Met maar liefst 7850 zonnepanelen op het dak en een duurzame productielijn met 18 robots bouwt ondernemer Toine van de Ven in Tilburg aan het succes van zijn bloempottenmerk Capi Europe. Niet zonder risico, want het dak bevat isolatiemateriaal dat veel verzekeraars deed afhaken. In de zevende aflevering van Zicht op Zaken praat Jaap Jongbloed (video hieronder) met een ondernemer die nergens van wakker ligt. Als hij al slaapt, want naast de bloempotten heeft hij nog veel meer bezigheden.
Je herkent ze aan de oranje binnenkant en het lusje over de rand: bloempotten van Capi Europe kom je overal tegen. In 63 landen wereldwijd, inmiddels. In het begin werd alles in China geproduceerd, maar zo’n zes jaar geleden besloot oprichter en eigenaar Toine van de Ven (54) de productie terug te halen naar Nederland. In een enorm gebouw bij Tilburg, waar 18 robots elke tien minuten vanuit een mal drie potten afleveren. Duurzaam gemaakt van onder andere oude visnetten, plastic flessenkurk en oud textiel. ,,Want,” zegt Van de Ven, ,,Ik geloof dat ik verantwoordelijkheid moet nemen voor de dingen die ik doe. Plastic is een prachtig product dat je vaker kunt gebruiken.”
Betaald voor elektriciteit
De fabriek draait 24 uur per dag, van dinsdag tot en met zaterdag. Een slimme zet van Van de Ven, want op zaterdag is er zoveel elektriciteit beschikbaar dat het energiebedrijf het niet kwijt kan. Capi Europe krijgt op een zonnige zaterdag zelfs betaald om elektriciteit af te nemen. ,,Ik betaal mijn mensen wat meer omdat ze op zaterdag werken, maar dan nog verdien ik op zo’n dag meer dan het me kost,” zegt de ondernemer. ,,Je vraagt je af waarom andere bedrijven dat niet doen.”
Moeilijk te verzekeren
Met 7850 zonnepanelen op het dak van de enorme productiehal, draait Capi Europe energieneutraal. Van de Ven wilde per se panelen, ook toen bleek dat het isolatiemateriaal in het dak niet het meest geschikt is voor zonnepanelen: de combinatie van de constructie van het dak, de zonnepanelen en de bedrijfsactiviteiten maakte het een bijzonder traject. Het is voor Zicht een hele uitdaging geweest om de brand- en bedrijfsschadeverzekering rond te krijgen. En Van de Ven? Die was ondertussen al begonnen met produceren. ,,Je komt anders niet verder. Als ik het alleen maar goed zou doen, nam ik kennelijk geen risico’s. En zonder risico’s zou ik niet kunnen bestaan. Het is me overigens wel meermalen verteld dat het bijzonder is dat de verzekering alsnog rond is gekomen.”
Over Capi Europe
Capi Europe maakt bijzondere design kunststof bloempotten voor binnen en buiten. Ze zijn heel licht van gewicht, waterbestendig, hebben een eigentijds design en gaan een leven lang mee. Steeds meer potten van Capi worden duurzaam en 100% klimaatneutraal geproduceerd in de hypermoderne robotfabriek in Tilburg.
Rondje door bedrijf
Nu Capi op volle toeren draait doet Van de Ven twee keer per jaar een rondje door het bedrijf met Jan Maas, de risicoadviseur van Zicht die overigens naast de zonnepanelen en het dak ook de andere verzekeringszaken voor Capi Europe beheert. ,,Hij is mijn specialist; ik heb zijn kennis nodig om te kunnen beslissen. Hij weet wat ik als ondernemer moet doen om aan de eisen van de verzekeraars te voldoen en wat er speelt. Jan is de eerste die ik bel als er iets gebeurt. Mijn primaire verantwoordelijkheid is de continuïteit van het bedrijf.”
