Nieuws Brexit

Geen vooruitgang Johnson-Barnier, mogelijk Biden-effect

Brexit. De problemen in de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn niet minder geworden, terwijl we inmiddels al richting half november gaan. Een update.

Bron: Nu.nl 8 november 2020

Londen City Brexit bedrijven Brits

Londen City, inmiddels in lockdown. Foto: ANP.


'Ondanks de pogingen van de EU om oplossingen te vinden, blijven de serieuze verschillen bestaan als het gaat om het gelijke speelveld, de visserij en toezicht op de afspraken. Deze voorwaarden zijn essentieel voor iedere toekomstige economische relatie', aldus EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier donderdag op Twitter. De inhoud van de tweet is niet nieuw, sterker nog, Barnier noemde deze onderwerpen ook al bij een van de eerste persconferenties over de post-Brexit-onderhandelingen in april. Het grote verschil is nu dat er nog maar een kleine twee maanden over zijn om tot een akkoord te komen.

Het gebrek aan vooruitgang en de tikkende klok weerhouden de partijen niet om door te gaan met onderhandelen. Barnier laat zaterdag weten dat de onderhandelaren elkaar zondag weer treffen voor een nieuwe week aan onderhandelingen om de verschillen te overbruggen.

Lees ook: Lennard van Otterloo: ‘Effecten Brexit duren veel langer dan die van corona’

Biden wint, mogelijk effect op onderhandelingen

Mogelijk zal de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen nog effect hebben op de onderhandelingen. Zo schrijft de BBC vrijdag dat ingewijden aan de EU-zijde geloven dat de Britten de afgelopen week hun voeten van het gaspedaal hielden, om te kijken wie de nieuwe president zou worden.

De gedachte is dat de overwinning van Biden de kans op een EU-VK-deal zou kunnen vergroten. De aanstaande president van de VS heeft volgens ingewijden geen relatie met de Britse premier Boris Johnson en is altijd, net als de rest van de Democratische Partij, tegen Brexit geweest. Trump is juist altijd groot voorstander geweest van het Britse vertrek uit de EU.

Hierdoor lijkt het vanzelfsprekend dat Biden de banden met de weer EU zal aanhalen, waardoor een handelsakkoord met de Britten mogelijk lager op de prioriteitenlijst komt te staan. De Britten zouden daardoor mogelijk alsnog liever een akkoord met de EU willen sluiten.

Brexit ingewikkeld? Onduidelijk? Wie de Brexit Nieuwsbrief van De Ondernemer leest, heeft overal antwoord op. Meld je nu aan!

Ontvang de wekelijkse ‘De Ondernemer Brexit Nieuwsbrief’ met het laatste nieuws, ondernemersverhalen en kansen en bedreigingen rondom de Brexit.