je gratis deel aan webinars en workshops, zodat jij jouw initiatief het online podium kunt geven dat het verdient
wissel je ervaringen uit met gelijkgestemden
krijg je toegang tot handige tools en case studies om zelf snel digitale impact te maken
Aanmelden kan gratis via www.lettow.nl/socialclub
Lees ook: Hoe je je merk opbouwt en positioneert in een overvolle markt