Nieuws Corona

Tienduizenden bedrijven moeten coronaschuld nog terugbetalen, kabinet wil actie

Meer dan honderdduizend ondernemers hebben nog een coronaschuld bij de Belastingdienst. Daarvan hebben ruim 73.000 ondernemers helemaal niets afgelost sinds afgelopen najaar. Het kabinet roept deze ondernemers op hun ‘achterstand in te lopen, of om hulp te zoeken als dit niet mogelijk is’.

AD Redactie 9 maart 2023

Laatste update: 9 maart 2023 22:45

Terubetalen corona schuld

Foto: Anton Kappers

Dik 18 miljard ging er tussen maart 2020 en maart 2022 naar 625.000 bedrijven om ze overeind te houden. Er was geld om de lonen van het personeel te kunnen blijven betalen, voor vaste lasten als huur, compensatie voor omzetderving en ga zo maar door. Maar sinds vorig jaar moet er worden terugbetaald. Voor de gemiddelde ondernemer komt dat al gauw op 1100 euro per maand, volgens het AD.

Lees ook: ONL: bedrijven missen vet op botten voor afbetalen coronaschulden

Tweehonderd faillissementen per maand

Vooral ondernemers die uiteindelijk minder omzetverlies draaiden dan vooraf was ingeschat, moeten extra veel terugbetalen. Bij de Belastingdienst en het UWV wijzen ze op de mogelijkheden om de terugbetaling over een periode van vijf jaar uit te smeren.

Sinds oktober vorig jaar, toen de terugbetaling van de coronasteun begon, is het aantal faillissementen toegenomen. Terwijl tijdens corona het aantal bedrijven dat op de fles ging op de vingers van één hand te tellen was, zijn dat er sinds eind vorig jaar ruim tweehonderd per maand. Overigens, om de cijfers in perspectief te plaatsen, ten tijde van de economische crisis in 2012 en 2013 waren dat er nog veel meer.

Lees ook: Mispeer Belastingdienst raakt ondernemers met coronaschulden

Hans Biesheuvel (ONL): 'Tienduizenden ondernemers kunnen kopje onder gaan'

Veel ondernemers hebben 'te weinig vet op de botten' om hun coronaschulden bij de Belastingdienst te kunnen afbetalen. Dat zegt Hans Biesheuvel, de voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL), in een interview met BNR. Hij denkt dat zeker in de horeca en detailhandel 'tienduizenden ondernemers kopje onder kunnen gaan', is in dit artikel te lezen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws