‘Eindelijk kan de handrem eraf’ – Winnaars Fair Future Challenge ontvangen 100.000 euro

Aangeboden door Stichting DOEN
De vijf winnaars van de Fair Future Challenge van Stichting DOEN De vijf winnaars van de Fair Future Challenge van Stichting DOEN
De vijf winnaars van de Fair Future Challenge van Stichting DOEN
Leestijd 4 minuten

Tijdens de Fair Future Challenge, een initiatief van Stichting DOEN, het fonds van de Postcode Loterij en VriendenLoterij, kregen twintig finalisten uit maar liefst 758 inzendingen de kans om hun duurzame producten aan een publiek van investeerders, inkopers en pers te presenteren. De jury selecteerde uiteindelijk vijf winnaars: Cooloo, Goodoo, Jafix.com, Monkeys By The Sea en The Lekker Company. Zij ontvingen elk 100.000 euro om hun bedrijf verder te laten groeien. ,,Het is een enorme erkenning voor al het harde werk dat we in onze producten hebben gestoken”, zegt Tijn Baart, eigenaar van Goodoo in de uitzending van De Ondernemer Live.

De winnaars en hun impact

De vijf winnende bedrijven opereren in uiteenlopende sectoren, maar delen een gezamenlijke missie: consumenten een duurzamer alternatief bieden.

• Cooloo (Ricco Fiorito, Wanssum): ontwikkelt circulaire meubels en interieurprojecten van restmaterialen zoals leer, kurk en jeans.

• Goodoo (Tijn Baart, Amsterdam): plantaardig ijsmerk dat duurzaamheid en verrassende smaken combineert, onder andere met cashewnoten en bananenpuree.

•Jafix.com (Sieds Wijnja, Breda): online platform dat consumenten helpt met reparaties, inclusief ondersteuning via chat-assistent ‘Handige Harry’.

• Monkeys By The Sea (Thijs Wullems, Bergen op Zoom): produceert plantaardige visvervangers zonder soja of palmolie, met duurzame ingrediënten zoals oesterzwammen en micro-algen.

• The Lekker Company (Dewi van de Waeter, Utrecht): maakt transparante, 100 procent natuurlijke en effectieve deodorant met eenvoudige ingrediënten.

Grote erkenning

Voor de winnaars is de geldprijs een enorme erkenning. Van de Waeter startte haar onderneming elf jaar geleden met een simpel recept uit een Pinterest-post. ,,Ik gooide ingrediënten uit mijn keukenkastje in een beslagkom en had ineens een deodorant die beter werkte dan alles wat ik kende.” Ze zag een kans om een transparantere en duurzamere keuze te bieden in een markt die volgens haar te veel verborgen ingrediënten bevat. Inmiddels ligt The Lekker Company bij grote retailers zoals Albert Heijn en Etos. Groeien was niet vanzelfsprekend: ,,We moesten continu afwegen: investeren in voorraad of marketing? Dankzij deze prijs kunnen we nu eindelijk beide doen.”

Onze producten moeten niet alleen duurzaam zijn, maar vooral ook ontzettend lekker zijn

Tijn Baart Goodoo

Ook Tijn Baart van Goodoo begon klein. Als chef-kok zag hij hoe strandtenten standaard Ola-ijs verkochten en besloot: dit kan anders. Hij creëerde plantaardig ijs met natuurlijke ingrediënten en reststromen. Dat zijn producten die anders weggegooid zouden worden en die nu een tweede leven in de ijsjes krijgen. ,,Onze producten moeten niet alleen duurzaam zijn, maar vooral ook ontzettend lekker zijn. Dat is de kracht van ons merk.”

De volgende stap

,,In het begin deden we alles zelf”, vervolgt Baert. ,,Pas bij onze rebranding stapte onze producent in als investeerder, en volgde Noorder Impact al snel als tweede investeerder erbij.” Voor The Lekker Company was het traject vergelijkbaar. ,,Ik begon met 200 euro en moest alles uit eigen zak financieren”, aldus Van de Waeter. ,,Pas toen we via een pitch bij Albert Heijn op het schap kwamen, kreeg ik een compagnon aan boord die hielp met de eerste productiebatch. Maar de rest hebben we zelf opgebouwd.”

Dankzij deze steun kunnen we eindelijk meer voorraad inkopen, zodat we niet telkens misgrijpen

Dewi van de Waeter The Lekker Company

Het prijzengeld van de Fair Future Challenge geeft de ondernemers dan ook een grote boost. ,,We verkopen onze hardloper – de natuurlijke deo – regelmatig uit, en dat kan gewoon niet”, vertelt Van de Waeter. ,,Dankzij deze steun kunnen we eindelijk meer voorraad inkopen, zodat we niet telkens misgrijpen. Daarnaast werken we aan een hervulbare deo als volgende duurzame stap.” De financiële steun maakt ook nieuwe strategische keuzes mogelijk. Goodoo gaat investeren in marketing en verpakkingsverbeteringen. ,,Onze vrolijke verpakkingen zijn een belangrijk onderdeel van ons merk, maar we willen ze nog duurzamer maken”, aldus Baert. ,,Ook kunnen we nu meer aandacht besteden aan online zichtbaarheid en campagnes.”

In de schijnwerpers

Naast het prijzengeld is de exposure die de Fair Future Challenge oplevert minstens zo belangrijk. ,,We hopen dat nog meer consumenten en investeerders ons nu ontdekken”, besluit Tijn. ,,Deze erkenning helpt enorm bij gesprekken met investeerders. We zijn nu bezig met een pitchdeck dat we binnenkort presenteren, zegt Van de Waeter.”

Idriss Nor, directeur Participaties van Stichting DOEN licht toe: “Alle 20 finalisten hebben mij verrast met hun producten en diensten. Hoe verschillend ook, zij maken allen een positieve impact op mens en milieu. Daarmee zijn zij voor consumenten de betere keuze. Hopelijk heeft de Fair Future Challenge de 20 finalisten in de schijnwerpers gezet en gaan zij op de consumentenmarkt het verschil maken. De vijf winnaars feliciteer ik van harte met hun geldprijs van 100.000 euro.”

Tweede editie in de maak?

De eerste editie van de Fair Future Challenge was een succes, en de deelnemers hopen op een vervolg. ,,Zo’n ervaring gun je iedere ondernemer”, zegt Van de Waeter. ,,Hopelijk zitten we volgend jaar weer in de zaal – dan als inspiratie voor de nieuwe generatie duurzame startups.”

Voor meer informatie over de Fair Future Challenge zie www.fairfuturechallenge.nl