Nieuws Brexit

Bijna drie op de vijf bedrijven vreest duurdere bedrijfsvoering door Brexit

Bijna drie op de vijf (58%) bedrijven die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk zijn bang dat hun bedrijfsvoering duurder wordt vanwege Brexit. Dit blijkt uit onderzoek van bank- en betaalspecialist Banking Circle. Brexit-expert Lennard van Otterloo reageert.

Van onze redactie 10 juni 2021

Laatste update: 10 juni 2021 13:40

Londen big ben brexit dubbeldekker

Foto: Shutterstock.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 337 managers werkzaam bij bedrijven die producten inkopen of verkopen aan bedrijven gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. De vrees voor meerkosten heeft bedrijven er tot dusver van weerhouden precies in kaart te brengen welke financiële gevolgen Brexit voor hen zal hebben. Zo geeft ruim een derde (36%) aan niet exact te weten welke impact Brexit heeft op de financiële toestand van hun bedrijf.

Op deondernemer.nl/brexit lees je alles over Brexit, met onder meer blogs en podcasts vanuit Londen, door expert Lennard van Otterloo: Brexit-expert: 'Het wordt nog moeilijker goederen vanuit Nederland naar Verenigd Koninkrijk te krijgen'

Invloed Brexit op bedrijfsvoering onbekend

Op dit moment heeft een kwart (25%) van de bedrijven hun bedrijfsvoering nog niet aangepast aan Brexit. Dat dit percentage zo hoog is, is mogelijk te wijten aan het feit dat maar liefst een derde (33%) van de bedrijven nog niet weet wat de impact is van Brexit op de algehele bedrijfsvoering.

Uit het onderzoek van Banking Circle blijkt ook dat relatief veel ondernemingen door Brexit hinder ervaren in het afnemen van diensten of producten. Zo geeft bijna een derde (30%) aan dat er producten of diensten zijn die zij nu niet meer kunnen afnemen.

Lees ook: Brexit-effecten duidelijk zichtbaar in bouw, logistiek en agrarische sector

,,Brexit brengt veel veranderingen teweeg in de internationale handel", aldus Marcus Yarbug, Head of Sales Benelux bij Banking Circle. ,,Ons onderzoek belicht een aantal van de uitdagingen waar bedrijven in Nederland nu al voor staan. Zowel de politiek als de handel zullen hier hun weg in moeten vinden. Bij Banking Circle zien we duidelijk de impact die Brexit zal hebben op de bedrijfsvoering van bedrijven in heel Europa en het Verenigd Koninkrijk."

,,Om bedrijven te ontzorgen, richten wij ons op het wegnemen van de 'Brexit-premie' op grensoverschrijdende betalingen. Dit doen we door een oplossing te bieden die transparante, lokale betalingen en incasso's over de grens mogelijk maakt, zonder de noodzaak van een fysieke aanwezigheid of een relatie met een correspondentbank in die regio. Wat betekent dat klanten van financiële instellingen geen rekening hoeven te houden met hogere kosten als gevolg van Brexit.”

"Ik verwacht dat sommige bedrijven besluiten om de Britse markt maar helemaal te laten liggen terwijl voor anderen er juist nu wel kansen liggen omdat de concurrent zich terugtrekt"

Lennard van Otterloo, Brexit-expert

,,De impact van Brexit op de kosten verschilt per sector, hoe meer gereguleerd hoe groter de impact. Voor voedsel en financiële dienstverlening hakt het er meer in dan kleding of tuinmeubilair," stelt Lennard van Otterloo, Brexit-expert en ondernemer in Londen. ,,Je kunt nu bijvoorbeeld in sommige gevallen niet meer zo makkelijk ‘Marco van het magazijn’ even met een busje de grens over sturen omdat er ineens douaneformaliteiten bij komen kijken. De specialistische transportbedrijven en douane expediteurs doen nu dus ook, juist door de Brexit, goede zaken. Alleen is dat niet voor alle mkb-bedrijven een optie. Soms is het volume of de marge te klein om dat rendabel te maken".

Straks komen er voor iedereen die fysieke producten in het Verenigd Koninkrijk verkoopt ook nog extra kosten voor het nieuwe UKCA keurmerk bij, stelt Van Otterloo. ,,Dat is nu nog optioneel naast het bekende CE keurmerk maar zal volgens planning in januari verplicht worden. Dat betekent voor sommigen extra keuringen en misschien zelfs wel aanpassingen aan het product. Ik verwacht dan ook dat sommige bedrijven besluiten om de Britse markt maar helemaal te laten liggen terwijl voor anderen er juist nu wel kansen liggen omdat de concurrent zich terugtrek."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws