Nieuws Coronavirus

Brancheorganisatie voor kappers: 'Geen signalen over mondkapjesplicht'

Kappers hebben volgens brancheorganisatie ANKO nog geen concrete signalen dat zij binnenkort moeten knippen met een mondkapje op. De geruchten gaan dat dit een van de maatregelen zal zijn die het kabinet aankondigt op de persconferentie van maandagavond.

Redactie NU.nl 28 september 2020

Brancheorganisatie kappers signalen mondkapjesplicht

Foto: Paul Rapp

,,We krijgen daar wel vragen over en horen de geruchten ook, maar we hebben zelf noch via de koepel MKB Nederland concrete signalen dat we een mondkapjesplicht krijgen opgelegd", zegt Gonny Eussen namens de brancheorganisatie tegen NU.nl.

Na veel onduidelijkheid moesten de kappers op 23 maart, iets later dan de horeca, eerder dit jaar alsnog dicht om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat was in eerste instantie tot 6 april, maar de deuren bleven uiteindelijk nog ruim een maand langer gesloten.

Protocol opstellen voor toestemming tot heropening

Net als andere branches moesten de kappers een protocol opstellen om toestemming te krijgen om weer open te mogen. ,,Daarin is onder andere vastgelegd dat klanten aan de deur wordt gevraagd of ze klachten hebben, dat er uitsluitend op afspraak wordt gewerkt en er een maximum zit aan het aantal mensen dat gelijktijdig in de zaak mag zijn in verband met afstand houden", brengt Eussen in herinnering.

Lees ook: Deze ondernemer opende kapsalon vlak na lockdown: 'Ik wil geen spijt krijgen'

Veel kappers gestopt met dragen van mondkapjes

Het dragen van mondkapjes door personeel of klanten stond daar niet in. ,,We hebben die vraag bij het RIVM neergelegd en die vonden dat niet nodig." Veel kappers deden het wel, zeker in het begin. "Maar veel zijn er ook weer mee gestopt omdat het wel wat van je vergt", weet Eussen.

ANKO heeft ook geen signalen dat kappers verspreiders zijn van het coronavirus. "We volgen hoe dan ook de richtlijnen van het RIVM, ook als die veranderen. We leven in een onvoorspelbare tijd, dus wie weet. We zullen er in ieder geval alles aan doen om op veilige wijze open te blijven."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.