Nieuws Coronavirus

CNV: 'Anderhalve meter-economie nauwelijks haalbaar op werkvloer'

De anderhalve meter-economie is nauwelijks haalbaar op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV in alle marktsectoren. ,,Bij de transportsector, de havens, land- en tuinbouw, het openbaar vervoer en bij rederijen. In vrijwel alle sectoren is de anderhalve meter nauwelijks haalbaar in de praktijk. De RIVM-regels worden mondjesmaat nageleefd. Afstand houden en hygiënevoorschriften naleven is uitermate complex," zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

AD 28 april 2020

15 meter economie hesjes tegen de verspreiding coronavirus

Aanwijzingen in de winkel en medewerkers met speciale hesjes helpen tegen de verspreiding van het coronavirus. Foto: ANP

,,Onze leden voelen de spagaat om enerzijds productie te draaien en anderzijds aan veiligheidsvoorschriften te voldoen. Het draaien van productie wint het dan al snel, ook onder druk van de werkgever. Veel leden verwachten dat hun bedrijf deze crisis niet overleeft.”

Striktere handhaving

Met name bij de drukbezochte bouwmarkten is volgens de vakbondsvoorzitter een veilige werkomgeving ver te zoeken: ,,Er zijn wel afspraken over veiligheid maar kleinere bouwmarkten zien af van een beveiliger voor de deur,' stelt Fortuin in het AD. ,,Veel medewerkers hebben bovendien te maken met agressie van klanten."

''Momenteel zijn veel bouwmarkten een broeinest voor coronaverspreiding''

Piet Fortuin, voorzitter CNV

Fortuin vindt de situatie in bouwmarkten onacceptabel: ,,Zeker omdat ze nu zo'n topomzet draaien. Wij pleiten voor striktere handhaving van de gemaakte afspraken. Voor een deurbeleid met beveiliging. Momenteel zijn veel bouwmarkten een broeinest voor coronaverspreiding.”

Het CNV vindt dat veiligheid boven de bedrijfsomzet moet staan: ,,We begrijpen dat ondernemers ook onder druk staan. Maar dit mag nooit ten koste gaan van de gezondheid van medewerkers. Medewerkers moeten daarom nauw worden betrokken bij alle protocollen die nu worden ontwikkeld. Zij kennen de situatie op de werkvloer het best van iedereen. Geen veilige werkplek? Dan geen staatssteun."

Lees ook: Na Suitsupply, Bijenkorf en Bristol: IKEA zet deuren vandaag weer open

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.