Nieuws Coronavirus

Cijfers evofenedex: omzet exporterende bedrijven blijft dalen

Exporterende bedrijven hebben in november de weg naar boven nog niet kunnen vinden. Net als in voorgaande maanden ziet ruim 54 procent van de bedrijven de omzet met gemiddeld 21 procent dalen in november.

Van onze redactie 2 december 2020

Export bloemen corona omzet

Aanvoer van verse planten in de veilinghal van FloraHolland. De planten- en bloemensector moet het vooral van de verkoop in eigen land hebben. Foto: ANP

Dit blijkt uit de maandelijkse Corona Monitorvan evofenedex, de ondernemersvereniging van 15.000 handels- en productiebedrijven en kredietverzekeraar Atradius. Tien procent van de exporterende bedrijven heeft juist profijt van de coronacrisis en boekt ook in november een duidelijke groei van zelfs 15 procent.

Vraaguitval is bij 65 procent van de bedrijven nog steeds een groot probleem. Orders blijven deels uit. Daardoor ziet de vereniging ook op het vlak van personeel een uitschieter naar boven: 27 procent van de bedrijven heeft in de maand november te kampen met een personeelsoverschot. Dat is 6 procent meer dan in oktober.

''Ons bereiken regelmatig geluiden van ondernemers die door de bomen het bos niet meer zien door de verschillende varianten aan lockdowns, inreisbeperkingen en quarantaineverplichtingen''

Bart Jan Koopman, directeur evofenedex

Uitdagingen in Italië en Frankrijk groter

Opvallend is dat de negatieve impact in november relatief minder wordt ervaren in eigen land dan in de ons omringende landen. Met name in Italië en Frankrijk ziet het bedrijfsleven, waarschijnlijk als gevolg van nieuwe lockdowns, de uitdagingen toenemen.

,,Die trend herkennen we goed”, aldus directeur Bart Jan Koopman van evofenedex. ,,Ons bereiken regelmatig geluiden van ondernemers die door de bomen het bos niet meer zien door de verschillende varianten aan lockdowns, inreisbeperkingen en quarantaineverplichtingen. Wij roepen de overheid op om stevig in te zetten op meer Europese coördinatie en betere informatievoorziening over wat er wel en niet kan in de verschillende lidstaten. Dat gaat zeker helpen bij het noodzakelijke herstel van de export. Met meer zekerheden is het beter handel drijven.”

Lees ook: Brexit-expert: 'Lockdown maakt chaos op 1 januari alleen maar groter'

Voorzichtig optimisme over impact corona

Gevraagd naar hun verwachting over de duur van de impact van de coronacrisis op de bedrijfsvoering, tonen ondernemers zich voorzichtig positief. Ruim een derde van de respondenten verwacht dat de impact in de lente van 2021 voorbij is. Nog een derde verwacht dat het duurt tot in de zomer van 2021; 15 procent tot de herfst en 20 procent tot eind 2021. Het grootste deel van de bedrijven denkt er na de crisis nog te zijn met dezelfde bedrijfsgrootte (60 procent).

Lees ook: De kipgrills van het Brabantse Fri-Jado gaan de hele wereld over

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.