Nieuws Coronavirus

Atilay Uslu (Corendon): '40% minder boekingen door coronavirus'

Het coronavirus slaat ook toe in het toerisme. De reis- en luchtvaartbranche krijgt flinke klappen, nu steeds meer vakantiegangers uit angst en/of noodzaak besluiten hun reis uit te stellen. Corendon heeft momenteel 40% minder boekingen dan normaal gesproken in deze periode, vertelde ceo Atilay Uslu tijdens ING Business Boost. Maar: Uslu kijkt ook al naar de situatie ná het virus.

Van onze redactie 8 maart 2020

Vliegtuigen Sunweb Corendon

Los van de sterke afname van vakanties - intussen zo'n 1000 boekingen per dag - hebben Uslu en zijn Corendon nog een andere uitdaging: begin april openen zij een nieuw hotel op Curacao waarvoor toeleveranciers uit diverse landen nog spullen moeten leveren. Het hotel biedt direct aan 600 mensen werk, maar dan moet tijdens op de opening wel alles compleet zijn. ,,Daar gaan we natuurlijk voor zorgen", stelt Uslu.

Zijn aandacht gaat zeker ook al uit naar de situatie ná het coronavirus, vertelde hij in een interview on stage bij ING Business Boost. ,,Zeker. Als alles weer op gang gaat komen moeten we ook die situatie aan kunnen". Uitstelgedrag kan immers op termijn zorgen voor een 'lastminutehausse', waardoor iedereen tegelijk boekt. Uit onderzoek van reiswebsite Weflycheap.nl zegt meer dan 84 procent van de reizigers die de reis heeft uitgesteld, de vakantie alsnog te boeken zodra het coronavirus weer voorbij is.

Lees ook: 'Corona, Brexit, stikstof: wordt mager economisch jaar'

Vooral naar Italië en de Canarische Eilanden is het helemaal ingezakt, vertelde de ANVR in het AD. ,,Mensen wachten met boeken voor de mei- of zomervakantie. Ze willen eerst zien hoe het coronavirus zich ontwikkelt”, merkt zegsvrouw Mirjam Dresmé. Het is een flinke domper voor de reisbranche, maar dat is niet alles.

Het afgekondigde negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar een aantal gebieden in Noord-Italië hakt er ook financieel in bij een aantal reisorganisaties. Een negatief reisadvies komt erop neer dat de organisaties de reizen naar bestemmingen waar code rood voor is afgegeven, kosteloos moeten annuleren dan wel omboeken én die kosten komen voor rekening van de reisorganisaties zelf.

,,Daar bestaat geen potje of verzekering voor. Dat is nu eenmaal bedrijfsrisico", vertelt Dresmé. De gratis annulering of omboeking geldt overigens alleen voor reizen die op korte termijn gepland staan, niet voor reizen die over een paar weken of paar maanden zouden vertrekken. ,,We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Die situatie kan elke dag veranderen.”

Lees ook: Coronavirus: wat kun én moet je als werkgever doen?

Hoeveel schade het coronavirus de reisbranche tot dusver heeft gebracht, durft de ANVR niet te zeggen. Geen van de reisorganisaties verkeert in financiële problemen. Wel heeft een aantal beroep gedaan op werktijdverkorting. Een aantal zou overwegen om een verzoek daartoe in te dienen. Ondertussen hebben verschillende bedrijven al bezuinigingsmaatregelen getroffen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.