,,Ik was laatst bij een ondernemer die acht jaar geleden al in zonnepanelen wilde investeren”, steekt Bas Rosmalen als preventiespecialist bij a.s.r. van wal. ,,Dat zou ‘m destijds drie ton hebben gekost; een investering die hij er nooit uit ging halen. Vandaag de dag zijn zonnepanelen echter een stuk goedkoper en dus heb ik dat tijdens het laatste inspectiebezoek tegen hem gezegd. Een positieve ontwikkeling omdat hij vooruit kan, maar qua preventie begint het eigenlijk nu pas.”
,,Zaken als dakisolatie en dakbedekking zijn door de komst van zonnepanelen namelijk belangrijke factoren geworden. Dat dak van deze ondernemer is ondertussen al ouder dan dertig jaar. De vraag is dus hoe de staat van dat dak precies is en of het überhaupt zonnepanelen kan dragen.”
Als je eenmaal gaat verduurzamen, moet je het goed doen. Je zult zien dat dit je rust geeft
Let goed op de kwaliteit van het dak
Rosmalen introduceert daarmee zijn eerste tip voor ondernemers die aan zonnepanelen denken. Hij wijst erop dat de installateurs van deze zonnepanelen geen dakdekkers zijn en dat zij dus ook niet altijd naar de kwaliteit van het dak kijken. ,,Daardoor kan het voorkomen dat er panelen op je dak komen te liggen terwijl dit eigenlijk (nog) niet kan. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor een goed aangeschreven zonnepaneleninstallateur.”
,,Het is goed om je te realiseren wat zo’n installatie weegt: per vierkante meter zo’n vijfentwintig kilo. Blijft er een plas regen of een pak sneeuw op dat dak liggen, dan wordt de last zelfs nog groter. Omdat we natuurlijk willen voorkomen dat het daardoor kan doorzakken, is de stelregel in de praktijk dat wanneer er meer dan vijftig panelen komen te liggen, er een constructieberekening moet worden gemaakt. Alleen zo weet je zeker of de extra dakbelasting kan worden gedragen of dat er bijvoorbeeld eerst extra pilaren onder moeten worden gezet.”
Tips om veilig te verduurzamen
Bij zonnepanelen:
Controleer of het dak de draaglast aankan voordat je zonnepanelen laat plaatsen.
Meer dan vijftig zonnepanelen op je dak? Zorg dan voor een constructieberekening.
Laat deze panelen door een goed aangeschreven zonnepaneleninstallateur leggen.
Maak duidelijke afspraken over het eigendom van de zonnepanelen zodra je deze op het dak van een huurpand neerlegt.
Hoe is het met de dakisolatie gesteld? Deze mag niet brandbaar zijn en moet een extra brandwerende laag van modern isolatiemateriaal (Brandklasse A of B) bevatten.
Bij elektrische laadpalen
Plaats laadpalen voor elektrische voertuigen bij voorkeur van de bedrijfsgevel af.
Kan het niet anders dan dat er aan de gevel moet worden geladen? Zorg dan dat de laadinstallatie voor een niet-brandbare achtergrond staat (zoals een bakstenen- of betonnen muur) waarvan de achterzijde minimaal zestig minuten brandwerend is.
Komen deze laadpalen in het bedrijfspand te staan? Zorg er dan voor dat dit een apart compartiment is. Let op brandgevoelige wanden en isolatie. Ook hier moeten deze zestig minuten brandwerend zijn.
Voorzie deze ruimte van een rookmelder die aan het alarm gekoppeld is.
Maak heldere afspraken over eigendom
Terug naar de klant die Rosmalen een tijdje geleden bezocht. De preventiespecialist van a.s.r. vertelt dat zijn klant het oude dak wel wil vervangen, maar dat hij een deel van het pand huurt. ,,En daar hoort het dak ook bij. Het is dus de vraag of de verhuurder wilt meewerken. Is dat het geval, dan is het belangrijk om daar afspraken over te maken. Leg je die panelen namelijk op het dak van de verhuurder zonder vast te leggen dat ze van jou zijn, dan vervallen ze van rechtswege aan de pandeigenaar op het moment dat jij van die locatie vertrekt. Dan ben je je investering dus kwijt.”
,,Daarmee zijn we er nog niet, want opnieuw luidt de vraag: wat is de staat van het dak? Naast de draaglast moet ook de dakisolatie worden gecontroleerd. Is dat brandbaar? Dan moet je het vervangen en zorgen voor een extra brandwerende laag van modern isolatiemateriaal met een Brandklasse A of B. Een goedgekeurde brandwerende coating volstaat ook. Inderdaad, dat is even een investering. Maar als je eenmaal gaat verduurzamen, moet je het goed doen. Je zult zien dat dit je rust geeft. Vergeet niet dat we het hier over investeringen van minimaal vijfentwintig jaar hebben”, aldus de specialist van a.s.r.
Als preventiespecialist doen wij zo’n vierhonderd inspecties per jaar en we zien nog altijd veel installaties voor risicovolle wanden staan
Laadpalen voor elektrische voertuigen net zo populair
Zonnepanelen plaatsen en bedrijfspanden isoleren; het zijn verduurzamingen die de revue geregeld passeren bij a.s.r. Laadpalen voor elektrische voertuigen horen ook zeker in dat rijtje. Ondernemers die verduurzamen in hun wagenpark, kunnen simpelweg niet zonder deze palen omdat hun medewerkers graag op de zaak willen laden.
,,Een belangrijke vraag die je je bij de aanschaf moet stellen, is waar je die palen neerzet”, zegt Rosmalen. ,,Met het oog op preventie is buiten het gebouw en van de gevel af de meest ideale situatie. Soms is dat alleen niet mogelijk en moet er aan de gevel worden geladen. Zorg er in dat geval voor dat de laadinstallatie voor een niet-brandbare achtergrond staat. Denk aan een bakstenen- of betonnen muur waarvan de achterzijde minimaal zestig minuten brandwerend moet zijn.”
,,Dat is minder logisch dan je denkt. Als preventiespecialist doen wij zo’n vierhonderd inspecties per jaar en we zien nog altijd veel installaties voor risicovolle wanden staan. Of aan sandwichpanelen vastzitten, terwijl die heel goed brandbaar isolatiemateriaal kunnen bevatten.”
Niet zelf het wiel opnieuw uitvinden
Omdat er gemeenten zijn die geen laadpalen op gemeentegrond zoals parkeerplaatsen willen hebben, komen ondernemers weleens met het verzoek bij a.s.r. om ze in het bedrijfspand te installeren. Rosmalen zegt dat dat wel kan, maar dan bij voorkeur in een apart compartiment. ,,Let hierbij op brandgevoelige wanden en isolatie. Ook geldt hier de zestig minuten brandwerendheid. Laad niet na sluitingstijd en voorzie de ruimte tevens van een rookmelder die aan het alarm is gekoppeld. Gaat het dan onverhoopt mis bij afwezigheid, ben je er op tijd bij.”
,,Ook dit klinkt logisch, maar de ervaring leert anders. En dat begrijp ik volkomen. Ik kan het mij zo goed voorstellen dat je als ondernemer drukker bent met andere zaken dan veilig verduurzamen. Onthoud dat je het wiel op dat vlak niet zelf opnieuw hoeft uit te vinden. Met de kennis en ervaring die wij in pacht hebben, helpen we je graag vooruit. Voorkom verrassingen en verduurzaam veilig.”
Schade voorkomen bij duurzaam ondernemen
Steeds meer mkb-ondernemers kiezen ervoor om hun bedrijfspand te verduurzamen. Maar hoe je op een veilige manier verduurzaamt is lang niet voor iedereen duidelijk. Lees hier hoe de preventiespecialist van a.s.r. helpt schade te voorkomen bij duurzaam ondernemen.