Video Brexit

Brexit en douane: Zo gaat verhuisbedrijf Henneken ermee om

Wanneer je als verhuisbedrijf zaken doet met mensen die van Nederland naar Engeland verhuizen en vice versa, ontkom je door Brexit niet aan douane-gerelateerde zaken. Wij vroegen Lauwrens de Jong van verhuisbedrijf Henneken hoe hij daarmee omgaat. ,,Wij willen niet afhankelijk zijn van douane-agenten."

Interview: Thomas Hendriks | Video & Edit: Mark van Binsbergen 30 januari 2020

Normaal gesproken verhuizen er evenveel mensen van Nederland naar Engeland en andersom. Brexit bracht echter een lichte verschuiving teweeg waardoor Henneken opeens meer verhuizingen naar ons land realiseerde dan normaal. Toch zat de impact van Brexit niet in die verandering. Nee, het waren de douane-gerelateerde zaken waar De Jong het meeste werk van had.

,,De eerste consequentie van Brexit was dat er douaneformaliteiten zouden gaan plaatsvinden tussen Nederland en Engeland. Die zijn we in kaart gaan brengen. Wat is er nodig? Wanneer gaat het gebeuren? In welke vorm? En welke documenten moeten in orde zijn?"

Lees ook: Aftellen naar Brexit: De Ondernemer live vanuit Londen

Douanezaken in eigen beheer

Concreet betekende het douaneverhaal, zoals De Jong het noemt, dat Henneken haar mensen de cursus tot douanedeclarant liet volgen. ,,Wij hebben besloten dat wij douanezaken in eigen beheer willen houden. De meeste bedrijven doen dat niet, maar wij willen niet afhankelijk zijn van douane-agenten. Er zijn ongeveer 23.000 ondernemingen die zaken doen met het VK en allemaal een douane-agent nodig hebben. Je kunt je voorstellen wat dat met de wachttijden doet. En dan zijn er ook nog de kosten voor zo'n agent."

Zo wordt jouw bedrijf ook Brexit-proof

Om andere ondernemers een zetje in de rug te geven tijdens alle werkzaamheden die door Brexit moeten plaatsvinden, geeft De Jong nog een aantal tips die Henneken erbij heeft geholpen om Brexit-proof te worden. Bekijk bovenstaande video voor het hele interview.

Brexit & Business

Het interview met Lauwrens de Jong is een aflevering van de videoserie Brexit & Business van De Ondernemer, gepresenteerd door Brexit-expert/ondernemer Lennard van Otterloo.

Voor gesprekken met Nederlandse ondernemers in Londen op de dagen rondom Brexit, ga naar deondernemer.nl/brexit.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.