Podcast

No-deal Brexit en corona kost Britten 148 miljard euro per jaar, expert Van Otterloo niet verbaasd

148 miljard euro per jaar. Dat kost Brexit de Britten voor de komende tien jaar bij een no-deal tijdens corona. Zo becijferde advocatenkantoor Baker McKenzie. Helemaal geen verrassing voor 'onze man in Londen' Lennard van Otterloo. De Brexit-expert legt in onze podcast op New Business Radio uit wat er gebeurt met Brexit, hoe de onderhandelingen verlopen met de EU over uittreding en wat die aanmaningsbrief richting Boris Johnson precies omvat.

Van onze redactie 6 oktober 2020

In Nederland gaat het gesprek van de dag al een tijdje over sluitingstijden, mondkapjes en het maximale aantal mensen in de horeca. In gesprek met presentator Robert van den Ham vertelt Van Otterloo dat het dragen van een mondkapje bijna overal verplicht is in het Verenigd Koninkrijk. ,,Van openbaar vervoer tot aan winkels en restaurants. De lijst met voorbeelden is zo lang, dat ik me soms afvraag of het niet makkelijker was geweest om iedereen te verplichten om binnen een mondkapje te dragen. Over het algemeen zie ik wel dat mensen zich er redelijk goed aan houden.”

Cijfers Baker McKenzie verbazen Van Otterloo niet

,,De cijfers van Baker McKenzie verbazen mij niet”, reageert Van Otterloo op de jaarlijkse 148 miljard euro die het VK de komende tien jaar kwijt is bij een no-deal Brexit in combinatie met corona. ,,Je moet dat bedrag eigenlijk uitsplitsen in vier delen, namelijk de gemaakte uitgaven en misgelopen inkomsten en dan zowel voor de overheid als het bedrijfsleven.”

Lees ook: 148 miljard euro per jaar: VK tast diep in buidel bij no-deal Brexit en coronacrisis

,,Er zijn bijvoorbeeld zo’n 50.000 extra douane-agenten nodig om de ruim 200 miljoen extra douaneformaliteiten per jaar uit te voeren. Dan heb je het niet over mensen die aan de grens ladingspapieren inspecteren, maar over mensen in het bedrijfsleven die de douanepapieren invullen die later aan de grens worden geïnspecteerd. De Britse overheid financiert het opleidingstraject van deze mensen, maar de permanente kosten moeten straks door bedrijven zelf worden gedragen.”

Britse bedrijven uit Duitse supply chain gehaald

,,Qua misgelopen inkomsten zagen we bijvoorbeeld dat de handel tussen Duitsland en het VK met miljarden is ingestort. Dat zal voor een fors deel te danken zijn aan Duitse bedrijven die Britse bedrijven uit hun supply chain hebben gehaald”, voegt Van Otterloo daar aan toe.

Lees ook: 'Vluchtende bedrijven doen Britten beseffen dat ze zichzelf in de voet hebben geschoten'

Kijken we naar de gang van zaken rond de lopende onderhandelingen met de EU, dan blijkt het telefoongesprek van afgelopen zaterdag tussen Johson en Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen geen succes te zijn geweest. ,,Druk de onderhandelaars nog eens extra op het hart om tot een oplossing te komen. Dit was de enige uitkomst van dat gesprek en dat belooft niet veel goeds. De Britse onderhandelaar David Frost kan daar alleen maar speelruimte in krijgen als hij dat van bovenaf in de politiek krijgt. Van Johnson dus. En voorlopig lijkt die speelruimte er niet te komen.”

Weinig extra speelruimte voor onderhandelaars verwacht

,,EU-onderhandelaar Michel Barnier kan op zijn beurt alleen maar extra speelruimte krijgen van de 27 regeringsleiders en ik verwacht dat die er nauwelijks zal komen. Johnson zit nu vast tussen enerzijds zijn hardliners en een paar kranten die geen enkele concessie willen accepteren en anderzijds de economie. Ik denk dat het erg lastig voor hem wordt om te bewegen richting iets wat een deal mogelijk maakt.”

Brexit nasleep gevolgen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

Kabinet Rutte III 2017
De Ondernemer

Oh Oh Den Haag: advies aan Rutte IV van ‘ministers’ Doets, Hersman en Schoor

Zou het of zou het toch niet? Een nieuw kabinet - waarschijnlijk Rutte IV - in december op het bordes, bijna een jaar nadat Rutte III demissionair werd en negen maanden sinds de verkiezingen halverwege maart. We gaan het zien de komende maand (of toch later). Maar wat als ondernemers de premier, ministers en staatssecretarissen mogen adviseren?

Details
De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

Waarom grote bedrijven succesvoller kunnen zijn door zich te profileren als klein bedrijf

Wat is het voordeel van een heel groot of juist heel klein bedrijf? En hoe kun je daar slim mee spelen in je marketing? Je hoort in de dertiende aflevering van de podcastreeks Aandachtstrekkers dat er niks mis mee is je bedrijf kleiner of juist groter voor te doen dan het is. ,,Dat kun je best een beetje faken.”

Details
Gijs dalen meurs eyevestor seabass
De Ondernemer

Geen investeerders of crowdfunding, maar via sharefunding je bedrijf starten: hoe?

Misschien is er eigen kapitaal, haak je investeerders aan of start je crowdfunding om je bedrijf van de grond te krijgen. Maar er is ook sharefunding. Gijs Dalen Meurs van Eyevestor legt samen met sharefunders Barry van Ruiven (Seabass) en Cosmas Blaauw (SharePeople) uit hoe dat precies in z'n werk gaat.

Details
Zeeman winkel retail blauwgeel
De Ondernemer

Hoe Zeeman dankzij knalgele onderbroek de weg omhoog vond

Black Friday is niet zo lucratief voor retailers als gedacht. En bovendien, is die koopgekte nog wel houdbaar in een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt? Dat en meer onderwerpen - zoals Zeeman en z'n knalgele onderbroek - komen aan bod in de nieuwste aflevering van Geld Dichtbij. In de podcast bespreken AD-verslaggevers geldzaken en economische onderwerpen die je in je portemonnee voelt.

Details
De Ondernemer Podcasts
De Ondernemer

Geldzorgen? Tijdige ondersteuning voorkomt escalatie

Ervaar jij als ondernemer geldzorgen, bijvoorbeeld omdat je nu ook nog schulden, ontstaan tijdens corona, moet afbetalen? Wacht niet te lang, zoek hulp, voorkom erger en creëer nieuw perspectief. Dat is het devies van het landelijke gratis platform Geldfit. Ondernemer Ralph van Dam: ,,Als je door schulden in de stress zit, mis je inhoudelijke scherpte, inzicht en overzicht. Deskundige hulp van buiten brengt je verder.”

Details
De Ondernemer Podcasts Aandachtstrekkers 30x30cm
Aandachtstrekkers

Kun je als bedrijf succesvol zijn zonder online reviews?

Bestaat jouw onderneming over een jaar nog als je geen reviews verzamelt? Die vraag staat centraal in de twaalfde aflevering van podcastreeks Aandachtstrekkers. Veruit de meeste bedrijven hebben geen reviewstrategie en lopen daardoor achter de feiten aan. Terwijl een klantbeoordeling vragen (en krijgen) een kleine moeite is als je het slim aanpakt.

Details