Blog Won Yip

Won Yip: ‘Als het leven te duur wordt, waarom werk je dan geen vijf dagen?’

De natte zomer heeft de business van horeca-ondernemer Won Yip niet in het water doen lopen. Maar van het personeelstekort heeft hij wel last, schrijft hij in zijn expertblog. ,,Overal hoor ik dat het leven duurder is geworden. Hoe kan het dan zijn dat ik niet eens een afwasser kan vinden voor 14 euro netto per uur?”

Won Yip 17 augustus 2023

Won yip personeelstekort horeca

Won Yip probeert zelf het goede voorbeeld te geven en is zoveel mogelijk aanwezig in zijn zaken. Foto: Annemieke van der Togt.

Won Yip

Serieondernemer Won Yip, vooral actief in horeca, is een van de expertbloggers van De Ondernemer. Wil je als een van de eersten zijn blog(s) lezen, en ook van onze andere ruim twintig expertbloggers uit het bedrijfsleven, meld je dan nu eenvoudig aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief. Mét dus elke dag een nieuwe expertblog. Inschrijven kan via deondernemer.nl/nieuwsbrief.

De afgelopen weken was het slecht weer. Maar met slecht weer is het niet per definitie slecht zaken doen. Ik zit er namelijk bovenop. Zo krijg ik van mijn personeel vaak de vraag waarom ze het terras droog moeten maken als het straks weer gaat regenen. Dat klopt, zeg ik dan. Maar je maakt het terras nu droog omdat er dan juist mensen gaan zitten. Komt er vervolgens een plensbui, dan drinken ze snel hun drankje op en zijn ze weer weg. Op deze manier heb je op regenachtige dagen juist meer omzet omdat de bezettingsgraad hoog oploopt. Krijg je vijf keer op een dag regen en je hebt vijf keer het terras droog gemaakt? Dan verdien je meer.

Natuurlijk gaat dit verhaal vooral op omdat mijn zaken op de Dam zitten. Tachtig procent van mijn klanten zijn global visitors. Die hebben hun reis al geboekt en lopen al rond in Amsterdam. Is het mooi weer, dan zitten ze op het terras. Is het slecht weer, dan zitten ze binnen. Maar voor de mensen aan de kust is zo’n zomer natuurlijk wel een drama. Die krijgen dit ook echt niet meer gerepareerd. Het geld wordt immers maar één keer uitgegeven. Last minute zijn er nog een hoop mensen op vakantie gegaan, dus je houdt - met alle respect - de mensen over die schijnbaar niet het budget hadden om alsnog weg te gaan.

Lees ook: Hoe de recessie horeca raakt: 'Er met hart en ziel ingaan of inpakken en wegwezen'

Personeelstekort loopt op tot 20 procent

Waar ik wel tegenaan loop is het personeelstekort. Als jij mij morgen twintig man kunt aanleveren die allemaal bereid zijn om te werken met de instelling zoals we gewend waren, dan neem ik ze zo blind aan. We hebben namelijk een tekort van minimaal 10 tot 20 procent. Als gevolg daarvan hebben we onze sluitingstijden dan ook moeten aanpassen.

We moeten roeien met de riemen die we hebben en zelf probeer ik het goede voorbeeld te geven door zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Je kunt niet verwachten dat je personeel extra gas geeft terwijl je zelf niet in je zaak staat.

"Als ondernemer geef je zelf het goede voorbeeld. Je kunt niet verwachten dat je personeel extra gas geeft terwijl je zelf niet in je zaak staat"

Schipperen met contracten met minder uren, daar ben ik niet van. Als je nu iemand aanneemt voor drie dagen in de week, dan heb ik straks gemauw met m'n medewerkers die fulltime werken. En qua salariëring zit ik al hoger dan gemiddeld.

Laat ik een voorbeeld geven. Overal hoor ik dat het leven duurder is geworden en dat men het niet meer kan betalen. Hoe kan het dan zo zijn dat ik niet eens meer een afwasser kan vinden voor 14 euro netto per uur? Ik kom nog uit een tijd dat een afwasser twee bakken water had: spoelwater en afwaswater en na een uur of zeven hingen de vellen aan je vingers, want latex handschoentjes waren er niet. Tegenwoordig mag ik je niet eens meer een afwasser noemen, want er staat gewoon een professionele wasstraat van 30.000 euro. Het is gewoon korven vullen, ongeschoold werk.

Lees ook: Restaurant in topsegment zaterdag en zondag dicht: 'Mensen die echt willen, komen ook buiten het weekend'

Waarom werk je geen vijf dagen?

Ander voorbeeld. Laatst was ik nog in gesprek met een medewerker over een hoger salaris. Hij zei: meneer Yip, het leven is zo duur geworden. Ik zeg: dat klopt. Maar toch werk jij nog maar vier dagen per week. Als het echt te duur wordt, dan zou je vijf dagen werken. Volgens mij ben je aan het piepen met volle mond. Eigenlijk zou het leven nóg duurder moeten worden. Je moet er toch niet aan denken dat het goedkoper wordt, want dan werk je straks nog maar drie dagen in de week.

Verder ben ik helemaal niet negatief hoor. We komen gewoon uit een rare periode, die begon met corona. Toen kreeg de werknemer gewoon doorbetaald en gingen mensen bij de GGD werken voor een uurtarief dat volledig niet marktconform was. Dan heb je nog het helikoptergeld van de overheid, die alles gestut heeft met bijdragen en toeslagen. Na corona hadden de mensen het gevoel van: we willen leven, dus we maken het geld op.

"Op een gegeven moment is het speelkwartier voorbij en haalt de realiteit ons in"

Maar op een gegeven moment is het speelkwartier voorbij en haalt de realiteit ons in. Dus ik verwacht dat er na de zomervakantie, ergens vanaf Q4, een kentering komt. Ga er maar vanuit dat de centjes op zijn bij de mensen. Die signalen hoor ik wel meer. Dat de bestedingen achterlopen op de vakantiebestemmingen. Men gaat op reis, maar geeft minder uit.

Lees ook: Veel horecazaken in de verkoop: 'Fijn dat er een shake-out komt. De serieuze ondernemers blijven over'

Consument betaalt salarisverhogingen

Daarom verwacht ik dat we nog zeker twee kwartalen met inflatie te maken gaan krijgen. De salarisverhogingen van het eerste en tweede kwartaal moeten nog verdisconteerd worden in de prijzen. Dat realiseren veel mensen zich niet. Personeelskosten zijn een grote post voor een bedrijf. We hebben het over 12, 13, 14 procent salarisverhogingen die nog moeten worden doorberekend. Uiteindelijk worden die gewoon betaald door de consument. Vroeg of laat moet er dan toch echt meer gewerkt worden.

Dus aan een ieder die dit leest: je kunt je bij me melden. We hebben voor elke functie vacatures openstaan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws