Nieuws Brexit

Boris Johnson nieuwe premier Verenigd Koninkrijk

Boris Johnson volgt Theresa May op als leider van het Verenigd Koninkrijk. In een interne stemming van de Conservative Party kwam de uitgesproken Brexiteer als grote winnaar naar buiten.

Redactie De Ondernemer / MVO 23 juli 2019

Boris johnson brexit premier bekendmaking

Een verrassing was dat niet: Johnson was uitgesproken favoriet om de termijn van May af te maken. Na het aftreden van May werd er intern bij de Conservative Party gestemd wie haar als partijleider op moest volgen, en daarmee direct ook premier wordt.

In aanloop naar de bekendmaking daalde de waarde van de pond. Beleggers vreesden de gevolgen van een Johnson-premierschap en zijn harde lijn ten op zichte van Brexit. De nieuwe leider van het Verenigd Koninkrijk heeft duidelijk gemaakt geen problemen te hebben met een No Deal-Brexit.

De Ondernemer-columnist en Brexit-expert Lennard van Otterloo is pessimistisch over de kans van slagen van de nieuwe premier: “Boris Johnson zal het minstens net zo moeilijk krijgen als May om iets door het parlement te krijgen, waarschijnlijk een stuk moeilijker. Veel optimisme mag dan wel handig zijn om iets complex voor elkaar te krijgen, met alleen optimisme kom je er niet. Het lijkt Johnson aan realiteitszin te ontbreken. May begon de realiteit pas laat in te zien en het lijkt er op dat Johnson weer helemaal van voren af aan mag beginnen met ontdekken waarom sommige plannen het contact met de realiteit niet overleven. Het gaat een hete zomer worden." Zijn hele nieuwe column lees je hier.

Overwinningsspeech

De hoogblonde politicus besprak de controverse omtrent zijn persoon in zijn overwinningsspeech en roemde zijn voorganger May voor haar leiderschap en de mogelijkheid om deel uit te maken van haar regering. Johnson was van 2016 tot 2018 minister van Buitenlandse Zaken en het Gemenebest. Daarnaast herhaalde hij de intentie om Brexit te leveren.

Johnson zal naar verwachting de wonden proberen te helen die Brexit zijn partij heeft toegebracht en meteen oproepen tot eenheid. De intern verdeelde Conservatieven hebben geen absolute meerderheid in het parlement en zijn afhankelijk van de steun van tien Noord-Ierse parlementsleden. De nieuwe leider zal naar verwachting woensdagmiddag door de koningin als eerste minister worden geïnstalleerd en donderdag zijn plannen in het Lagerhuis ontvouwen. Premier Theresa May neemt woensdagmorgen na haar laatste vragenuurtje in het parlement afscheid.

Naar verwachting laat Johnson er geen gras over groeien. Hij zal morgenavond al de eerste benoemingen van nieuwe ministers bekendmaken: voor Financiën, Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en Defensie. Overmorgen en vrijdag vult hij de andere plekken in zijn nieuwe regering in. Dan wordt ook duidelijk bij welke buitenlandse regeringsleiders zijn hart ligt.

Trump

Op die dag is ook een eerste ronde van telefonische kennismakingen gepland. Mogelijk staat Donald Trump als eerste op de lijst, gevolgd door de belangrijkste Europese leiders, Angela Merkel en Emmanuel Macron. Ook Leo Varadkar, de premier van Ierland, zal hoog op het lijstje staan. De grens met het buurland langs Noord-Ierland speelt een cruciale rol in de onderhandelingen met de EU over de Brexit. Ierland blijft lid van de Europese Unie, dus hoe moet die grens na het Britse vertrek worden beheerd?