Nieuws Coronavirus

CBS: recordstijging (!) omzet detailhandel

De omzet van de detailhandel was in het derde kwartaal 9,2 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is in deze coronacrisis zelfs de sterkste toename sinds het begin van de metingen in 2005.

Van onze redactie 3 november 2020

Winkelstraat nijmegen corona

Volgens het CBS zijn de hogere verkopen een gevolg van de coronacrisis. Hoewel de horeca in het derde kwartaal weer geopend was, kochten we alsnog relatief veel voedingsproducten. De omzet in de voedingssector lag 6,4 procent hoger, in het tweede kwartaal was dat 7,5 procent.

Vooral speciaalzaken zoals slagerijen, groentezaken, kaaswinkels en slijterijen deden het goed. In het derde kwartaal lag hun omzet 9,2 procent hoger en ook dat is de grootste stijging sinds de start van de meting in 2005.

Lees ook: Retailexperts: feestdagen helpen winkelstraat niet uit de problemen

Naast eten blijven we ook veel klussen. In de non-foodsector nam de omzet met 8 procent toe. Vooral in winkels waar je doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren kunt kopen, werd veel meer verkocht. De omzet steeg daar met 18,7 procent. Meubelzaken zagen hun omzet met 17,2 procent stijgen.

Toch lag niet bij alle winkels de omzet hoger. Zo daalde de omzet van kledingwinkels met 3,4 procent en die van schoenen- en tassenwinkels met 4,9 procent. In het tweede kwartaal kromp die omzet harder.

Met de kennis van nu weer terug in het vizier, deze veelgelezen blog van ondernemer Marco Aarnink, lid van de Raad van Advies van De Ondernemer: Marco Aarnink: 'Laten we berichtgeving toekomst economie 'ns anders benaderen: positief'

'De economie is niet zo ziek, het vertrouwen in de economie is ziek gemaakt'

De nieuwe cijfers van het CBS - zoals gesteld: de sterkste toename sinds het begin van hun metingen in 2005 - staan haaks op eerdere gitzwarte economische scenario's van onder meer banken. Luister naar onze podcast hierover met marcom-expert Thijs van Dijk en retailtrendwatcher Fred Rutgers via deze link.

In de podcast spreken Van Dijk en Rutgers zich duidelijk uit over de toon van de communicatie over economische effecten van de coronacrisis, zoals zij die zelf ervaren. Van Dijk benoemt de 'economy of fear' die is ontstaan, een angsteconomie die volop wordt aangemoedigd. Rutgers heeft het over 'onheilsprofeten die hun uiterst best doen iedereen zoveel angst in te praten, maar het effect op de economie vergeten'. ,,De economie is niet zo ziek, het vertrouwen in de economie is ziek gemaakt."

Van Dijk en Rutgers wijzen in de podcast ook naar banken en hun insteek. Daarbij is er daarbij sprake is van eigenbelang, vindt Van Dijk, 'want banken zijn gebaat met een negatief consumentenvertrouwen en sentiment'.

,,Dan gaan mensen lenen, de banken nodig hebben, hun reddingsboei. In de vorige financiële crisis waren banken de zondebok, hier lijken ze de redders. En dat is natuurlijk interessant, vandaar dat onderzoeken van banken het negatieve sentiment benadrukken om er voor te zorgen: kom bij ons, we helpen je bedrijf redden." Rutgers daarover: ,,En dan is hun PR beter dan de activiteiten. Ik vind nog steeds dat banken het mkb nog ernstig in de steek laten".

Propaganda-expert Tonie Broekhuijsen schreef onlangs deze blog, over cijfers en voorspellingen rondom de coronacrisis: Zo gekmakend kan communicatie zijn, ook over corona

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.