John Lin
China-expert
John is China-expert, spreker, bestuurslid bij het Netherlands China Business Council en een strategisch adviseur voor BORG Consulting. Daarnaast was hij een voormalig Lead Ecosystem Business Developer en Strategy & Business Developer bij bol.com. John's missie is om het Oosten en Westen dichter bij elkaar te brengen. Bij BORG Consulting helpt John met andere ex-bol.com strategen bedrijven commerciële processen te automatiseren met behulp van data en AI.
Lees ook: Lessen uit China: welke bedrijven in Nederland omarmen de vergeten generatie in digitalisering?
Google’s en Meta’s greep naar het startpunt van winkelen
In de Verenigde Staten is Amazon het onbetwiste startpunt van winkelen. Consumenten gaan dus eerst naar Amazon om online een product te vinden en niet via Google zoals dat hier in Europa het geval is. Dit betekent ook dat het adverteren binnen e-commerce in de VS dominant bij Amazon ligt.
De strijd om het startpunt van winkelen hebben Google en Meta daar dus verloren, maar ze geven nog niet op. Zo wordt steeds meer ingezet op shopping op hun social media-kanalen (Youtube, Facebook, Instagram). Vooral in Europa valt er nog veel voor ze te winnen. Op het gebied van die social media-kanalen zie je dan ook steeds meer concurrenten als TikTok en Pinterest de retail-platformmarkt betreden.
Meer alternatieven naast Google en Meta zorgen er voor dat je als ondernemer minder afhankelijk bent van de reguliere techgiganten.
Dit is alleen maar goed nieuws voor de kleine merkhouders en retailers. Iedereen kent vast wel een online ondernemer die te maken gehad met een advertentieban van Google of Facebook door het niet naleven van de voorschriften. Waarom de ban gegeven is mag je dan zelf uitzoeken, tot die tijd heeft het een grote impact op je omzet.
Meer alternatieven naast Google en Meta zorgen er dus voor dat je als ondernemer minder afhankelijk bent van de reguliere techgiganten.
Douyin heeft in China binnen drie jaar zo’n 800 miljoen gebruikers, is in no-time één van de grootste advertentie- én retailplatformen.
Online adverteren zien we veranderen met onder andere dank aan de Chinese platforms
In China zijn Google, Meta en Amazon niet aanwezig. De dominantie ligt daar bij de advertentieplatformen van Alibaba, Tencent en recentelijk Douyin (de Chinese tweeling van TikTok). En de binnenlandse concurrentie is erg heftig. Douyin heeft in China binnen drie jaar zo’n 800 miljoen gebruikers aangetrokken. Douyin is in China dus in no-time één van de grootste advertentie- én retailplatformen geworden. Niemand zag dit aankomen.
Voor de rest van Azië (waar Amerikaanse en Chinese techgiganten actief zijn) zie je dan dat ondernemers veel meer keuze hebben voor online marketing naast de Westerse techgiganten.
In het Westen heeft TikTok vrijwel een zelfde prestatie geleverd: 1 miljard gebruikers in vier jaar. Het is dus een serieus alternatief geworden naast Google en Meta.
Lees ook: China-expert John Lin: ‘Kleinbedrijf in Nederland kan online lessen trekken uit China’
Versnippering van de online advertentiemarkt en de lokale kansen
Naast de grote Amerikaanse en Westerse techgiganten zie je steeds meer mogelijkheden om te adverteren bij lokale platformen. Zo kun je adverteren binnen platformen als Thuisbezorgd en bol. Zij geven ondernemers de kans om meer in de spotlight te staan voor de bezoekers en kunnen deze advertenties nauwkeurig richten op het zoekgedrag van de klant (en verdienen hier uiteraard advertentie-inkomsten op).
Een oud bol.com collega, Justin Sandee (Director Commercial Development) zei vaak: “Hoe mooi is het dat we merken en ondernemers een lokaal alternatief kunnen bieden als relevant advertentiekanaal?”
Als ondernemer moet je elke vorm van online advertentie diversificatie omarmen, ik vind het dan ook een goede ontwikkeling dat er meer lokale opties ontstaan.
Experimenteer met de verschillende manieren van adverteren en van verkopen op de verschillende kanalen. Zo is social commerce op Tiktok echt een andere kunst ten opzichte van Google Shopping teksten optimaliseren.
Lees ook: Denk niet meer in offline of online winkelen: zo pakken de Chinezen het aan