Nieuws Coronavirus

Horeca Nederland (KHN): verbazing over aangepaste coronamaatregelen

Tijdens de persconferentie-Rutte werden onder meer aanpassingen aangekondigd in de coronamaatregelen voor de horeca. Koninklijke Horeca Nederland-directeur Beljaarts is verbaasd. ,,De focus ligt nu erg op de horeca, terwijl het aantal besmettingen daar niet het hoogst is. De meeste mensen raken thuis of op werk besmet en niet zozeer in de horeca.”

Van onze redactie 6 augustus 2020

Laatste update: 7 augustus 2020 12:30

MyChannels Video ID: 160316

Kijk hierboven mee met een deel van de persconferentie-Rutte, waarin de premier onder meer een verscherping van de coronamaatregelen voor de horeca aankondigt.

Bezoekers van horecagelegenheden moeten voortaan bij aankomst hun naam en contactgegevens laten registreren, zodat deze informatie gebruikt kan worden voor bron- en contactonderzoek. Deze registratie wordt niet verplicht, maar is vrijwillig werd duidelijk tijdens de recente persconferentie-Rutte.

UPDATE -Reactie Dirk Beljaarts (directeur KHN): ,,We hebben de vraag aan het ministerie van VWS gesteld om ons precies aan te geven wat er verwacht wordt wat betreft de registratie van onze gasten. Daarna laten we dat via de Autoriteit Persoonsgegevens gaan, zodat we zeker weten dat we onze leden 100 procent juist informeren en het conform de wet-AVG is. We nemen als horeca natuurlijk onze verantwoordelijkheid om ook via dit middel samen het coronavirus onder controle te houden".

Lees ook: Mondkapjesplicht komt dichterbij: reacties van ondernemers en andere experts

Koninklijke Horeca Nederland toonde zich direct na de persconferentie verbaasd over de aangekondigde registratiemaatregelen. Dirk Beljaarts in het AD: ,,In een van onze laatste gesprekken met justitieminister Grapperhaus werd ons verteld dat registratie geen mogelijkheid was vanwege de AVG”, zegt hij, doelend op de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Beljaarts twijfelt of horecabezoekers erop zitten te wachten hun gegevens te delen. ,,Sommige gasten zullen het een fijn idee vinden, maar er zullen ook gasten zijn die het een belemmering vinden. Zij kunnen bijvoorbeeld vinden dat niemand iets met hun gegevens te maken heeft.”

,,Wij willen er als horeca alles aan doen. We hebben vanaf dag één onze verantwoordelijkheid genomen en hebben te maken met de strengste regels. Dat kost ons veel omzet, maar we vinden dat de horeca veilig moet zijn voor ons personeel en de gasten.”

"In een van onze laatste gesprekken met justitieminister Grapperhaus werd ons verteld dat registratie geen mogelijkheid was vanwege de AVG”

Dirk Beljaarts, Koninklijke Horeca Nederland

Beljaarts: 'Focus ligt nu op horeca, terwijl aantal besmettingen daar niet het hoogst is'

Beljaarts vraagt zich wel af of de veertiendaagse sluiting van onder meer cafés en restaurants bij meerdere besmettingen een strafmaatregel is, of noodzakelijk voor de volksgezondheid. Horecazaken die besmette gasten binnen hebben gehad, zouden in zijn ogen na het treffen van een paar maatregelen snel weer open kunnen. ,,De focus ligt nu erg op de horeca, terwijl het aantal besmettingen daar niet het hoogst is. De meeste mensen raken thuis of op werk besmet en niet zozeer in de horeca.”

Hij vindt het een goed idee om niet alleen in de horeca, maar op alle plekken waar veel mensen samenkomen een registratieplicht in te voeren. ,,Bijvoorbeeld ook in bioscopen.”

Lees ook: Mycapa.city: gratis horeca-reserveringsapp ideaal na registratie-verplichting bezoekers

Persconferentie-Rutte als 'hele grote waarschuwing'

Premier Rutte denkt dat de huidige cijfers en de persconferentie een zekere schrikreactie teweeg zullen brengen. De persconferentie moet dan ook vooral gezien worden als een 'hele grote waarschuwing'. De aanscherping van de regels en toelichting van de cijfers moeten Nederland wakker schudden. ,,Nu kunnen we het nog aan met aanpassing van de regels die nog te overzien zijn," zegt hij.

Rutte wil dan ook een groot beroep doen op de verantwoordelijkheid van burgers zelf, en richtte zich daarbij vooral op jongeren.

Lees ook: Dirk Beljaarts: 'KHN kijkt uit naar gesprek met overheid waar rechter om verzoekt'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.