Ook een beveiligingsbedrijf
Het zijn uitspraken die passen bij een ondernemer die niet lang stil kan zitten. Naast Capi Europe is Van de Ven bij nog meer bedrijven betrokken. Zo steunt hij de ontwikkeling van nieuwe technieken voor chirurgen en een bedrijf dat een elektrische bolderkar ontwikkelt. Zo mogelijk nog opzienbarender is het beveiligingsbedrijf waarvan hij eigenaar is. Met zijn collega’s van dat bedrijf zorgde Van de Ven dat het kampioensfeest van Feyenoord op de Coolsingel deze zomer goed verliep en mede daardoor kreeg hij ook de opdracht om op Circuit Zandvoort tijdens de GP een deel van het circuit te beveiligen. Kan Van de Ven niet stilzitten? ,,Ik heb begin dit jaar met mezelf afgesproken dat ik nog wat meer gas ga geven. Een week heeft 168 uur, daarvan probeer ik er zoveel mogelijk te benutten.”
Jaap Jongbloed geeft Zicht op Zaken
Wat houdt ondernemers bezig in deze uitdagende tijden? Welke keuzes maken zij? Jaap Jongbloed vraagt door en belicht de schaduwkanten van het ondernemen in de nieuwe podcastserie ‘Zicht op Zaken’. Op de hoogte blijven van alle afleveringen?
Volg ‘Zicht op Zaken’ in je favoriete podcastkanaal.
Nederland moet het doen
Geef hem de kans en Van de Ven zou ook de BV Nederland verder helpen. Niet in de politiek overigens, want dat gaat hem veel te langzaam. ,,Wij kunnen de voorloper zijn, we zijn het slimste jongetje van de klas. En wij moeten als ondernemers laten zien hoe het moet. Je ziet gewoon dat de wereld nog niet wakker is op het gebied van duurzaamheid of, zo zie ik het, verantwoordelijkheid. Als wij als Nederland het niet gaan doen, wie dan wel? Het hele klimaatprobleem is technisch nog op te lossen. Dat is een feit, maar dan moeten we het wel gaan doen! Wie anders?’’
Echt een bijzonder land
,,Als het gaat over watermanagement, over energie, over noem het maar op, wie denk je dat er dan ingevlogen wordt? We zitten in de top van grote bedrijven, we zitten bij de topteams voor Olympische medailles. Dus ja, wij zijn echt een bijzonder land. Er is geen land in de wereld dat zoveel fietspaden heeft, er is geen land in de wereld waar in elk huis (nog) een gasleiding is. Er is geen ander land in de wereld met zulke ziekenhuizen, of zo’n schoolsysteem. Of de festivals die we organiseren en de drugs die we maken. Neem de Formule 1; wij zijn het enige land waar dat circus drie dagen is uitverkocht. Op een plek waar het eigenlijk niet kan, waar geen ander land in de wereld het kan organiseren. Parijs heeft volgend jaar de Olympische Spelen. Die zijn bij ons in Zandvoort komen kijken hoe wij het doen.’’
Productie uit China
Als Jaap Jongbloed in de (video)podcast Van de Ven de vraag stelt waar zijn bedrijf over vijf jaar staat, dan zegt de ondernemer als eerste: ,,Ik hoop op dezelfde plek, want dan hebben we geen calamiteit gehad.” En iets uitgebreider hoopt Van de Ven dan alle productie uit China terug naar Nederland te hebben gebracht. Een soort statiegeld voor potten te hebben geïntroduceerd. En nog duurzamer te opereren dankzij hergebruik van plastic. ,,Het is zo’n mooi product en je kunt er zoveel mee. Al dat plastic in de zee, dat komt daar niet vanzelf terecht. Dat hebben wij erin gegooid. Dat moet anders en dat kan ook anders. En ik hoop daar een steentje aan bij te dragen.”
Over Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs
Bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs helpen we u bij het maken van bewuste keuzes over financiële risico’s. Bijvoorbeeld door samen goed vooruit te kijken. En door uw wensen en situatie in kaart te brengen. Maar ook door na te denken over verschillende oplossingen. Dit doen we met persoonlijk, onafhankelijk advies en financiële producten die aansluiten bij de fase van uw (zakelijk) leven. Daardoor kunt u zich richten op de dingen waar het in uw leven écht om draait. Hoe veilig is jouw bedrijf? Lees hier het hele verhaal van Zicht op Zaken.