Branded content

De meerwaarde van een mentor: GorkumNext laat zien dat het werkt

 
. Beeld: GorkumNext
Beeld: GorkumNext
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

GorkumNext brengt ondernemers bij elkaar, zowel aan ondernemerstafels als met mentoren die anderen graag een stap verder helpen. De samenwerkingsorganisatie versterkt het ondernemersklimaat in Gorinchem, door zowel starters als gevestigde ondernemers en binnenkort ook het onderwijs met elkaar te verbinden.

Vanuit jarenlange ervaring

Twee van die aangesloten ondernemers zijn Hidde Blom en Matthijs van Wijngaarden, van Generation C. Samen hebben zij een adviesbureau dat organisaties helpt met vraagstukken zoals innovatie en duurzaamheid. Hun consultants zijn gemotiveerde universiteitsstudenten die wat extra’s te bieden hebben, zoals fulltime werkervaring, een PhD of een MBA.

Die bedrijfsvoering loopt goed, de jonge ondernemers zijn succesvol. En hun mentor? ,,Die helpt ons vooral vooruit te kijken,” vertelt van Wijngaarden. Hij legt uit: ,,Onze mentor Jan Willem de Vries heeft veel corporate-ervaring. Daardoor is hij gewend om nu alvast vooruit te kijken naar volgend jaar, of zelfs verder vooruit. Van hem leren we naar welke cijfers we nu moeten kijken, om straks nog succesvoller te zijn.” Tijdens hun tweemaandelijkse meetings hebben ze aan hun mentor vooral een sparringpartner, vult Blom aan: ,,We toetsen graag onze plannen. Een betrokken mentor met 30 tot 40 jaar ervaring kijkt toch anders naar wat we bedenken dan ons team van 80 studenten. Binnen ons bedrijf is simpelweg niemand ouder dan 35 jaar!”

Voor specifieke vragen

Een andere bij Gorkum Next aangesloten onderneming is Stijen, opgericht door Jurre Koster en Loïc van Prooijen. Met hun bedrijf helpen ze jongeren een stap verder in hun werkcarrières. En zo breed als dat klinkt, zo breed is het ook. Koster licht toe: ,,We werken samen met de scholengemeenschappen in Gorinchem om scholieren middels een vernieuwde opzet van het profielwerkstuk in samenwerking met het regionale bedrijfsleven te helpen met hun studiekeuze. Vervolgens helpen we studenten aan hun werkstudentschap of stage en begeleiden we afgestudeerden naar hun startersbaan. Zo helpen we jongeren tussen 16 en 28 jaar om steeds de volgende stap te zetten in hun werkzame carrière.”

Ook deze ondernemers hebben veel aan zowel de ondernemerstafels als de mentoren. Toch pakken ze het op een heel andere manier aan, legt van Prooijen uit: ,,We sparren ook regelmatig met een vaste mentor, maar sturen daarnaast specifieke vraagstukken in. Die worden dan voorgelegd aan alle mentoren, zodat degene met de gevraagde expertise ons daarmee kan helpen.”

Dat kwam bijvoorbeeld goed van pas toen de ondernemers een pitch voorbereidden. Hun plan? Een directeur van een organisatie overtuigen om met hen te gaan samenwerken. ,,Maar,” zo vertelt Koster: ,,We hebben de pitch eerst voorgelegd aan twee mentoren, die ons waarschuwde dat het wel iets voorzichtiger mocht. We zouden de directeur anders behoorlijk voor het blok zetten. Dankzij het advies hebben we de pitch kunnen bijschaven, en was die uiteindelijk succesvol.”

Generation C en Stijen over de hulp van hun mentoren, de community en de ondernemerstafels

Aan de ondernemerstafels en daarbuiten

Zowel de mentoren als de aangesloten ondernemers werken graag met elkaar samen. Ook onderling, dus van mentor tot mentor en van ondernemer tot ondernemer. Van Wijngaarden legt uit: ,,Tijdens en na bijvoorbeeld de ondernemerstafels zoek ik ook de jongens van Stijen graag op. Sterker nog, af en toe appen we met elkaar om ideeën uit te wisselen of te vragen hoe zij iets zouden aanpakken.” Dat communitygevoel is precies wat projectleider Voorbergen met GorkumNext wil creëren. ,,Wij zoeken steeds naar manieren om ondernemers te inspireren en met elkaar te verbinden. Dat een groeiende groep mentoren daar zo enthousiast op reageert komt ook door de wijze waarop bijvoorbeeld Stijen en Generation C die geboden hulp aan- en oppakken.”

Ondernemers voor de klas

Het komende jaar zal GorkumNext gaan samenwerken met scholen, om ook scholieren met ondernemerschap in aanraking te brengen. Voorbergen vertelt: ,,Daarvoor nodigen we graag de aangesloten ondernemers uit, zelfs startend, jong of al ervaren. Juist hun ervaringen zijn een geweldige inspiratie voor de nieuwe generatie, dus we laten ze graag aan het woord om ook in de klas ondernemen onder de aandacht te brengen. En als ze dan later de stap zetten, helpen we ze weer graag verder.”

Het collectief is open voor iedereen die zich aangesproken en betrokken voelt, ook zonder KvK-inschrijving. Dus wil jij je laten inspireren, stimuleren en wil je verbinden met andere lokale ondernemers? Meld je aan op gorkumnext.nl. Denk je er zelf aan om te gaan ondernemen? In januari organiseert GorkumNext een pitch-avond, om te pitchen aan de betrokken mentoren.

Bekijk hier de voorwaarden.