Nieuws Brexit

Douane waarschuwt voor extra kosten bij Britse webshops

Nederlanders die iets bestellen bij een Britse webshop, kunnen door de Brexit te maken krijgen met extra kosten, waarschuwt de Nederlandse douane. Doordat de Britten onlangs definitief de interne Europese markt hebben verlaten, gelden er voor internetaankopen ander regels.

REDACTIE/ANP 1 februari 2021

Douane online aankoop webshop verenigd koninkrijk Brexit

Foto: ANP

Iedereen die iets bestelt bij een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde webwinkel, moet in Nederland btw betalen over aankopen die 22 euro of meer kosten. Over producten met een aankoopwaarde die hoger is dan 150 euro betaal je invoerrechten. ,,Als je je hier niet van bewust bent, kan dit een vervelende verrassing zijn", zegt Mariska Mirer, specialist Post & Koeriers bij de Douane.

Onderzoek van de douane wijst uit dat veel mensen al verwachtten dat de Brexit invloed zou hebben op aankopen bij Britse webshops. Toch was er ook nog een groep mensen die ervan uitging dat Brexit geen gevolgen heeft op hun eigen shopgedrag. Zij verwachten evenveel aankopen te doen in Britse webshops, ook als er eventuele bijkomende kosten zijn.

Lees ook: Expert Van Otterloo: 'Het wordt een Long Brexit, de gevolgen worden al zichtbaar'

De regels om iets te bestellen bij een Britse webshop zijn vanaf 1 januari 2021 hetzelfde als wanneer je iets bestelt buiten de EU, zoals de Verenigde Staten of China. Naast de extra btw en invoerrechten zijn er ook extra kosten voor de pakketbezorging, die inklaringskosten rekent. De douane waarschuwt consumenten er ook voor dat sommige producten niet meer ingevoerd mogen worden, zoals nepartikelen, etenswaar, medicijnen, kunst en antiek.

Ook Britten verrast door hogere kosten

Andersom lopen de Britten tegen hetzelfde probleem aan. Brexit-expert Lennard van Otterloo, werkzaam en woonachtig in het Verenigd Koninkrijk, wees hier in zijn nieuwste blog voor De Ondernemer al op: ,,Er gaat hier geen dag voorbij zonder mensen in het nieuws die plotseling bij moeten betalen voor een online bestelling. Met btw-heffing, administratiekosten voor douaneformaliteiten en extra transportkosten komt er al snel zo’n 30 tot 50 procent bovenop de retailprijs. De kopers zijn meestal ofwel Britten die gewend waren over de grens dingen te bestellen, ofwel Britten die niet wisten dat die ene webshop waar ze altijd kochten ergens anders in Europa is gevestigd. Vaak zijn het mensen voor wie dit het eerste tastbare gevolg van de Brexit is."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.