Blog Won Yip

Won Yip over corona en Oekraïne: 'Horeca opnieuw uitvinden, personeel straks ook uit Oost-Europa'

Hij noemt het fascinerend hoe de oorlog in Oekraïne ervoor heeft gezorgd dat corona opeens niet meer lijkt te bestaan. Toch is het corona geweest dat ervoor heeft gezorgd dat Won Yip anders naar zijn zaken is gaan kijken. Op elk gebied. En dat zouden alle horecaondernemers moeten doen, schrijft hij in zijn nieuwe blog.

Won Yip 4 maart 2022

Won yip horeca amsterdam

Won Yip: 'Ik denk dat er een grote aanwas van personeel uit Oost-Europa komt. Dat zie je nu al heel voorzichtig gebeuren.'

Lees ook: Liveblog Oekraine: Zelenski roept Kamer op tot bereidheid stoppen met Russisch gas, ING opent rekening voor vluchtelingen

Het draait weer lekker, we mogen niet klagen. De inhaalrace is begonnen. We hadden wel een valse start toen de maatregelen werden opgeheven en we weer normaal konden draaien. Eerst zat het weer tegen en vervolgens moesten een paar zaken dicht blijven na de gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein. En nu is er de oorlog. In feite heeft Oekraïne ervoor gezorgd dat corona niet meer bestaat. Dat vind ik fascinerend.

'Als iemand mij morgen tien mensen aanlevert, neem ik ze alle tien aan'

Uitdaging personeel

Toch blijven wij met uitdagingen zitten. De grootste is personeel, ik kan wel wat extra handjes gebruiken. Hoeveel precies is lastig te zeggen, maar als iemand mij morgen tien mensen aanlevert, neem ik ze alle tien aan. We moeten het alleen niet groter maken dan het is. De druk zat er altijd al op als het om personeel gaat en corona heeft dat nog beter inzichtelijk gemaakt.

Horeca opnieuw uitvinden

De horeca moet zichzelf opnieuw uitvinden, op alle gebieden. Wij zijn daar al twee jaar mee bezig. Leveranciers, verhuurders, klanten en personeel, het hele pakket wordt opnieuw ingevuld, afspraken worden herzien op basis van de huidige situatie en de toekomst. Wij zijn daar twee jaar geleden al mee begonnen.

'Wij hebben er altijd alles aan gedaan om mensen aan ons te binden'

Kritische generatie personeel

Wat personeel betreft: we hebben nu te maken met een generatie die heel kritisch kijkt naar de plek waar ze werken. In de horeca was het gebruikelijk dat mensen tien, twintig, soms wel dertig jaar voor één zaak werkten. Dat zie je nauwelijks nog. Bij ons wel en dat komt doordat wij er altijd alles aan hebben gedaan om mensen aan ons te binden. Dat gaat verder dan een arbeidscontract. Het gaat ook om huisvesting, logistiek, hoe gaan ze naar het werk toe? Aandacht voor privé-omstandigheden.

De waarde van loyaliteit

Mijn advies is dat elke ondernemer zo kijkt naar deze generatie. Loyaliteit is vandaag de dag heel veel waard. Nu zie je nog dat veel horecabedrijven een payrollsysteem gebruiken: alleen geld krijgen als je hebt gewerkt. Daarnaast zie je dat die ondernemers heel angstig zijn om contracten voor onbepaalde tijd af te geven. Dan is het ook niet raar dat al die mensen vanzelf weglopen als corona voorbij komt.

'Dan kun je best zeggen na zes maanden: ik heb lekker geld verdiend, maar daarna wil je toch ook weer een wat prettiger werkomgeving'

Niet allemaal naar teststraten

Waar blijven ze dan? Ik geloof niet dat al die mensen die wegliepen uit de horeca bij de teststraten zijn gaan werken. Alsof je voor je lol van de ene op de andere dag van een gezellig horecabedrijf verkast naar een parkeerterrein met een paar tenten of een grote hal waar je met je armen gaat zwaaien om mensen te laten zien waar ze naartoe moeten. Dat lijkt me redelijk afstompend werk. Dan kun je best zeggen na zes maanden: ik heb lekker geld verdiend, maar daarna wil je toch ook weer een wat prettiger werkomgeving. En dan helpt het als je je in de horeca thuis voelt omdat er goed voor je wordt gezorgd.

Efficiënt werken

Je hoort ook vaak dat jonge mensen niet voor de horeca kiezen omdat ze niet meer ‘s avonds of in het weekend willen werken. Zorg dan voor variatie zoals wij dat doen: om de week kun je bij ons avond of dag draaien, je kunt diensten ruilen met collega’s en om het weekend vrij zijn. Dat helpt natuurlijk om je mensen te motiveren. En daarbij, voor ondernemers: zorg dat iedereen zo efficiënt mogelijk werkt. Elke meter telt op het terras. Zorg dat niemand met lege handjes terugloopt en zorg voor een slim rooster.

'Een huurwaarborg storten vind ik geen probleem. Daarmee spreek je vertrouwen uit'

Nieuw personeel uit Oost-Europa

De oorlog en wat daarna gaat gebeuren in Oost-Europa gaat ook zorgen voor oplossingen voor het personeelsprobleem in de horeca. Ik denk dat er binnen niet al te lange tijd een grote aanwas komt uit de landen daar. Wij zien dat nu al heel voorzichtig gebeuren. En ook dan zal de aanpak hetzelfde zijn: een week proefdraaien en dan kijken we daarna wat we nog meer kunnen regelen. laat ik het zo zeggen: een huurwaarborg storten vind ik geen probleem. Daarmee spreek je vertrouwen uit.'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws