Nieuws Brexit

May vraagt EU om uitstel Brexit tot 30 juni; verzet vanuit Brussel

De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie gevraagd om uitstel van Brexit tot 30 juni. Ze deed dat verzoek in een brief aan EU-president Donald Tusk.

Redactie De Ondernemer / ANP / AD / VK 20 maart 2019

Theresa may brexit 20 maart

De tijd dringt voor May, want haar land moet over 9 dagen de EU verlaten. De Britten kunnen die deadline niet eenzijdig verlengen. Daar moeten de andere 27 EU-lidstaten unaniem mee instemmen.

Het Britse Lagerhuis heeft May een mandaat gegeven om de EU om uitstel te vragen. De parlementariërs hebben haar Brexitdeal al twee keer weggestemd, maar willen ook geen Brexit zonder akkoord over de scheidingsvoorwaarden.

Verzet

Het verzoek van May om de brexit uit te stellen tot 30 juni stuit op verzet in Brussel, in verband met de Europese verkiezingen. Die worden van 23 tot 26 mei gehouden en elk EU-land is verplicht die te organiseren. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie kan een kort uitstel daarom niet langer dan tot 23 mei duren. Daar is May vandaag telefonisch op gewezen door Europese commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker.

May schrijft in haar brief aan Tusk zelf dat ze niet wil dat haar land weer meedoet aan de Europese verkiezingen. Dat is volgens haar niet in het belang van het Verenigd Koninkrijk of de Europese Unie.

De EU heeft ook steeds duidelijk gemaakt dat het uitstel met goede argumenten omkleed moet zijn. Er kan volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier geen sprake zijn van het heropenen van het terugtrekkingsakkoord dat May in november sloot met Brussel. Een woordvoerder van de Franse regering zei vanmiddag dat het uitstel ,,niet automatisch is gegarandeerd’’.

Onvermogen

De Britse nieuwszender Sky bericht dat sommige kabinetsleden naar verluidt fors uitstel hebben geëist van het Britse vertrek uit de EU, maar dat zou May hebben geweigerd. Een hoge regeringsbron zegt tegen Sky dat de Britten al drie jaar wachten en ,,genoeg hebben van het onvermogen van het parlement een knoop door te hakken. De premier deelt die frustratie."

Het Britse Lagerhuis heeft May een mandaat gegeven om de EU om uitstel te vragen. De parlementariërs hebben haar brexitdeal al twee keer weggestemd, maar willen ook geen brexit zonder akkoord over de scheidingsvoorwaarden.

Donderdag geen goed- of afkeuring EU verwacht

Op de Duitse radio zei Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat het onwaarschijnlijk is dat Brussel bij de regeringsleiderstop donderdag al een besluit zal nemen over het Britse verzoek. Er is in Brussel steeds minder geduld met de regering-May. ‘Mevrouw May heeft nergens overeenstemming bereikt’, zei de Luxemburger, ‘in haar kabinet, noch in het parlement.’

Het kabinetsberaad van dinsdag, lieten lekkende ministers de Britse media weten, voelde als ‘de laatste dagen van het Romeinse Rijk’. Uiteindelijk koos May de kant van de brexiteers, die dreigden op te stappen als ze zou kiezen voor een lang uitstel. Een minister verklaarde tegen over de BBC dat ze voor de brexiteers en haar eigen hachje heeft gekozen, en niet voor het landsbelang.

In de brief (onderaan dit artikel te lezen) heeft May wel verzocht om donderdag tijdens de regeringsleiderstop in Brussel te spreken over haar verzoek.

De brief die May naar EU-voorzitter Tusk stuurde:

Luister hier de De Ondernemer podcast van 19 maart waarin Brexit-kenner en Nederlandse ondernemer in Londen Lennard van Otterloo zijn verwachting uitspreekt over de nabije toekomst van Brexit: