Branded content

Dankzij deze aftrekposten betaal je minder belasting: ‘Elektrische bakfiets kon ik op de zaak zetten’

 
Maarten Boer van de Borrelboer. Maarten Boer van de Borrelboer.
Maarten Boer van de Borrelboer.
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Sinds 1 maart is het weer tijd voor de belastingaangifte. Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan mag je bepaalde aftrekposten opvoeren, zodat je minder belasting betaalt. Met deze regels voor aftrekposten voorkom je fouten en ga je goed en voorbereid aan de slag met je aangifte inkomstenbelasting.

Lees verder onder de advertentie

Om in aanmerking te komen voor aftrekposten, moet je voldoen aan het urencriterium. Het urencriterium houdt in dat je in 2023 minimaal 1.225 aantoonbare uren aan je onderneming hebt besteed. Alle tijd die je aan je bedrijf werkte, telt mee. Dus van klantafspraken en het maken van offertes, tot het bijwerken van je zakelijke e-mail. Heb je kosten gemaakt voor de bedrijfsvoering? Dan mag je deze kosten onder voorwaarden aftrekken van je opbrengsten. Extra aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, mag je aftrekken van je winst. Onderaan de streep blijft er dan een bedrag over. Hierover betaal je inkomstenbelasting.

Voor alle zakelijke kosten geldt dat je een onderbouwing nodig hebt van die kosten

Fred Thielemans De Belastingdienst

Aftrekken zakelijke kosten

Dat je zakelijke kosten mag opvoeren, betekent niet automatisch dat alle kosten volledig aftrekbaar zijn. Maak je kosten voor zakelijke én privédoeleinden? Dan mag je alleen het zakelijke deel van de kosten aftrekken, privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Een privé telefoonabonnement is bijvoorbeeld niet aftrekbaar, de zakelijke gesprekken die je via dat abonnement voert wél.

Heb je een bedrijfsmiddel gekocht voor minder dan 450 euro? Dan mag je de aankoop in één keer aftrekken als zakelijke kosten. Is de aanschafwaarde hoger dan 450 euro? Dan moet je de kosten over meerderde jaren aftrekken, ook wel afschrijven genoemd. ,,Voor alle zakelijke kosten geldt dat je een onderbouwing nodig hebt van die kosten”, zegt Fred Thielemans, fiscaal jurist bij de Belastingdienst. ,,Bonnen en facturen bewaar je zeven jaar lang. Op het moment dat je papieren bonnen en facturen digitaliseert door er foto’s van te maken voor jouw online boekhoudpakket, dan voldoe je aan de bewaarplicht.”

Lees verder onder de advertentie

Kijk het webinar terug over de aangifte voor ondernemers

Het ondernemersgedeelte van de aangifte inkomstenbelasting kan lastig zijn. Kijk het webinar ‘Invullen aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers’ terug. In het webinar laten medewerkers van de Belastingdienst aan de hand van twee voorbeelden zien hoe je zelf jouw inkomsten in de aangifte inkomstenbelasting invult.

Anderhalf jaar geleden opende ondernemer Maarten Boer De Borrelboer in Rotterdam-Noord. Een langgekoesterde droom. ,,Ik had niet de ambitie om de vierde generatie van onze kalverslachterij te worden. Met familie moet je wandelen, niet handelen”, aldus Maarten. Hij wilde zelf iets opzetten en houdt van lekker eten en drinken, vandaar een eigen delicatessenwinkel.

Maarten had in zijn businessplan opgenomen dat hij de administratie wilde uitbesteden. Wel uploadt hij zelf zijn inkomsten en uitgaven in een boekhoudpakket. ,,Ik vind het prettig om dicht op mijn financiën te zitten.” Zijn boekhouder adviseert hem onder andere over welke aftrekposten hij op mag voeren. Zo brengt Maarten geregeld producten langs bij zijn klanten en dan is een elektrische bakfiets wel zo praktisch in de stad. ,,Erg handig dat ik die op de zaak kon zetten.”

Met alle extra aftrekposten die ik van mijn winst af mocht trekken, viel het resultaat me enorm mee

Maarten Boer De Borrelboer

Nog meer aftrekposten: zelfstandigen- en startersaftrek

Zijn eerste jaar als ondernemer draaide Maarten direct een leuke omzet. Maar zijn opstartkosten waren ook hoog. ,,Ik vond het spannend wat ik onderaan de streep over zou houden. Met alle extra aftrekposten die ik van mijn winst af mocht trekken, viel het resultaat me enorm mee.” Besteedde je vorig jaar minimaal 1.225 uren aan je bedrijf, dan mag je de zelfstandigenaftrek toepassen. In de aangifte gebeurt dit automatisch. Het bedrag dat je in 2023 mag aftrekken van je winst is maximaal 5.030 euro. Hierdoor ligt je belastbare winst lager waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.

Maarten Boer van de Borrelboer. Maarten Boer van de Borrelboer.
Maarten Boer van de Borrelboer.

Ben je – net als Maarten - in de afgelopen vijf jaar gestart als ondernemer? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van de startersaftrek. In 2023 is dit een bedrag van 2.123 euro. ,,De startersaftrek is een ophoging van de zelfstandigenaftrek en mag je drie keer claimen in de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent. Wel onder de voorwaarden dat je in één of meer van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer was, en je in die periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast hebt”, aldus Fred.

Lees verder onder de advertentie

Niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Had je in de afgelopen 9 jaar recht op zelfstandigenaftrek, maar was je winst te laag om dit helemaal te gebruiken? Dan kan je deze niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek (NGZA) alsnog van je winst aftrekken. ,,De verrekening van de zelfstandigenaftrek mag nooit tot een verlies leiden”, vervolgt Fred. ,,Is je winst lager dan de zelfstandigenaftrek? Dan voer je bij de aangifte een bedrag van 0 euro in. Maar het bedrag van de zelfstandigenaftrek dat niet verrekend is, ben je dan dus niet kwijt. Je vindt het bedrag van de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek op het aanslagbiljet van het betreffende jaar.”

Meer weten?

De aangifteperiode loopt tot 1 mei. Heb je vragen over de aangifte? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. De Belastingdienst biedt hulp aan. Kijk op belastingdienst.nl/aangifte voor de hulpmiddelen van de Belastingdienst. Op belastingdienst.nl/ondernemers vind je meer informatie voor ondernemers, waaronder welke aftrekposten er zijn en waar je recht op hebt.