Nieuws Brexit

'Boris Johnson wil geen No Deal-Brexit'

Volgens de The Times haalt premier Boris Johnson een No Deal-Brexit van tafel. Dat staat in een verkiezingsmanifest van zijn Conservatieve partij, meldt de Britse krant. Johnson heeft altijd gesteld op 31 oktober de EU te willen verlaten, met of zonder deal.

Van onze redactie 2 november 2019

Boris Johnson premier vertwijfeld

Johnson werd verplicht om uitstel van Brexit te vragen toen op 19 oktober bleek dat zijn akkoord nog niet door het parlement zou komen. Het parlement wilde het principe-akkoord dat Johnson sloot met de EU niet in spoedtempo behandelen, waarna er werd gestemd voor verkiezingen.

Op 31 januari 2020 zou alsnog Brexit, in welke vorm dan ook, moeten plaatsvinden. Tot 12 december zal de focus volledig liggen op de verkiezingen, met het 'lekken' van het manifest van de Conservatieve Partij naar The Times in volle gang.

Johnson kan bij de verkiezingen rekenen op 36 tot 41 procent van de stemmen, afhankelijk van welk peilingbureau wordt gevolgd, meldt het ANP.

Lees ook: Brexit-column: Boris Johnson verafschuwd én geliefd om zijn leugens

Johnson stort zich met het manifest volledig in de verkiezingscampagne in aanloop naar december. Hij heeft een aanbod van Nigel Farage, leider van de Brexit Party, afgeslagen om een alliantie te vormen om zonder deal uit de EU te stappen. Als Johnson dat aanbod niet zou accepteren, zou Farage de concurrentie met de Conservatieven aangaan. De Brexit Party staat momenteel nog laag in de peilingen.

Johnson blijft zeggen dat als burgers willen dat Brexit een feit wordt, ze op de Conservatieven moeten stemmen op 12 december. Op 12 november zal er een televisiedebat plaatsvinden tussen Johnson en Labour-leider Jeremy Corbyn.