Blog Won Yip

Tip van Yip: zo onderhandelde hij met verhuurders en brouwers

De gemeente vroeg zich af: zou Won Yip als ervaren Amsterdamse horecaondernemer minder ervaren collega-ondernemers willen helpen? Dat deed hij echter al maanden en doet hij vanaf nu ook in een maandelijkse blog voor De Ondernemer. Dit is: de Tip van Yip.

Won Yip 2 april 2021

Won yip thomas hendriks horeca

Won Yip (rechts) in gesprek met Thomas Hendriks van De Ondernemer. De horecaondernemer schrijft voortaan maandelijks een blog voor deze website.

Op mijn eerste vrije dag sinds 17 maart 2020 ben ik niet door het park gaan wandelen. Ik heb niet op een bankje een tosti zitten eten en mijn in de supermarkt gekochte wijntje opengetrokken. Dan hoefde ik tenminste ook niet als een gek naar huis om te plassen. Waarmee ik maar wil zeggen: het was een paar dagen voor Pasen prachtig weer. Dik twintig graden. En de terrassen bleven dicht.

'Burgemeester Van Zanen van Den Haag zou het terrassenplan meenemen in het overleg. Ik heb niets meer gehoord'

Ik had er onlangs voor gepleit, dat heb. je op deondernemer.nl kunnen lezen: gooi bij 18 graden of warmer de terrassen open. Het voorkomt grote groepen mensen op straat en in de parken. De terrassen kunnen alle maatregelen buiten prima toepassen en ondernemers hebben weer wat perspectief. En klanten kunnen gewoon naar het toilet als ze moeten plassen.

Eén directe reactie op mijn idee

Hoeveel directe reacties ik op mijn terrassen-open idee heb gekregen? Eentje. En die was rechtstreeks van burgemeester Van Zanen van Den Haag. Dat hij voorstander was en het zeker in het overleg van burgemeesters zou meenemen. Maar ik heb verder niets van hem gehoord en ik ga hem er ook niet meer mee lastig vallen. Ik heb mijn zegje gedaan.

Lees ook: Horecaondernemer Won Yip: 'De overheid? Ze kúnnen het gewoon niet'

Het zijn ónze belastingcenten

Ik wist vooraf al dat het niet zou gaan lukken - en toch snap ik het niet. Het gaat om ónze belastingcenten. De overheid doet alsof het hun centen zijn. Terrassen open betekent dat ze minder steun aan horecabedrijven hoeven te betalen, dat ze wat btw-inkomsten ontvangen en ga zo maar door. De logica ontgaat mij gewoon. Er zijn fieldlab-testen geweest in de schouwburg, in de Ziggo Dome, Lowlands in het klein. Bij voetbalwedstrijden hebben ze getest. Maar nog niet op terrassen. Over een paar weken gaat er eindelijk iets in Utrechtse cafés gebeuren.

'Take-away is een doekje voor het bloeden. De concurrentie is moordend, de marges zijn klein'

Gaan we de zomer overslaan?

Omzet haalt de meeste horeca – ook wij - op dit moment alleen uit take-away. Het is een doekje voor het bloeden. De concurrentie is moordend, de marges zijn klein. De kosten voor verpakkingsmateriaal en bezorgdiensten zijn giga. En de omzet wordt wel voor honderd procent meegenomen in de NOW- en TVL-regelingen. Het is therapie. Het is de realiteit. Ik blijf positief, maar elke dag brokkelt er een beetje af. Zeker als ik berichten zie langskomen dat we misschien wel komende zomer overslaan.

Lees ook: KHN: honderden gemeenten zeggen horeca alvast ruimere terrassen toe

Verenigd Koninkrijk vaccineert veel sneller

Iemand zei: straks is iedereen toch gevaccineerd? Ik geef je dit mee: als ik in het centrum van Londen ben, ben ik echt in een metropool, een wereldstad. Als ik dan een half uur met de trein uit Londen rijd, kom ik in een derde wereldland. Dat is ook het Verenigd Koninkrijk. Hoe kan het dan zijn dat er dagen zijn dat ze daar 900.000 prikken doen? En:dat wij met pijn en moeite circa 40.000 prikken per dag doen! Het is mij bekend dat grote, kundige partijen hulp hebben aangeboden. De overheid wil het niet.

Helft van de huur vooruit betalen

Vanuit de gemeente kreeg ik het verzoek om als ervaren ondernemer minder ervaren ondernemers te adviseren op het gebied van huur, contracten en personeel. Dat deed ik al sinds het begin van de crisis en ik kan hier nog eens uit de doeken doen hoe ik het heb gedaan.

Tegen de halsstarrige verhuurders heb ik meteen bij de eerste lockdown gezegd: we gaan even de helft overmaken. Ik stop er verder ook geen energie in. Ben je het er niet mee eens, ga naar de rechtbank en dan hoor ik het wel. Tot op heden heeft niemand actie ondernomen. De helft vooruit betalen, dan zit je safe. Niemand zit te wachten op ontbinding van de huurovereenkomst.

Met alle brouwers met wie ik samenwerk heb ik een fatsoenlijk akkoord gesloten. Hierbij speelt wel een rol waar je onderneemt. Wij zitten op toplocaties die voor brouwers belangrijk blijven.

'Met alle brouwers met wie ik samenwerk heb ik een fatsoenlijk akkoord gesloten'

Onderhoudscontracten met korting

Dit soort afspraken maak ik zelf. Dit zijn beslissingen op directieniveau en ik ben de enige directie. Zo heb ik onlangs ook gekeken naar de tienduizenden euro’s die wij aan onderhoudscontracten uitgeven. Een ding is zeker: van de 24 uurs-service die in het rekenmodel zit, hebben wij de laatste twaalf maanden geen gebruik gemaakt. Dan hebben we voor de toekomst twee smaken: verlengen met korting, of ontbinding van het contract. Alle partijen gingen binnen 24 uur akkoord.

Tip van Yip

Tot slot de Tip van Yip: het is voor jezelf en voor de mensen met wie je te maken hebt belangrijk dat je ondanks alles zichtbaar bent en blijft. Daarom ben ik ook elke dag op de zaak. Voor de buurt, het personeel, leveranciers. Het komt ongeloofwaardig over als je de zaak vanaf een vakantieadres organiseert. Neem net als ik na een jaar een dagje vrij en hou vol.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws